kto zgadnie co to jest ??
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
darzenka
kto zgadnie co to jest ??
Przejrzałam prawie całe forum wasze i nie znalazłam tego mojego robaka! :/ Otóż jest malutkie jest ich pełno, latają, chodzą,są koloru brązowego jak sie je zabije to potem palce śmierdzą -dosłownie-chodzą po ścianach, podłodze, w kuchni i łazience dosłownie wszędzie, mają czułki wydaje mi sie że one przychodzą od teścia od zboża, ale nie wiem jakiej nazwy szukać żeby je zwalczyć, Wołki zbożowe to nie są bo wiem jak wyglądają.
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 11 times
- Kontakt:
Re: kto zgadnie co to jest ??
"Malutki" to 1 mm czy 1 cm ??darzenka pisze:Przejrzałam prawie całe forum wasze i nie znalazłam tego mojego robaka! :/ Otóż jest malutkie jest ich pełno, latają, chodzą,są koloru brązowego jak sie je zabije to potem palce śmierdzą -dosłownie-chodzą po ścianach, podłodze, w kuchni i łazience dosłownie wszędzie, mają czułki wydaje mi sie że one przychodzą od teścia od zboża, ale nie wiem jakiej nazwy szukać żeby je zwalczyć, Wołki zbożowe to nie są bo wiem jak wyglądają.
Niestety jeśli lekarz usłyszy od pacjenta: "źle się czuję" - nie postawi diagnozy. Zrób fotkę komórką i wstaw na forum - będzie większa szansa na zdemaskowanie wroga
-
darzenka
-
Paweł Walkiewicz
- Kontakt:
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
No i odżyło wspomnienie z dzieciństwa. Pewnego dnia w kuchni pojawiły się małe (4-5 mm), podłużne chrząszcze o zabarwieniu ciemnobrązowym. A w szafce z produktami sypkimi pojawił się charakterystyczny, ostry, gorzkawy zapaszek. Taki sam wydzielał chrząszczyk po rozgnieceniu. A miałem wówczas moją ukochaną książkę "Wielki atlas owadów" Stanka, którą dostałem na Gwiazdkę na swoje specjalne życzenie. Dłuuugo ją wertowałem i znalazłem podobnego chrząszczyka: to rzeczywiście był trojszyk (Tribolium sp.). Ten specyficzny smrodek to jakiś benzochinon.
Trojszyki kiepsko się wspinają. Na szklane lub plastykowe ścianki naczynia nie wlezą, ale po ścianach kuchni chodziły. Z tym, że odpadały przy dmuchnięciu. Po strzale z gumki gaciowej z supełkiem na końcu rozlatywały się, a gumka stawała się bezużyteczna wskutek smrodu, dzięki czemu tak dobrze zapamiętałem ów zapaszek [UWAGA: dzieckiem byłem !!! Proszę bez pręgierza.
]
Porównaj więc jeszcze raz z fotkami trojszyków w sieci.
Pluskwiaki owszem, też capią. Ostatnio przez takiego kurtkę prałem... Ale w domu ich jeszcze nie spotkałem tak masowo...
Trojszyki kiepsko się wspinają. Na szklane lub plastykowe ścianki naczynia nie wlezą, ale po ścianach kuchni chodziły. Z tym, że odpadały przy dmuchnięciu. Po strzale z gumki gaciowej z supełkiem na końcu rozlatywały się, a gumka stawała się bezużyteczna wskutek smrodu, dzięki czemu tak dobrze zapamiętałem ów zapaszek [UWAGA: dzieckiem byłem !!! Proszę bez pręgierza.
Porównaj więc jeszcze raz z fotkami trojszyków w sieci.
Pluskwiaki owszem, też capią. Ostatnio przez takiego kurtkę prałem... Ale w domu ich jeszcze nie spotkałem tak masowo...
-
darzenka
trojszyk to chyba to a jak sie go pozbyć ?/ czy to faktycznie przychodzi ze zboża? Zdjęcia nie moge dodac bo to jest tak male ze moj aparat rozmazuje go :/ ale po tym zdjęciu z netu to jest bardzo podobne
- Załączniki
-
- images.jpg (2.22 KiB) Przejrzano 3779 razy
-
- images.jpg (2.22 KiB) Przejrzano 3791 razy
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Przejrzyj art. spożywcze - głównie produkty zbożowe (mąka, tarta bułka, makarony, płatki, kasze itp.), ale też suszone owoce, zioła, a nawet mleko w proszku. Gdzieś pewnie odkryjesz ich tajną kwaterę
A wtedy zostanie tylko powywalać wszystkie zaatakowane produkty - na wszelki wypadek radziłabym też wyrzucić pozornie całe, ale w otwartych opakowaniach.
-
Pawel Jaloszynski