Witam
mam pytanie, czy jeśli po odpowiednim okresie przezimowania poczwarek borowców wyklują mi się one w zimę, skopulują i zniosą jajka, to czy gąsienice mogę karmić zimowymi igłami sosny lub świerka, czy to by im zaszkodziło moje pytanie bierze się stąd, że mama mowiła mi, że igły drzew iglastych w zime mają inny skład chemiczny.
Różnica w składzie chemicznym nie powinna mieć aż tak dużego znaczenia. Zdarzało mi się żywić zimą igłami sosny gasienice barczatki D.pini, i nie było z tym większego problemu. Problem natomiast może być inny. Małe gasieniczki borowca potrzebują do odżywiania młode igły świerka, i takie sobie wybierają na wiosnę. W zimie bedziesz miał do dyspozycji tylko stare gałązki, i małe gąsieniczki mogą mieć problem z rozpoczęciem żerowania na twardych, zeszłorocznych igłach świerka. Gąsienice D.pini zimą są już podrośnięte i problemu nie było.
Możesz więc stanąć przed problemem, że wszystkie gąsienice Ci padną z głodu. Takie "pędzenie" jest w moim przekonaniu całkowicie niepotrzebne. Lepiej Grzegorzu zaczekaj do wiosny.