Lycaena helle

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Piotr Glac

Lycaena helle

Post autor: Piotr Glac »

Pierwszy w tym roku fioletek :grin: , w tamtym roku pojawiły się dobre 2 tygodnie wcześniej.
Fotografowałem to cudeńko i tak się zastanawiałem; stanowisko na którym on występuję tu pod Rzeszowem to bardzo atrakcyjnie usytuowana działka przy głównej wylotówce z miasta, jest kwestią czasu aż ktoś zrówna ten teren i postawi jakieś gówniane tesco albo blokowisko – aż dziw że jeszcze tu nic nie stoi…. I tu nasuwa się właśnie moje pytanie: czy jest możliwość zgłoszenia tego obszaru jakimś np. „zielonym” żeby urządzić tu jakiś mały obszar ochrony czy tylko pozostaje czekać i mieć nadzieje że nikt się nie zainteresuje tym kawałkiem ziemi…
Załączniki
L.helle 3.JPG
Przejrzano 6616 razy
L.helle 2.JPG
Przejrzano 6621 razy
L.helle 1.JPG
Przejrzano 6631 razy
Awatar użytkownika
Ronnie

Post autor: Ronnie »

gratuluję, ja jeszcze nigdy go nie obserwowałem
Awatar użytkownika
Paweł Babula

Post autor: Paweł Babula »

Świetne zdjęcia :smile: .
Awatar użytkownika
Paweł Czudec
UTM: XC17

Post autor: Paweł Czudec »

Piotr Glac pisze:– aż dziw że jeszcze tu nic nie stoi…
Chyba dlatego, ze jest tam rzeka. Raz widzialem jak poziom wody po deszczach byl prawie rowny z tymi lakami. Wydaje mi sie, ze sa one za bardzo narazone na zalanie ale w tych czasach "budowlancom" nic nie stoi na przeszkodzie...

Zdjecia ladne...
Awatar użytkownika
Piotr Glac

Paweł Czudec pisze:
Piotr Glac pisze:– aż dziw że jeszcze tu nic nie stoi…
Chyba dlatego, ze jest tam rzeka. Raz widzialem jak poziom wody po deszczach byl prawie rowny z tymi lakami. Wydaje mi sie, ze sa one za bardzo narazone na zalanie ale w tych czasach "budowlancom" nic nie stoi na przeszkodzie...

Zdjecia ladne...
Teoretycznie masz dużo racji, ale….cała druga strona rzeczki jest zabudowana, więc kwestią czasu jest żeby i na „fioletowych łąkach” coś stanęło. Jeżeli nawet obszar ten jest niewielką depresją to w dzisiejszych czasach, możliwościach i bumie budowlanym to żaden problem.

Poza tym Pawle znasz przecież oba stanowiska fioletka u nas bo sam je przecież znalazłeś :grin: i wiesz jak mocno są zagrożone…stąd moje pytanie co do ewentualnej ochrony tego miejsca

A co do zdjęć to dziękuję …testuje nowy nabytek :lol: :wink:
Konto_usuniete

Post autor: Konto_usuniete »

Piotr Glac pisze:czy jest możliwość zgłoszenia tego obszaru jakimś np. „zielonym
zielony pomoże tyle co czerwony - daj znać na priva albo zadzwoń 501-678-446 powiem Ci jak to zrobić - trochę zachodu jest ale jest to do przejścia
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Has thanked: 14 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Banasiak »

grzegorzb pisze:
Piotr Glac pisze:czy jest możliwość zgłoszenia tego obszaru jakimś np. „zielonym
zielony pomoże tyle co czerwony - daj znać na priva albo zadzwoń 501-678-446 powiem Ci jak to zrobić - trochę zachodu jest ale jest to do przejścia
Nie przesadzajcie z ochroną kazdego stanowiska L. helle. Gdyby chcieć wszystko chronić to całe okolice Skierniewic trzeba wziąć pod ochronę :-)
Helle staje się z roku na rok pospolitszy - to jest dobry znak ... i w sumie to jest najważniejsze.
Awatar użytkownika
Piotr Glac

Grzegorz Banasiak pisze: Nie przesadzajcie z ochroną kazdego stanowiska L. helle. Gdyby chcieć wszystko chronić to całe okolice Skierniewic trzeba wziąć pod ochronę :-)

Dziwne słowa jak na stałego bywalca tego forum...osobiście uważam że warto chociaż spróbować walczyć o każdy kawałek niezaoranej ziemi...
Awatar użytkownika
Dispar
UTM: FC18
Specjalność: Geometridae

Post autor: Dispar »

Tak się składa, że obok mojego bloku ten motyl występuje na takiej podmokłej łączce przy rzece. Kilka lat temu zgłosiłem ten fakt dla TP Bocian i rok póżniej to stanowisko było już użytkiem przyrodniczym :mrgreen: . Okazało się też, że oprócz L. helle jest tam sporo strorczyków a także starodub łąkowy. O takie miejsca zawsze warto powalczyć, żeby stworzyć tam jakąkolwiek formę ochrony.
Awatar użytkownika
Piotr Glac

Dispar pisze:Tak się składa, że obok mojego bloku ten motyl występuje na takiej podmokłej łączce przy rzece. Kilka lat temu zgłosiłem ten fakt dla TP Bocian i rok póżniej to stanowisko było już użytkiem przyrodniczym :mrgreen: . Okazało się też, że oprócz L. helle jest tam sporo strorczyków a także starodub łąkowy. O takie miejsca zawsze warto powalczyć, żeby stworzyć tam jakąkolwiek formę ochrony.
i o to mi właśnie chodzi!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol:
Konto_usuniete

Post autor: Konto_usuniete »

Grzegorz Banasiak pisze:Nie przesadzajcie z ochroną kazdego stanowiska L. helle
widzisz helle to tylko "dodatek" skoro on tam jest to zapewne rośnie tam i kupa fajnego zielska - nie mylić z ziołem :mrgreen: ponadto warto chronić skrawki -jak pisze Piotrek - zabudowa postępuje a chyba lepiej w tym miejscu wygląda łączka niż kupa gruzu czy jakieś ziszczenie snu architekta :wink:
Awatar użytkownika
Paweł Babula

Post autor: Paweł Babula »

Jakość sprzętu jest bardzo ważna , ale umiejętności fotografa również.

P.S.
Możesz zdradzić Piotrze jaki to nabytek ?
noctua

Post autor: noctua »

Hej. L. helle z południowej WLKP. okolice Kepna - obserwowałem około 10 exx. 3-go maja 2008.
Załączniki
Kepno 2008.jpg
Przejrzano 6607 razy
Awatar użytkownika
Piotr Glac

Paweł Babula pisze:Jakość sprzętu jest bardzo ważna , ale umiejętności fotografa również.

P.S.
Możesz zdradzić Piotrze jaki to nabytek ?

W dobie fotografii cyfrowej jak się z wyprawy przywozi kilkaset zdjęć to kilka musi być udanych :wink: :wink: :wink:

Resztę Ci wyślę Pawle na priva żeby nie zmieniać tematu
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
Kontakt:

Piotr Glac pisze:
Grzegorz Banasiak pisze: Nie przesadzajcie z ochroną kazdego stanowiska L. helle. Gdyby chcieć wszystko chronić to całe okolice Skierniewic trzeba wziąć pod ochronę :-)

Dziwne słowa jak na stałego bywalca tego forum...osobiście uważam że warto chociaż spróbować walczyć o każdy kawałek niezaoranej ziemi...
Istotą ochrony nie jest branie "w ochronę" każdego kawałka ziemi, na której lata coś ciekawego. Jeśli bardziej szczegółowo zbadamy teren, to może się okazać, że niechronione zostaną tylko centra miast.
Dla mnie znacznie bardziej istotne są informacje dlaczego gatunek pojawia się w jednym miejscu, a w innym nie, albo zanika w miejscach, w których zawsze występował. I dotyczy to większości gatunków, a nie tylko tych wybranych, chronionych. A czy zastanawialiście się dlaczego nie chronimy bardzo rzadkich microlepidoptera ? Dlaczego chroni się tylko (w większości) te pożądane przez kolekcjonerów ? Moim zdaniem dlatego, że chroni się gatunki głównie przed zbieraczami (czyli nami), a prawdziwa istota ochrony pozostaje gdzieś daleko w tyle.
P. machaon nie jest już pod ochroną, wiele lat był. Dlaczego stał się pospolity ? Czy dlatego, że był chroniony ? Nic podobnego ! Niestety nie wiemy dlaczego stał się pospolity, bo zbyt mało o nim wiemy. Jeśli będziemy bardziej wnikliwi w obserwacjach, będziemy stawiać właściwe tezy w badaniach, z całą pewnością będzie nam łatwiej podejmować odpowiednie decyzje ochronne, zamiast administracyjnej ochrony terenu, która wydaje nam się taka bohaterska i słuszna ... do takiej ochrony oczekiwałbym sensownego uzasadnienia - jeśli takie macie - chętnie poczytam, a później możecie krytykować.
Stysz

Post autor: Stysz »

Najwyraźniej programy ochrony „zawadzają” zbieraczom.
Są tworzone przeciw nim – ciekawe potraktowanie sprawy.

Tyko, aby, gdy będzie już wiadomo, dlaczego zanikają jakieś gatunki było jeszcze, co chronić.

A tak swoją drogą, z podobnym rozumowaniem zbieraczy już się spotkałem.

Cóż, zatem jest istotą ochrony cennych zasobów przyrody? Obserwacja i monitorowania wymierania?

Ale jeśli już szukamy sensu i czegoś od kogoś oczekujemy.

Mogę prosić o sensowne uzasadnienie nabijania na szpilki chronionych, czy też rzadkich i ustępujących gatunków motyli? Zdążyć nabić, póki jeszcze można takiego złapać? Jaki w tym sens?
Awatar użytkownika
Piotr Glac

Istotą ochrony nie jest branie "w ochronę" każdego kawałka ziemi, na której lata coś ciekawego. Jeśli bardziej szczegółowo zbadamy teren, to może się okazać, że niechronione zostaną tylko centra miast.
Nie wydaje mi się żeby w naszym kraju było aż tak dużo terenów chronionych - ja raczej postrzegam Polskę jako pola, pola i jeszcze raz pola, czasem las który zazwyczaj zresztą jest też jakby nie patrzeć formą pola uprawnego.
Dla mnie znacznie bardziej istotne są informacje dlaczego gatunek pojawia się w jednym miejscu, a w innym nie, albo zanika w miejscach, w których zawsze występował. I dotyczy to większości gatunków, a nie tylko tych wybranych, chronionych.

Grzegorzu! oczywiście należy odpowiedzieć sobie na pytanie dlaczego wymiera gatunek skoro stanowisko pozostaje bez zmian, ale chyba zgodzi się ze mną większość że najłatwiejszą i najpopularniejszą formą ochrony jest ochrona stanowiska przed człowiekiem i ewentualnymi zmianami środowiskowymi.
A czy zastanawialiście się dlaczego nie chronimy bardzo rzadkich microlepidoptera ?
Microlepidoptera się nie chroni bo mało kto je w ogóle rozpoznaje…. :grin:
Dlaczego chroni się tylko (w większości) te pożądane przez kolekcjonerów ? Moim zdaniem dlatego, że chroni się gatunki głównie przed zbieraczami (czyli nami), a prawdziwa istota ochrony pozostaje gdzieś daleko w tyle.
…a dlaczego są pożądane prze kolekcjonerów? bo wymierają? a wymierają bo niszczy się ich stanowiska?!?
P. machaon nie jest już pod ochroną, wiele lat był. Dlaczego stał się pospolity ? Czy dlatego, że był chroniony ? Nic podobnego ! Niestety nie wiemy dlaczego stał się pospolity, bo zbyt mało o nim wiemy.
P.machaon chroniony był ale rzadki to nie bardzo...poza tym tłumaczyć Ci chyba nie muszę że niektóre gatunki mają skłonności migracyjne inne nie, nie wspominam już nawet o występowaniu roślin żywicielskich gąsienic poszczególnych gatunków np. P.machaon i L.helle!
Jeśli będziemy bardziej wnikliwi w obserwacjach, będziemy stawiać właściwe tezy w badaniach, z całą pewnością będzie nam łatwiej podejmować odpowiednie decyzje ochronne, zamiast administracyjnej ochrony terenu, która wydaje nam się taka bohaterska i słuszna ...
taaa, jak będzie jeszcze co obserwować i chronić. Poza tym wymagało by to zaangażowania całego tłumu naukowców nie wspominając już o środach i czasie który należało by na to przeznaczyć.
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

Ponieważ wiosna szybko mija, wybrałem się również na poszukiwanie L. helle w mojej okolicy - wydaje się, że jest to gatunek u nas często spotykany, co nie oznacza, że nie należy chronić jego siedlisk, szczególnie tych w pobliżu, lub na terenie miast. Postępująca urbanizacja jest sporym zagrożeniem dla tego lokalnie występującego gatunku...
Załączniki
L. helle - Podkarpacie, 10.05.2008.
Przejrzano 6611 razy
Original image recording time:
2008:05:10 11:32:56
Image taken on:
10 maja 2008, 09:32 - sob
Focus length:
130 mm
Shutter speed:
1/60 Sec
F-number:
f/22
Camera-model:
NIKON D70
Przejrzano 6610 razy
2008:05:10 11:43:25
Image taken on:
10 maja 2008, 09:43 - sob
Focus length:
85 mm
Shutter speed:
1/60 Sec
F-number:
f/20
Camera-model:
NIKON D70
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Nie spotkałem dzisiaj imago tego gatunku, ale kilka fotogarafi stadiów preimaginalnych...
Załączniki
Larwa L. helle - Podkarpacie, Markowa EA94. 01.06.2008.
Larwa L. helle - Podkarpacie, Markowa EA94. 01.06.2008.
Przejrzano 6614 razy
2008:06:01 21:39:39
Image taken on:
01 czerwca 2008, 19:39 - ndz
Focus length:
210 mm
Shutter speed:
1/60 Sec
F-number:
f/22
Camera-model:
NIKON D70
Pusta osłonka jaja L. helle - Podkarpacie, Markowa EA94. 01.06.2008.
Pusta osłonka jaja L. helle - Podkarpacie, Markowa EA94. 01.06.2008.
Przejrzano 6610 razy
2008:06:01 21:41:40
Image taken on:
01 czerwca 2008, 19:41 - ndz
Focus length:
210 mm
Shutter speed:
1/60 Sec
F-number:
f/22
Camera-model:
NIKON D70
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Gąsienice L. helle znacznie podrosły, a w sprzyjających biotopach rdest jest po prostu oblepiony jajkami... czerwończyków!
Pierwotnie myślałem, że to jajka L. tityrus, ale bardziej odpowiadają chyba jajkom L. dispar - może hodowla da odpowiedź co to faktycznie jest?
Załączniki
L. helle - Podkarpacie, 11.06.2008.
L. helle - Podkarpacie, 11.06.2008.
Przejrzano 6609 razy
2008:06:11 15:31:14
Image taken on:
11 czerwca 2008, 13:31 - śr
Focus length:
135 mm
Shutter speed:
1/60 Sec
F-number:
f/32
Camera-model:
NIKON D70
L.dispar ? - jajo - Podkarpacie, 11.06.2008.
L.dispar ? - jajo - Podkarpacie, 11.06.2008.
Przejrzano 6609 razy
2008:06:11 15:39:08
Image taken on:
11 czerwca 2008, 13:39 - śr
Focus length:
300 mm
Shutter speed:
1/60 Sec
F-number:
f/32
Camera-model:
NIKON D70
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
Kontakt:

Piotr Glac pisze:
A czy zastanawialiście się dlaczego nie chronimy bardzo rzadkich microlepidoptera ?
Microlepidoptera się nie chroni bo mało kto je w ogóle rozpoznaje…. :grin:
Dlaczego chroni się tylko (w większości) te pożądane przez kolekcjonerów ? Moim zdaniem dlatego, że chroni się gatunki głównie przed zbieraczami (czyli nami), a prawdziwa istota ochrony pozostaje gdzieś daleko w tyle.
…a dlaczego są pożądane prze kolekcjonerów? bo wymierają? a wymierają bo niszczy się ich stanowiska?!?
Odniosę się tylko do dwóch wypowiedzi.
Microlepidoptera: to, że mało kto je rozpoznaje, nie oznacza, że wybranych gatunków nie warto chronić. Mikra są znacznie większym ilościowo składnikiem bioróżnorodności i patrząc całościowo - mają zdecydowanie większe znaczenie w biocenozach.
To, czy umie ktoś mikra oznaczać, czy nie nie ma tu żadnego znaczenia. Istotne jest, żeby rozumieć na czym polega znaczenie gatunku i wiedzieć, jakie czynniki decydują o "pokojowym" współistnieniu z człowiekiem.

Jeśli zaś chodzi o kolekcjonerów, to jestem zwolennikiem określenia jasnych reguł. Kolekcji nie powinno się tworzyć dla samej chęci posiadania,ale powinna ona służyć celom naukowym (jakkolwiek je zdefiniujemy). Szkodę w składzie ilościowym i gatunkowym wyrządzają głównie snobistycznie nastawieni "posiadacze" zbiorów.
Określenie "pożądane przez kolekcjonerów, bo wymierają" jest co najmniej przykre i jego praktyczna realizacja godna napiętnowania, podobnie jak wszelkiej maści handel okazami.

Każdy z nas ma jakieś spojrzenie na otaczającą rzeczywistość przyrodniczą, wynika ono z doświadczenia, wiedzy, poglądów, często lokalnych uwarunkowań, dlatego proponuję pozostać przy swoich poglądach, bo kwestia ochrony gatunków, czy kolekcjonowania owadów jest na tyle szeroka, że najdłuższa nawet dyskusja nie doprowadzi do jednoznacznych wniosków.
Ważne jest, żeby każdy miłośnik owadów chronił je najlepiej jak umie, niekoniecznie tworząc rezerwaty i ogrodzone drutem kolczastym obszary chronione.
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Ochronę gatunku można faktycznie realizować na różne sposoby, ale wydaje się, że ochrona siedlisk, czy wręcz uczynienie z obecności tego motyla na określonym terenie np. miasta, gminy itp - pewnego rodzaju miejscowej atrakcji, z której można być dumnym, i którą można się w pewien sposób chwalić - mogłoby przynieść najlepsze efekty...

W podobny sposób chroni się z powodzeniem M. alcon rebeli w Przemyślu, stanowiska jest wręcz rozreklamowane, zmieniono nawet dla tego motyla plan dużej inwestycji o charakterze kulturalno-rozrywkowym! W dużej mierze przyczynił się do tego również film o tym motylu, ze słynnej już serii propagującej wiedzę przyrodniczą, której narratorem jest David Attenborough...

Myślę, że takie działania przynoszą wzrost świadomości ekologicznej, pozwalają szerszemu gronu ludzi poznać i docenić bioróżnorodność własnej, najbliższej okolicy i w pewien sposób czuć się odpowiedzialnym za utrzymanie tego dziedzictwa w nienaruszonym stanie...
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
Kontakt:

Jarosław Bury pisze:Ochronę gatunku można faktycznie realizować na różne sposoby, ale wydaje się, że ochrona siedlisk, czy wręcz uczynienie z obecności tego motyla na określonym terenie np. miasta, gminy itp - pewnego rodzaju miejscowej atrakcji, z której można być dumnym, i którą można się w pewien sposób chwalić - mogłoby przynieść najlepsze efekty...

W podobny sposób chroni się z powodzeniem M. alcon rebeli w Przemyślu, stanowiska jest wręcz rozreklamowane, zmieniono nawet dla tego motyla plan dużej inwestycji o charakterze kulturalno-rozrywkowym! W dużej mierze przyczynił się do tego również film o tym motylu, ze słynnej już serii propagującej wiedzę przyrodniczą, której narratorem jest David Attenborough...

Myślę, że takie działania przynoszą wzrost świadomości ekologicznej, pozwalają szerszemu gronu ludzi poznać i docenić bioróżnorodność własnej, najbliższej okolicy i w pewien sposób czuć się odpowiedzialnym za utrzymanie tego dziedzictwa w nienaruszonym stanie...
To o czym piszesz jest rzeczywiście pozytywnym przykładem ochrony, którą można "poczuć", można zobaczyć co chronimy i mieć na to realny wpływ.

Ostatni akapit o świadomości jest wręcz fundamentalny dla wszelkiej ochrony i utrwalenie go w umysłach ludzi przyniesie więcej dobrego niż tworzenie kolejnych rezerwatów czy terenów chronionych, a które za 2-3 lata mogą być już pozbawione tego co chcieliśmy chronić (w przypadku L. helle jest to bardzo prawdopodobne).
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Z jajka na zdj. DSC_2548a(8x6)08b.jpg (L.dispar ? - jajo - Podkarpacie, 11.06.2008.) właśnie wyszła gąsieniczka - ma ok. 1.5mm dł. wobec czego proszę o wyrozumiałość w kwestii jakości zdjęć...

PS. proszę osoby, które posiadają doświadczenie w hodowli czerwończyków o ew. sugestie na temat tego znaleziska !

PS2. L. helle - gąsienice mają po ok. 8mm dł...
Załączniki
17.06.2008 - larwa czerwończyka - Podkarpacie, z jaja.
Przejrzano 6606 razy
2008:06:17 13:15:49
Image taken on:
17 czerwca 2008, 11:15 - wt
Focus length:
130 mm
Shutter speed:
1/60 Sec
F-number:
f/22
Camera-model:
NIKON D70
Przejrzano 6611 razy
2008:06:17 13:12:10
Image taken on:
17 czerwca 2008, 11:12 - wt
Focus length:
130 mm
Shutter speed:
1/60 Sec
F-number:
f/32
Camera-model:
NIKON D70
L. helle - gąsienica - 17.06.2008.
L. helle - gąsienica - 17.06.2008.
Przejrzano 6607 razy
2008:06:17 12:36:17
Image taken on:
17 czerwca 2008, 10:36 - wt
Focus length:
85 mm
Shutter speed:
1/60 Sec
F-number:
f/32
Camera-model:
NIKON D70
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Poczwarka L. helle...
Załączniki
Poczwarka L. helle - widok od strony grzbietowej. 30.06.2008.
Poczwarka L. helle - widok od strony grzbietowej. 30.06.2008.
Przejrzano 6606 razy
2008:06:30 17:17:19
Image taken on:
30 czerwca 2008, 15:17 - pn
Focus length:
112 mm
Shutter speed:
1/60 Sec
F-number:
f/32
Camera-model:
NIKON D70
Poczwarka L. helle - widok od strony boczej. 30.06.2008.
Poczwarka L. helle - widok od strony boczej. 30.06.2008.
Przejrzano 6608 razy
2008:06:30 17:18:13
Image taken on:
30 czerwca 2008, 15:18 - pn
Focus length:
122 mm
Shutter speed:
1/60 Sec
F-number:
f/32
Camera-model:
NIKON D70
Paweł Walkiewicz
Kontakt:

Post autor: Paweł Walkiewicz »

W tym roku pojawiły się wcześnie. Zdjęcia dzisiejsze, choć obserwowałem je już tydzień temu. Teren Bagna Całowanie.
Załączniki
Lycaena helle  25.04.2010.jpg
Przejrzano 6625 razy
Lycaena helle 25.04.2010.jpg
Przejrzano 6606 razy
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
UTM: EB24, EC18
Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Marcin Kutera »

Jarosław Bury pisze:Z jajka na zdj. DSC_2548a(8x6)08b.jpg (L.dispar ? - jajo - Podkarpacie, 11.06.2008.) właśnie wyszła gąsieniczka - ma ok. 1.5mm dł. wobec czego proszę o wyrozumiałość w kwestii jakości zdjęć...
Jarku miałem Ci napisać po obejrzeniu tego zdjęcia, że to będzie jajo L. dispar. Kilkakrotnie je obserwowałem np. na Rumex hydrlopathum. Prócz tego w wielu opracowaniach obcojęzycznych, są identyczne zdjecia jajka L. dispar.
Co do fotografi gąsienic L. helle to zdecydowanie takie same w środowiskach widziałem na Polygonum bistorta.
Ostatnio zmieniony 26 kwietnia 2010, 01:16 - pn przez Marcin Kutera, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
UTM: EB24, EC18
Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Marcin Kutera »

Paweł Walkiewicz pisze:W tym roku pojawiły się wcześnie. Zdjęcia dzisiejsze, choć obserwowałem je już tydzień temu. Teren Bagna Całowanie.
czy ja wiem... na Całowaniu notuję je od kilku lat od 24 kwietnia :razz: . Wczesnie jak na ten teren. Na Kielecczyźnie zawsze je widuję dopiero z początkiem maja i nie wcześniej :wink: .

Dzis byłem na Całowaniu, ale w środkowej części i ich nie widziałem :cry: . Najpewniej są już w okolicy Kobylej Góry
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Post autor: PawełB »

ja też wczoraj widziałem fioletka (powiedzmy, że to niedaleko Radziejowic, ciężko jest jakąś wiochę wymienić) - samica i 2-3 samce. Co mnie najbardziej zdziwiło - samica składała już jaja.
Awatar użytkownika
Malko

Post autor: Malko »

L.helle nie było go jeszcze w krk dn. 23 kwietnia 2010
Awatar użytkownika
Dispar
UTM: FC18
Specjalność: Geometridae

Post autor: Dispar »

Dzisiaj odwiedziłem okolice stawów rybnych w Wożnikach/ Łosic. i L. helle był zdecydowanym dominantem w tym wiele osobników już zlatanych
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualne obserwacje terenowe”