Chciałbym uzyskać informacji ogólnie o materiale jakiego użyć, wymiarach itp
Czy ktoś może próbował z płyty wiórowej?
Z góry dziękuję za wskazówki.
Jeżeli projekt się uda na pewno zdjęcia powrzucam
Dodam od siebie, że prowadnice do gablot mogą być zrobione z kątownika np. 12x12mm ( aluminium anodowane, stal nierdzewna, PCV.). Drewniane odradzam, są gabarytowo za grube i do tego "tępe", czyli stawiają opór przy wysuwaniu gabloty.Grzegorz Banasiak pisze: System prowadnic jest różny, czasem z drewna, czasem z metalu.
przyznam się , że bałbym się na sam klej.....czy po 10 latach nadal bedzie trzymał (metal-drewno?) ??? A jak kiedyś gablotka spadnie ? nawet jak nic się nie stłucze, to od wstrzasu coś cię może uszkodzić.... co wkręt to wkret,adam k. pisze:Dodam od siebie, że prowadnice do gablot mogą być zrobione z kątownika np. 12x12mm ( aluminium anodowane, stal nierdzewna, PCV.). Drewniane odradzam, są gabarytowo za grube i do tego "tępe", czyli stawiają opór przy wysuwaniu gabloty.Grzegorz Banasiak pisze: System prowadnic jest różny, czasem z drewna, czasem z metalu.
Kątownik można kleić do ściany wewnętrznej szafy przy pomocy kleju montażowego, przed wcześniejszym przygotowaniu powierzchni (odtłuszczanie i matowienie). Mam tak wykończone szafy i sprawdzają się znakomicie. Poza tym wszystkie rady Grzegorza są celne.
Drzwi zabezpieczają zbiory w (jakimś), większym stopniu przed kurzem. Dodaje się uszczelki pomiędzy drzwiami i krawędzią szafy, jeśli jest taka możliwość. Poza moimi drobnymi uwagami wygląda dobrzeJakubbeetle pisze: 06 września 2025, 21:04 - sob W zestawie też były drzwi ale nie montowałem.
Systematycznie gablot będzie przybywać, myślę że pomieści ok 20 gablot