Piotr Guzik poruszył kiedyś ten temat, ale wg. mnie nie został on do końca wyjaśniony, ponieważ występują dwa podobne gatunki do Agrius convolvuli, tj. Agrius cingulata, i Manduca sexta. Wiem ze mylenie gatunków nie ma tutaj nic do rzeczy, ale Manduca sexta, to według Wikipedii Zawisak tytoniowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Zawisak_powojowiec#Odmiany
Ponadto oglądałem kiedyś taki film, ze facet w pewnej wiosce założył plantację tytoniu, i wielkie ilości gąsienic niszczyły rośliny. Wyglądały jak gąsienice Manduca sexta. Piotrek napisał, że żyją na liściach ziemniaka, a powojowiec nie żeruje na ziemniaku, tylko na powoju w kartofliskach, to Manduca sexta żeruje na psiankowatych, tak jak Acherontia atropos.
Oczywiście wiadome jest też że Wikipedia nie daje nam na 100% pewnych informacji, dlatego wiem, że nazwa Zawisak tytoniowy może być określeniem trybu życia itp., albo nazwą wymyśloną przez autora.
Dodam jeszcze coś dla zasilenia Agrius convolvuli, gdyż gdzieś czytałem, że nieraz gąsienice tego gatunku też spotyka się na tytoniu
Oddaję głos specjalistom!