Dźwirzyno 20 VI - 4 VII 2009

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Adam Larysz
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Dźwirzyno 20 VI - 4 VII 2009

Post autor: Adam Larysz »

Parę słów o wypadzie do Dźwirzyna nad naszym pięknym morzem. Wyjazd był typowo urlopowy, rodzinny, ale oczywiście sprzęt do połowów i preparowania ze sobą zabrałem :wink:
Pierwszym biotopem, które penetrowałem było wrzosowisko położone najbliżej miejsca gdzie mieszkaliśmy. Jednym z liczniejszych i najbardziej widocznych gatunków był miernikowiec Perconia strigillaria. Większość samców, choć udało mi się znaleźć jedną samicę. Dość liczne Ematurga atomaria, Maniola jurtina, Coenonympha glycerion, C. pamphilus, Thymellicus sylvestris, Olothreutes arcuella. Pojedyncze okazy Autographa gamma, Ochlodes sylvanus, Deltote bankiana, Lasiommata megera, Camptogramma bilineata, Chiasmia clathrata, Euclidia glyphica, Crambus pratella, C. pascuella, Plutella xylostella oraz wypłaszane z roślin Coleophoridae, Pterophoridae i zwójki, jak np. okaz Periclepsis cinctana.
W zadrzewieniach brzozowo-dębowo-osikowych latały pojedyncze Nemophora degeerella. Protodeltode pygarga i Lomaspilis marginata. Z brzóz licznie wytrząsałem Yponomeuta goedartella. Trafił się też jeden zawisak Mimas tiliae i gąsienica Anarta myrtilii (dziś się wylągł motyl). Początkiem lipca pojawiły się na wrzosowisku pierwsze samce Hipparchia semele.
Jednak jednym z najliczniejszych i wszędzie w okolicy spotykanym motylem w pierwszym tygodniu był osetnik – widziałem codziennie kilkadzisiąt okazów, nawet pojedyncze osobniki widziałem na plaży nad samym morzem.

Następnym badanym terenem były położone bardziej wgłąb lądu łąki półwilgotne lub wilgotne w Dźwirzynie i okolicach Grzybowa. Motylem charakterystycznym tam był modraszek Polyommatus amandus, w większości czyste samce i pojedyncze samice. Była to końcówka pojawu Aporia crataegi, widziałem dwie samice, jedną udało się odłowić.
Poza pospolitymi gatunkami spotykanymi na wrzosowisku był też świeży samiec Lycaena viraureae, liczny gat. z rodzimy Choreutidae do oznaczenia i jakiś Eriocrania sp. jeszcze nie okreslony.

W samym miasteczku każdy bez lilak opanowany przez Gracillaria syringella w postaci licznych min na liściach. Znalazłem też na chmielu minę Caloptilia fidella, dziś wylągł się z niej motyl :wink:

Nocą przy świetle zbierałem motyle spod lamp w bliskiej okolicy. Najliczniejszym gatunkiem w cieplejsze noce była Plutella xylostella, były oczywiście motyle z różnych rodzin, a najciekawszym znaleziskiem jak dla mnie był okaz samca Narraga fasciolaria.
Załączniki
n.fasciolaria_male2.JPG
Przejrzano 2538 razy
p.amandus_samiec_spod.JPG
Przejrzano 2538 razy
p.amandus_samiec.JPG
Przejrzano 2538 razy
samica niestrzępa
samica niestrzępa
Przejrzano 2537 razy
p.cinctana.jpg
Przejrzano 2536 razy
m.tiliae_wrzos.JPG
Przejrzano 2544 razy
a.myrtilli_larva.JPG
Przejrzano 2537 razy
samica
samica
Przejrzano 2536 razy
samiec
samiec
Przejrzano 2538 razy
wrzosowisko
wrzosowisko
Przejrzano 2547 razy
Tomasz Blaik
UTM: XR86
Specjalność: Depressariidae
Been thanked: 2 times

Re: Dźwirzyno 20 VI - 4 VII 2009

Post autor: Tomasz Blaik »

Adam, miła dla oka fotorelacja, szczególnie ładne zdjęcia P. strigillaria i A. myrtilli. Narraga fasciolaria, dla nas Górnoślązaków :razz:, to rarytas. Gatunek występuje również na Mierzei Wiślanej. W zeszłym roku, udało mi się zebrać liczne larwy z kęp bylicy polnej porastającej w pasie wydm, nad samym morzem.
Awatar użytkownika
Adam Larysz
Kontakt:

Dzięki Tomku :wink: Dokładnie tak jak piszesz - dla nas są to gatunki nie spotykane na co dzień i jest naprawdę wielką przyjemnością oglądać je w swoich naturalnych środowiskach.
Tomasz Blaik

Re: Dźwirzyno 20 VI - 4 VII 2009

Adam, mam nadzieję, że nie będziesz miał nic przeciw, gdy pozwolę sobie w Twoim temacie podpiąć zdjęcie biotopu Narraga fasciolaria z Piasków. Na widocznych na pierwszym planie bylicach polnych, w połowie czerwca występowały liczne gąsienice. Aktualnie (świeciliśmy z Rolandem Doboszem 15 VII) lata drugie pokolenie. Gatunek dominował na ekranach, a do usytuowanego na widocznej wydmie przyleciało grubo ponad 100 osobników.
Dodam, że noc była znakomita, było parno i niemal bezwietrznie (na morzu flauta), przyleciało ponad 130 gatunków makrów, m.in. ciekawe sówki: Eublemma minutata, Actaebia praecox, Noctua interjecta, Arenostola phragmitidis oraz wydmowe: Chortodes elymi i Agrotis ripae. Ucieszyło mnie także kilka osobników Oecophora bractella i sporo gatunków interesujących nas sieciarek, w tym rzadki - Psectra diptera. Wkrótce kończymy badania na Mierzei Wiślanej, więc może coś jeszcze napiszę, bo teren okazał się interesujący.
Załączniki
DSCN1116.JPG
Przejrzano 2557 razy
Original image recording time:
2009:07:17 09:09:13
Image taken on:
17 lipca 2009, 07:09 - pt
Focus length:
8.9 mm
Shutter speed:
1/296.9 Sec
F-number:
f/5.6
ISO speed rating:
100
Camera-model:
E5700
Awatar użytkownika
Malko

Post autor: Malko »

O jest i a.crataegi piękny bielinek (trochę na niego "choruję") a powiedz dużo go tam latało??
Awatar użytkownika
Adam Larysz
Kontakt:

Oczywiście, że nie mam nic przeciwko :wink:
Dzięki za zdjęcie biotopu N. fasciolaria. No i gratuluję takiej nocy na świecenie, tylko pozazdrościć, szczególnie tej Oecophora bractella :wink: , ja niestety nie miałem możliwości świecić tam rtęciówki, zbierałem to co tam siedziało pod lampami.

Dawid - widziałem 2 samice niestrzępa i to zaraz po przyjeździe, potem już nie widziałem żadnego okazu.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Has thanked: 11 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

Czy Oecophora bractella ma dwa pokolenia,czy też jej pojaw jest rozciągnięty w czasie?Mam okaz z tego roku łowiony 17.05.2009 Młoszowa UTM CA 95(oznaczył Witas więc to 100 % to :wink: ),z w/w przedwczoraj do rtęciówy w tym samym miejscu (czyli na moim ogródku :wink: ) 1 okaz Actaebia praecox,to drugie stwierdzenie tego gatunku w okolicy,porzednio 1 okaz odłowiony był w latach 90-tych.Pozdrowki Rafał.

Fajne foty Adam :smile:
Tomasz Blaik

Rafał Celadyn pisze:Czy Oecophora bractella ma dwa pokolenia,czy też jej pojaw jest rozciągnięty w czasie?
Wygląda to tak jakby miał 2 pokolenia. Przyleciało 6 świeżych okazów. Wcześniej łowiłem ten gatunek również w podobnym terminie (18 lipca) w Sudetach.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Has thanked: 11 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

Dzięki za info,mój okaz nie był pierwszej świeżości,więc wygląda na to że jest tak jak podejrzewasz,pozdrowki Rafał.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualne obserwacje terenowe”