Zagadka. Co to za sprężyk?

Marek Miłkowski
Been thanked: 2 times

Zagadka. Co to za sprężyk?

Post autor: Marek Miłkowski »

Sprężyka widać tylko troszeczkę...zamieszkuje specyficzne mikrosiedliska, a jego larwy... :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz Mokrzycki

Post autor: Tomasz Mokrzycki »

Witam
Czyżby był to Elater ferrugineus :wink: .Jeżeli tak, to rzeczywiście zamieszkuje ciekawe środowiska. W tym roku w Rogalinie w dziupli w lipie przy samej ziemi 8 chrząszczy i ze 20 larw. Obok były kokolity Protaetia lugubris. W Warszawie jest w Parku Natolińskim i Lesie Bielańskim
pozdrawiam
Marek Miłkowski

Tomku, dla Ciebie to było zbyt proste :wink: Tak to Elater ferrugineus, znaleziony w Puszczy Kozienickiej, w pniu dębu. Znalazłem go właśnie w kokolitach Protaetia lugubris.
Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
M. Dworakowski
UTM: FD94

Post autor: M. Dworakowski »

Bydle rzeczywiście fajniutkie, w szczególności larwy. W Białowiezy obserwowałem je na naszym najwiekszym cetonidzie- a dokładniej wewnątrz martwej- zabitej przez niego larwy.
Awatar użytkownika
Tomasz Mokrzycki

Cześć Marku
A swoją drogą to ciekawe, że ostatnio pojawia się sporo nowych stanowisk tego gatunku :wink: A przecież wcześniej to tak, jak by go wogóle nie było. Być może wcale nie jest taki rzadki, tylko prowadzi skryty tryb życia. Ale póki co jest gatunkiem chronionym. Park Natoliński penetruję już od 15 lat i dopiero zastosowanie pułapek przez doktorantkę Katedry pozwoliło namierzyć tego sprężyka.
pozdrawiam Cię i obiecuje, że nie będę się na przyszłość wyrywał :lol:
Marek Miłkowski

Być może wcale nie jest taki rzadki, tylko prowadzi skryty tryb życia
Tomku, też mi się tak wydaje. Próchnowisk raczej nie przybywa, więc nowe stanowiska to chyba efekt wzmożonej penetracji.
Bartek Pacuk
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Bartek Pacuk »

Ja znalazłem 2 os. Elater ferrugineus w połowie lipca tego roku w okolicy Lemierzyc k. Słońska (lubuskie) w dziupli dębu na wysokości ok. 1,6 m. Po konsultacji z Lechem Buchholzem okazało się, że to jest nowe stanowisko tego gatunku. Tych stanowisk jest więc chyba rzeczywiście sporo więcej, niż to wynika choćby z danych z Czerwonej Księgi Bezkręgowców z 2004 r. O tym stanowisku mam zamiar stworzyć krótką notatkę, więc za jakiś czas powinna się pojawić w Wiadomościach Entomologicznych. Niestety ja się nie znam na sprężykach, więc w momencie znalezienia nie wiedziałem, co to za gatunek i 1 os. zgarnąłem do eppendorfa, dopiero w domu się okazało, że to chroniony gatunek... :( Muszę się trochę podszkolić, żeby na przyszłość takich wpadek nie było... :oops:
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

T. Mokrzycki pisze: W tym roku w Rogalinie w dziupli w lipie przy samej ziemi 8 chrząszczy i ze 20 larw.
Takie to juz moje szczescie, kilkanascie lat laze po Rogalinie i okolicach i nigdy nie trafilem na ten gatunek, a tu przyjedzie ci obcy element i czlowiekowi wstydu narobi ;-)

Pawel
Awatar użytkownika
Tomasz Mokrzycki

Kolego Pawle
Znam te uczucie. Pochodzę z Białowieży i też pare gatunków szukałem, a obcy :wink: sprzątali mi je sprzed nosa. Wracając do Elater ferrugineus to lipa rosła (sorry - jeszcze rośnie :mrgreen: ) naprzeciwko restauracji w Rogalinie, przy ruchliwej drodze z Kurnika do Mosiny (pewnie doskonale wiesz gdzie to jest). A co powiesz na to, że najciekawsze chrząszcze znajdowali nasi studenci z koła entomologicznego (poza Elaterem także Coraebus undatus czy Eurythyrea quercus). Ja uratowałem honor znajdując (licznie) Gasterocercus depressirostris.
pozdrawiam
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

T. Mokrzycki pisze: najciekawsze chrząszcze znajdowali nasi studenci z koła entomologicznego (poza Elaterem także Coraebus undatus czy Eurythyrea quercus). Ja uratowałem honor znajdując (licznie) Gasterocercus depressirostris.
pozdrawiam
Eurythyrea akurat w Rogalinie nie jest rzadka, choc podejscie do wygrzewajacego sie na sloncu zwierzaka latwe nie jest, wiec predzej da sie zobaczyc niz zlapac. Widywalem sporo szczatkow E. quercus pod kora i w prochnie. Natomiast Coraebus undatus trafilem tam tylko raz i zadnych martwych resztek nie widywalem, wiec w tym terenie jest to lepsza zdobycz. Gasterocercusem to mnie teraz znowu zastrzeliles ;-) Za to ja w niedalekim Puszczykowku zlapalem Triplax collaris.

pzdr.
Pawel
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
Has thanked: 2 times

Post autor: Miłosz Mazur »

Gasterocercus depressirostris - ech... co ja bym dał aby mieć go w zbiorze ;)
Awatar użytkownika
Tomasz Mokrzycki

Hej
Jeden okaz do podarowania pewnie by się u mnie znalazł :wink: .
Zapraszam przy okazji do Katedry Ochrony Lasu i Ekologii SGGW.
Chyba, że masz inną propozycję
pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elateridae”