kto zgadnie co to jest ??

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
darzenka

kto zgadnie co to jest ??

Post autor: darzenka »

Przejrzałam prawie całe forum wasze i nie znalazłam tego mojego robaka! :/ Otóż jest malutkie jest ich pełno, latają, chodzą,są koloru brązowego jak sie je zabije to potem palce śmierdzą -dosłownie-chodzą po ścianach, podłodze, w kuchni i łazience dosłownie wszędzie, mają czułki wydaje mi sie że one przychodzą od teścia od zboża, ale nie wiem jakiej nazwy szukać żeby je zwalczyć, Wołki zbożowe to nie są bo wiem jak wyglądają.
admin
Administrator
Has thanked: 5 times
Been thanked: 7 times
Kontakt:

Post autor: admin »

"Malutki' to dużo za mało. Proszę zamieszczać fotki. To czy w kuchnia jest obok łazienki i że nie wiesz co to jest - to żadna informacja. A z tego jednego słowa NIKT niczego nie wywnioskuje.
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Has thanked: 14 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Re: kto zgadnie co to jest ??

Post autor: Grzegorz Banasiak »

darzenka pisze:Przejrzałam prawie całe forum wasze i nie znalazłam tego mojego robaka! :/ Otóż jest malutkie jest ich pełno, latają, chodzą,są koloru brązowego jak sie je zabije to potem palce śmierdzą -dosłownie-chodzą po ścianach, podłodze, w kuchni i łazience dosłownie wszędzie, mają czułki wydaje mi sie że one przychodzą od teścia od zboża, ale nie wiem jakiej nazwy szukać żeby je zwalczyć, Wołki zbożowe to nie są bo wiem jak wyglądają.
"Malutki" to 1 mm czy 1 cm ??
Niestety jeśli lekarz usłyszy od pacjenta: "źle się czuję" - nie postawi diagnozy. Zrób fotkę komórką i wstaw na forum - będzie większa szansa na zdemaskowanie wroga :)
darzenka

przepraszam za złe sprecyzowanie, otóż maja około 1mm i najwięcej jest ich w pokoju na ścinach, ubraniach i w łazience na kafelkach a w kuchni sa ale najmniej zdjec nie moge zrobić bo aparat mi siadł wiec możne jutro dorobię zdjecia i dołożę fotkę wtedy możne sie je uda nazwać, :)
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Takie maluchy najbardziej pasują na gryzki - wrzuć to słowo, albo "Psocoptera", w forumową wyszukiwarkę (na górze strony, pod nazwą forum), wyskoczy sporo tematów.
darzenka

mi to bardzie przypomina wygladam TROJSZYK ale tam pisze ze one nie chodzą po pionowych podłożach i nie było nic o tym czy brzydko pachną jak sie je zabija? A te gryzaki to chyba nie :/ inaczej wygladają
Paweł Walkiewicz
Kontakt:

Post autor: Paweł Walkiewicz »

darzenka pisze:nie było nic o tym czy brzydko pachną jak sie je zabija
Istotnie, dziwna sprawa. Zapach po zabiciu powinien być jedną z podstawowych informacji podawanych w opisie każdego stworzenia.
Awatar użytkownika
Aneta

Nieprzyjemny zapach pasuje do pluskwiaków - gdyby nie tak mikre wymiary, można by podejrzewać coś z tego rzędu. Najlepiej jednak zrób zdjęcie.
darzenka

ok zrobie zjecie i wysle
Awatar użytkownika
Jarosław Wenta
Kontakt:

Post autor: Jarosław Wenta »

No i odżyło wspomnienie z dzieciństwa. Pewnego dnia w kuchni pojawiły się małe (4-5 mm), podłużne chrząszcze o zabarwieniu ciemnobrązowym. A w szafce z produktami sypkimi pojawił się charakterystyczny, ostry, gorzkawy zapaszek. Taki sam wydzielał chrząszczyk po rozgnieceniu. A miałem wówczas moją ukochaną książkę "Wielki atlas owadów" Stanka, którą dostałem na Gwiazdkę na swoje specjalne życzenie. Dłuuugo ją wertowałem i znalazłem podobnego chrząszczyka: to rzeczywiście był trojszyk (Tribolium sp.). Ten specyficzny smrodek to jakiś benzochinon.

Trojszyki kiepsko się wspinają. Na szklane lub plastykowe ścianki naczynia nie wlezą, ale po ścianach kuchni chodziły. Z tym, że odpadały przy dmuchnięciu. Po strzale z gumki gaciowej z supełkiem na końcu rozlatywały się, a gumka stawała się bezużyteczna wskutek smrodu, dzięki czemu tak dobrze zapamiętałem ów zapaszek [UWAGA: dzieckiem byłem !!! Proszę bez pręgierza. :wink: ]

Porównaj więc jeszcze raz z fotkami trojszyków w sieci.

Pluskwiaki owszem, też capią. Ostatnio przez takiego kurtkę prałem... Ale w domu ich jeszcze nie spotkałem tak masowo...
Awatar użytkownika
Aneta

O czarnuchach też myślałam w kontekście smrodku, ale odrzuciłam je ze względu na podawane rozmiary - zdaje się jednakowoż, że te podawane przez laików trzeba nie tylko dzielić, ale i mnożyć ;) Tylko bądź człeku mądry, kiedy które działanie zastosować? :cool:
darzenka

trojszyk to chyba to a jak sie go pozbyć ?/ czy to faktycznie przychodzi ze zboża? Zdjęcia nie moge dodac bo to jest tak male ze moj aparat rozmazuje go :/ ale po tym zdjęciu z netu to jest bardzo podobne
Załączniki
images.jpg
images.jpg (2.22 KiB) Przejrzano 3779 razy
images.jpg
images.jpg (2.22 KiB) Przejrzano 3791 razy
Awatar użytkownika
Aneta

Przejrzyj art. spożywcze - głównie produkty zbożowe (mąka, tarta bułka, makarony, płatki, kasze itp.), ale też suszone owoce, zioła, a nawet mleko w proszku. Gdzieś pewnie odkryjesz ich tajną kwaterę ;) A wtedy zostanie tylko powywalać wszystkie zaatakowane produkty - na wszelki wypadek radziłabym też wyrzucić pozornie całe, ale w otwartych opakowaniach.
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

A na koniec kupić linijkę i sprawdzić, jak długi jest jeden milimetr...

Paweł
Awatar użytkownika
tempelik

Post autor: tempelik »

Ja bym kilka chętnie przygarną tych chrząszczyków... Podłożył bym kolegom w internacie :twisted:
Awatar użytkownika
Aneta

tempelik pisze:Podłożył bym kolegom w internacie :twisted:
Ale ze względu na smrodek? :mrgreen: To radzę nałapać Elasmucha grisea - nawet po śmierci nie tracą aromatu, musiałam je kiedyś preparować przy otwartym oknie :cool:
Awatar użytkownika
tempelik

Poczytam o nich, poczytam :mrgreen:
Awatar użytkownika
tempelik

A więc żeruje na brzozach, czasem na olchach :twisted:
Dziękuje za podpowiedź :mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”