Mieszkańcy pnia
- red45
- UTM: CC83
- profil zainteresowan: Fotografia przyrody astronomia samoloty
- Kontakt:
Mieszkańcy pnia
Pogoda była dzisiaj fatalna, silny wiatr i siąpiący cały czas deszcz. Połaziłem trochę po łąkach i pokrzywach usiłując zrobić jakieś makra, aż na sam koniec wycieczki wpadłem na znakomity pomysł - postanowiłem obejrzeć pnie drzew. Okazało się, że ten teren obfituje w mieszkańców i gości. W krótkim czasie udało mi się zrobić zdjęcia mięczaków, pajęczaków, owadów, a nawet czegoś, co wyglądało jak pierścienica. Jak zawsze proszę o pomoc w, chociażby pobieżnej, identyfikacji.
Pajączek był bardzo mały - wielkości wyrośniętej mszycy. Ślimak miał na pewno poniżej 0,5cm. Do zdjęcia zapozowała też chyba jakaś wielbłądka...
Pajączek był bardzo mały - wielkości wyrośniętej mszycy. Ślimak miał na pewno poniżej 0,5cm. Do zdjęcia zapozowała też chyba jakaś wielbłądka...
- Załączniki
- red45
- UTM: CC83
- profil zainteresowan: Fotografia przyrody astronomia samoloty
- Kontakt:
Piękne dzięki jak zwykle! Bardzo duża rozpiętość rozmiarów u tych Philodromusów. Udało mi się dzisiaj znaleźć jeszcze jednego, już w innym miejscu. Właściwie to dwa, ale nie jestem pewien czy drugi (ph2) to też Philodromus. Ph1 też rozmiarów mszycy, polował wśród mchu. Dwójka wielkości 'typowego' kwietnika, na trawie polował w pozycji przypominającej Tetragnatha extensa.
- Jarosław Bury
- Kontakt:
- Jarosław Wenta
- Kontakt: