Thera juniperata (L.)

Awatar użytkownika
Paweł Babula

Thera juniperata (L.)

Post autor: Paweł Babula »

Wczoraj do lampy przyleciały dwa osobniki Thera juniperata.
Załączniki
Th.jpg
Przejrzano 2551 razy
brakkonta

Post autor: brakkonta »

WITAJ NAM PAWLE NA łONIE FORUMA !!!! :D :D :D :D
Awatar użytkownika
Adam Larysz
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: Adam Larysz »

Zgadza się - w ostatnich latach gatunek pojawia się licznie za sprawą wielu ogrodowych nasadzeń różnorakich juniperowatych iglaków.
Awatar użytkownika
Paweł Babula

Post autor: Paweł Babula »

Jestem nowym użytkownikiem forum i pozdrawiam wszystkich, a Tobie Jacku dziękuję za miłe powitanie. :D :D :D
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

Pozdrowienia dla kolegi z sąsiedztwa. Widzę, że Rzeszów zaczyna mieć coraz liczniejszą reprezentację na Forum.

Tak trzymać... 8) 8) 8)

PS - Thera juniperata z Markowej :wink:
Załączniki
Thera juniperata L. - Markowa EA97. 29.09.2005 r.
Thera juniperata L. - Markowa EA97. 29.09.2005 r.
Przejrzano 2544 razy
Original image recording time:
2005:09:29 20:31:26
Image taken on:
29 września 2005, 18:31 - czw
Focus length:
78 mm
Shutter speed:
1/60 Sec
F-number:
f/29
Camera-model:
NIKON D70
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

W tym roku pierwsze osobniki II-go pokolenia tego gatunku pojawiły się u mnie 08.10.2009, we wrześniu ich nie widziałem.
Witas

Post autor: Witas »

Jarosław Bury pisze:W tym roku pierwsze osobniki II-go pokolenia tego gatunku pojawiły się u mnie 08.10.2009, we wrześniu ich nie widziałem.
Nie chodzi o to, żebym czepiał się szczegółów, ale... To cóś ma jedno pokolenie i jeszcze lata
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

To cóś ma faktycznie jedno pokolenie - zazwyczaj lata od początku września do połowy listopada, ale u St. Błeszyńskiego w kluczu do Geometridae - Zeszyt 46B ma dwa pokolenia i lata od maja do lipca i od września do października - nie, żebym się kogokolwiek czepiał :wink:
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Informacja w kluczu Błeszyńskiego jest faktycznie zaskakująca - i zapewne nieprawdziwa, bo nikt inny tego motyla w maju- lipcu nie wykazywał, ani w literaturze, ani jako obserwacje. Musiał się pomylić z innymi gatunkami rodzaju Thera, bo niektóre faktycznie mają dwa pokolenia (obeliscata, variata, britannica, vetustata). Również na południe od Polski, np. w Czechach, czy na Słowacji T.juniperata ma tylko jedno, jesienne pokolenie.
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Jest też inna ciekawostka związana z tym gatunkiem - odnalazłem informacje, że gatunek ten może rozpoczynać żerowanie jeszcze jesienią i zimować w postaci gąsienicy albo w postaci jaja...

PS. synchronizacja wylotu tego gatunku jest zaskakująca - wczorajszej nocy przy świetle nie obserwowałem ani jednego osobnika, dzisiejszej ok. 30 szt.
Awatar użytkownika
panczo

Post autor: panczo »

Okazy na zdjęciach przyleciały do lampy 07.10.2009. Zaobserwowałem kilkanaście osobników
Załączniki
2.jpg
Przejrzano 2524 razy
1.jpg
Przejrzano 2526 razy
Peter Senn

Post autor: Peter Senn »

Thera juniperata pojawia się na moim osiedlu w Gdyni każdą jesienią, ale w tym roku pojaw był obfity. Pierwszego osobnika zanotowałem 16 września, ostatniego 8 listopada. W tym okresie pojawił się prawie codziennie, z wyraźnym nasileniem w ostatniej dekadzie października. W tym właśnie czasie codziennie naliczyłem pod różnymi lampami na osiedlu dobre 20 sztuk, czasem ze 30, a 23 października padł rekord, aż 40!. Pozdrawiam, Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualne obserwacje terenowe”