POMOCY! Coś takiego pojawiło się u mnie w domu! CO TO JEST?

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
SS77DAMAGE

POMOCY! Coś takiego pojawiło się u mnie w domu! CO TO JEST?

Post autor: SS77DAMAGE »

Witam serdecznie!

Od jakiegoś czasu w domu pojawiają się nieproszeni goście. Na początku myślałem, że to pojedynczy przypadek przyniesiony z podwórka. Jednakże okazuje się, że najprawdopodobniej gdzieś mi się to zalęgło w domu, tylko jeszcze nie zlokalizowałem gdzie.

Insekt jest na tyle uciążliwy, że nawet się go boi mój kot. Raz mu się przyczepił do ogona i kot tak się od tamtej pory ich boi, że na widok dziadostwa ucieka i dziwnie potrząsa całym ciałem. Insekta jest BARDZO trudno zabić, ciężko jest go zgnieść (jest bardzo twardy), a ten co jest na zdjęciach pół godziny był zanurzony w wodzie, nie dawał oznak życia, po 15 minutach zaczął znowu łazić!! STRASZNE!! To chyba jakiś obcy ;-)

Proszę pomóżcie w analizie co to jest, czy to jest szkodnik domowy czy tylko przypadkiem się tego kilka sztuk do mnie przypałętało (zabiłem już z 8 osobników). W załączeniu fotki od dołu i od góry.

Bardzo dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

Szymon
Załączniki
P1050276.JPG
P1050276.JPG (100.19 KiB) Przejrzano 2544 razy
Original image recording time:
2009:05:07 17:55:30
Image taken on:
07 maja 2009, 15:55 - czw
Focus length:
5.5 mm
Shutter speed:
1/20 Sec
F-number:
f/2.8
ISO speed rating:
400
Camera-model:
DMC-LS80
P1050278.JPG
P1050278.JPG (92.08 KiB) Przejrzano 2723 razy
Original image recording time:
2009:05:07 17:56:53
Image taken on:
07 maja 2009, 15:56 - czw
Focus length:
5.5 mm
Shutter speed:
1/15 Sec
F-number:
f/2.8
ISO speed rating:
400
Camera-model:
DMC-LS80
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

To muchówka z rodziny Hippoboscidae (wpleszczowate bądź narzępikowate po naszemu). Nie są to pasożyty synantropijne, do domu zostały zawleczone. Okaz ze zdjęcia na moje amatorskie oko wygląda na Crataerina sp. - to pasożyty ptaków, jeden z gatunków żeruje na jerzykach - może macie w pobliżu domu jakieś gniazda i stąd te znaleziska.
SS77DAMAGE

Aneta pisze:To muchówka z rodziny Hippoboscidae (wpleszczowate bądź narzępikowate po naszemu). Nie są to pasożyty synantropijne, do domu zostały zawleczone. Okaz ze zdjęcia na moje amatorskie oko wygląda na Crataerina sp. - to pasożyty ptaków, jeden z gatunków żeruje na jerzykach - może macie w pobliżu domu jakieś gniazda i stąd te znaleziska.
BARDZO, BARDZO dziękuję! To jest dokładnie to o czym Pani pisze. Znalazłem potwierdzenie na Wikipedii po wpisaniu nazwy Crataerina. Mieszkam w bloku i faktycznie latają koło nas różne ptaki i w tym najprawdopodobniej jerzyki. Mieszkają w szczelinach między płytami bloku i najprawdopodobniej tamtędy jakoś się przedostają do mieszkania.

Teraz mam pytanie, czy jestem w stanie z tym jakoś walczyć? Mam poza bojaźliwym kotem w domu 10 miesięcznego synusia i żonę z arachnofobią (a to wygląda jak pająk), więc mam mały SAJGON. Jeśli jest na to jakaś skuteczna trutka to proszę o info.

Jeszcze raz bardzo dziękuję!

Pozdrawiam

Szymon
Andrzej J. Woźnica

Post autor: Andrzej J. Woźnica »

czy w pobliżu są jerzyki ?
SS77DAMAGE

Andrzej J. Woźnica pisze:czy w pobliżu są jerzyki ?
Tak są. Mieszkają w szczelinach pomiędzy płytami w bloku. Dlatego niczego nie chcę zgłaszać administracji, bo boję się, że zaszkodzą tym sympatycznym ptaszkom. Chciałbym tylko pozbyć się tych muchówek z domu. Na zewnątrz niech sobie żyją.

Pozdrawiam

Szymon
Andrzej J. Woźnica

Post autor: Andrzej J. Woźnica »

prawdopodobnie jest to Crataerina pallida - ektopasożyt jerzyków. W zasadzie niegroźny dla ludzi !. Dobrze byłoby zamknąć okno siatką . Szczególnie w nocy, bo wtedy głównie przylatują na światło. Kota może próbować podgryzać ale sierściuchy powinny byc na nie za "gruboskórne" :wink:
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

SS77DAMAGE pisze:Teraz mam pytanie, czy jestem w stanie z tym jakoś walczyć?
Jedyna skuteczna metoda to usunięcie ptaków i ich gniazd - ale to dość drastyczne rozwiązanie. Spróbujcie może pouszczelniać wszystkie ewentualne szpary i - jak pisze Andrzej - dać siatkę w okna; może być taka typu moskitiera, do dostania w róznych marketach budowalnych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”