Akimerus schaefferi (Laicharting , 1784)
- Damian Bruder
- UTM: XU91
Akimerus schaefferi (Laicharting , 1784)
Pierwszy raz widziałem taką kózkę, więc zabrałem do domu i okazało się, że jest to Akimerus schaefferi (Laicharting , 1784).....
- Roman Królik
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 18 times
- Kontakt:
Damian, jak znalazłes tą kózkę i jakie jest tam środowisko? No i jesli możesz to wróć w tamto miejsce i rozejrzyj się za nim, a nuż trafisz na kolejne osobniki. Zwróć uwagę na liście dębów.
O wyprawie na Akimerusa w zeszłym roku pisał Michal Holomcik http://www.coleoptera.ic.cz/vypravy_akimerus_08.htm
O wyprawie na Akimerusa w zeszłym roku pisał Michal Holomcik http://www.coleoptera.ic.cz/vypravy_akimerus_08.htm
- Damian Bruder
Dziękuje
Za wiele nie chce mówić, chyba, że na priva
Lecz co do środowiska, to jest to brzeg lasu łęgowego. Złapałem ją ( samiczkę ) w locie. Leciała na wysokości ponad 2 metrów.Wlatywała w drzewostan, w którym jednym z głównych gatunków jest dąb szypułkowy. Leciał w godzinach popołudniowych, gdy było akurat parno, duszno, przedburzwo. Dzisiaj znów planuje tam pojechać. Myślę, że parasol entomologiczny się przyda, by go z liści strzepnąć.
Jacek, chcesz zdjęcie siedliska ?
Pozdrawiam
Za wiele nie chce mówić, chyba, że na priva
Lecz co do środowiska, to jest to brzeg lasu łęgowego. Złapałem ją ( samiczkę ) w locie. Leciała na wysokości ponad 2 metrów.Wlatywała w drzewostan, w którym jednym z głównych gatunków jest dąb szypułkowy. Leciał w godzinach popołudniowych, gdy było akurat parno, duszno, przedburzwo. Dzisiaj znów planuje tam pojechać. Myślę, że parasol entomologiczny się przyda, by go z liści strzepnąć.
Dziękuję za tą relację.Rozumiem ten tekst, ale nie do końca, bo nie znam czeskiego. Nie wiedziałem też, że ten gatunek to taki rarytas.Jacek Kurzawa pisze:O wyprawie na Akimerusa w zeszłym roku pisał Michal Holomcik http://www.coleoptera.ic....akimerus_08.htm
Jacek, chcesz zdjęcie siedliska ?
Pozdrawiam
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 13 times
-
Krzysztof S.
- Kontakt:
- Rafał SZCZECIN
- Specjalność: Ogólnie, poznawczo, żukowate, kózkowate
- profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
- Been thanked: 3 times
Ciekawe czy teraz nie rozpocznie się seria wypraw różnych entomologów w te okolice na poszukiwanie Akimerusa? Pokusa to zapewne wielka, mieć w kolekcji okaz tego chrząszcza. A jakoś nie wydaje mi się prawdopodobne, że wszyscy poprzestaną tylko na fotografi okazu....No, obym się jednak mylił. Szacunek !
-
Rafał Ruta
- Kontakt:
-
Krzysztof S.
- Kontakt:
Rafał w okolicach Nowej Soli byłem wiele razy (mam do Nowej Soli nie daleko) wbrew danym literaturowym nie jest to teren obfitujący w chrząszcze choć bardzo obiecujący. Z pewnością perły tam są ale trzeba je znaleźć. Mnie interesuje bardziej to czy Damian złowił okaz w miejscu gdzie już kiedyś byłem.
Nie wybieram się się tam w najbliższym czasie-mam inne plany.
Krzych
Krzych
- Roman Królik
Mogę podać jeszcze 3 takie miejsca: Las Wojnowski, Park Szczytnicki, Milicz. Gwarantuję, że żadne entomowycieczki ani zasiadki mu nie zagrażająRafał pisze:Ciekawe czy teraz nie rozpocznie się seria wypraw różnych entomologów w te okolice na poszukiwanie Akimerusa? Pokusa to zapewne wielka, mieć w kolekcji okaz tego chrząszcza. A jakoś nie wydaje mi się prawdopodobne, że wszyscy poprzestaną tylko na fotografi okazu....No, obym się jednak mylił. Szacunek !
Jest on poważnie zagrożony ale poprzez tzw. "racjonalną gospodarkę leśną" w ramach której usuwa się bezkrytycznie wszystkie starodrzewia w trosce wyłącznie o zysk. Przykro mi to mówić bedąc leśnikiem ale realizacja zadań ochrony przyrody w lasach to jakby pedofilowi powierzyć przedszkolaki pod opiekę. Przez wiele lat walczyłem o zachowanie niektórych cenniejszych entomologicznie drzewostanów w moim nadleśnictwie i już mi płetwy opadły. Zawsze znajdzie się jakiś "zapominalski", któremu się "niechcący" wytnie lub zmelioruje (czytaj osuszy) jakiś przyrodniczo cenny fragment lasu. Tym sposobem za mojego życia zniszczono doszczętnie stanowiska Prostomis mandibularis. Dobrze chociaż, że okazy pozostały w mojej kolekcji jako historyczny dowód jego występowania na tym terenie.
-
Krzysztof S.
- Kontakt:
Jest dokładnie tak jak Roman pisze. Można się na niego zasadzać, szykować wyprawy a wszystko wygląda jak w totolotku. Znam przykład z okolic Legnicy gdzie znajomi przeglądali teren setki razy przez wiele lat a tu gość z Wrocławia raz przyjechał z wycieczką i bum stwierdzenie Akimerusika.
W zeszłym roku ktoś tu na forum zapodał również zdjęcie tego gatunku z okolic Wołowa (czytaj trafił szustkę), a tym terenom poświęciłem kilka ostatnich lat i nic..... trzeba wypełniać następne kupony
W zeszłym roku ktoś tu na forum zapodał również zdjęcie tego gatunku z okolic Wołowa (czytaj trafił szustkę), a tym terenom poświęciłem kilka ostatnich lat i nic..... trzeba wypełniać następne kupony
- Rafał SZCZECIN
- Specjalność: Ogólnie, poznawczo, żukowate, kózkowate
- profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
- Been thanked: 3 times
Spodziewam się że spotkania tego typu rarytasów to zdecydowanie czyste przypadki, i to chyba dobrze
Podejrzewam zresztą, że skoro samotnik dąbrowiec lata głównie w słoneczne dni i to podobno najczęściej w szczytach drzew, wokół nagrzanych szczytowych konarów to spotkanie go w niższych partiach jest przypadkowe.
A co do gospodarki leśnej - no cóż, siły komercji są większe niż nawet najbardziej pozytywne działania i chęci służb leśnych. Las komercyjny dominuje, a gatunki zwierząt - niestety ustępują.
..........................
Ciekawe czy uda się kiedykolwiek zmienić tą tendencję?.....
A co do gospodarki leśnej - no cóż, siły komercji są większe niż nawet najbardziej pozytywne działania i chęci służb leśnych. Las komercyjny dominuje, a gatunki zwierząt - niestety ustępują.
..........................
Ciekawe czy uda się kiedykolwiek zmienić tą tendencję?.....
- Damian Bruder
Dziękuję za gratulację
Wcześniej nie miałem czasu, więc teraz załączam zdjęcie słabej jakości. Co konkretnie chciałbyś wiedzieć odnośnie środowiska ? Pytaj proszę...Dzisiaj postaram się napisać do Ciebie na mejla odnośnie cytatu poniżej i nie tylko :Damian też chętnie obejrzałbym środowisko na zdjęciu, a może jeszcze kilka słów opisu. Jeśli byś słał to na cerdo(małpa)wp.pl
Krzysiek
Rafał w okolicach Nowej Soli byłem wiele razy (mam do Nowej Soli nie daleko) wbrew danym literaturowym nie jest to teren obfitujący w chrząszcze choć bardzo obiecujący. Z pewnością perły tam są ale trzeba je znaleźć. Mnie interesuje bardziej to czy Damian złowił okaz w miejscu gdzie już kiedyś byłem.
Krzych
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:07:01 16:00:40Image taken on:01 lipca 2009, 14:00 - śrFocus length:5.8 mmShutter speed:1/40 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:80Camera-model:Canon PowerShot A720 IS
-
Krzysztof S.
- Kontakt:
Na podstawie zdjęcia domyślam się gdzie to było ale nie jestem na sto procent pewny ponieważ brak jakiegoś charakterystycznego elementu. Ale jeśli jest to oczym myślę, to niejednokrotnie tamtędy przejeżdżałem samochodem, nie przeglądałem pobocza bo uznałem teren za mało interesujący. Natomiast przed tym zakrętem na prawo zjeżdżałem w leśną ścieżkę – stromy zjazd - aby dostać się na łąki przy Odrze gdzie rosną dorodne dęby.
Krzych
Krzych