Łowy wbrew aurze

ODPOWIEDZ
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Been thanked: 13 times

Łowy wbrew aurze

Post autor: Marek Hołowiński »

Wieczór był jako taki. Pochmurno, leciutki prawie nieodczuwalny wiatr, temperatura około 15 stopni. Wyjechałem na łowy. Stanowisko - dawniej kserotermy na nieużytkach porolnych, obecnie plantacja orzecha. Jednak zaniedbana i sporo łaty roślinności kserotermicznej się zachowało. Przed laty w lipcu obserwowałem tu na ekranie kilkanaście osobników Proserpinus proserpina. Byłem ciekaw czy jeszcze tu się utrzymują.
Jak tylko zaczęło się robić ciemno, nasilił się wiatr i zaczął padać deszcz. Sieciłem jeszcze ponad godzinę, ale wiatr już był na tyle silny że musiałem skończyć tę zabawę. Jednak i tak warto było, choć do preparowania nie było prawie co brać, ale sfotografowałem kilka fajnych gatunków, m.in P proserpina.
Załączniki
P5245937a.jpg
Przejrzano 1843 razy
P5245931a.jpg
Przejrzano 1841 razy
P5245932a.jpg
Przejrzano 1841 razy
P5245930a.jpg
Przejrzano 1842 razy
P5245929a.jpg
Przejrzano 1842 razy
P5245927a.jpg
Przejrzano 1842 razy
P5245925a.jpg
Przejrzano 1844 razy
P5245924a.jpg
Przejrzano 1841 razy
P5245922a.jpg
Przejrzano 1842 razy
P5245921a.jpg
Przejrzano 1843 razy
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
UTM: EB24, EC18
Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Łowy wbrew aurze

Post autor: Marcin Kutera »

[quote="Marek Hołowiński] Przed laty w lipcu obserwowałem tu na ekranie kilkanaście osobników Proserpinus proserpina. [/quote]

Jak widać populacja się utrzymuje w tym miejscu :wink: znany mi jest z popołudniowych obserwacji, nigdy w nocy (ale z innych zawisaków obserwowanych w dzień, obserwowałem niekiedy je chmarami pod ekranem w nocy).

Deszcze deszczami, a Matka Natura nie pozwala się dać oszukać, czy leniuchować... :smile:
jon

Post autor: jon »

Nie bardzo rozumiem dlaczego w lipcu proserpina?? Ja u siebie widuję to zawsze w maju i to kiedy jeszcze nie jest ciemno. Trzy dni temu też świeciłem i faktycznie wbrew aurze, bo księżyc świecił jak latarnia. Mimo to zaryzykowałem i wtargałem sprzęt pod górę jakieś 1,5 km. Przyleciało mnóstwo fajnych gatunków. Np. D. obliterata, samice N. tritophus i samce bicolorii, samiczka E. sororcula o co nie jest tak łatwo wcale, bo same samce lecą. Mnóstwo innych siadało. Jak na bezchmurną pogodę super.
Marek Hołowiński

Re: Łowy wbrew aurze

Pewnie to był koniec lotu. Wszystkie okazy były bardzo zlatane.
Marek Hołowiński

Re:

jon pisze:Nie bardzo rozumiem dlaczego w lipcu proserpina?? Ja u siebie widuję to zawsze w maju i to kiedy jeszcze nie jest ciemno.
ostatnia informacja na forum - temat: "Łódzkie niespodzianki" cytuję: "Z dnia wczorajszego Proserpinus proserpina i Zygaena carniolica na terenach kolejowych Łódź-Widzew. Nigdy bym się ich tu nie spodziewał."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualne obserwacje terenowe”