2 chrząszcze
2 chrząszcze
Jeden to chyba coś z biegaczowatych, drugi nie mam pojęcia
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2004:02:18 11:04:36Image taken on:18 lutego 2004, 10:04 - śrFocus length:6.3 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:80Camera-model:KODAK Z740 ZOOM DIGITAL CAMERA
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2004:02:18 08:17:38Image taken on:18 lutego 2004, 07:17 - śrFocus length:6.3 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:80Camera-model:KODAK Z740 ZOOM DIGITAL CAMERA
-
Pawel Jaloszynski
- M. Stachowiak
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
odp
A propos tego Silphidae, to mam kilka w zbiorach, nie jestem pewny na 100% oznaczeń. Porównywałem ze zdjęć. Myślę, że mogą się przydać do porównań. W opisach 2 pierwszych od lewej zdjęć, są również linki do innych stron z tą rodzinką http://www.efotogaleria.pl/index.php?m=111&ktore=1416 .
-
Pawel Jaloszynski
Re: odp
Twoja S. carinata wyglada na S. tristis, a S. tyrolensis na S. obscura (skad jest ten osobnik?), ale przy tej wielkosci zdjec nie mam na 100% pewnosci. Silpha thoracica nalezy aktualnie do rodzaju Oiceoptoma.sowa pisze:A propos tego Silphidae, to mam kilka w zbiorach, nie jestem pewny na 100% oznaczeń. Porównywałem ze zdjęć. Myślę, że mogą się przydać do porównań. W opisach 2 pierwszych od lewej zdjęć, są również linki do innych stron z tą rodzinką http://www.efotogaleria.pl/index.php?m=111&ktore=1416 .
Pawel
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
odp
Dzięki za wskazówki. To może powrzucam tu inne fotki, tych problematycznych i zapytam, jeśli S. tyrolensis to S. obscura, to jak sie będzie nazywać ta która jest nazwana S. obscura? Bo to chyba nie są te same gatunki?
Gdzie były łapane jest napisane pod zdjęciem i ten tyrolensis vel obscura jest z Napoleonowa (centralna Polska, okolice Kamieńska i Piotrkowa Trybunalskiego).
Gdzie były łapane jest napisane pod zdjęciem i ten tyrolensis vel obscura jest z Napoleonowa (centralna Polska, okolice Kamieńska i Piotrkowa Trybunalskiego).
Ostatnio zmieniony 26 września 2007, 13:11 - śr przez Andrzej Kurzawa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Pawel Jaloszynski
Na jakiej podstawie tak uwazasz? Na tych zdjeciach, ktore tutaj wrzuciles sa S. tristis i S. obscura. Silpha tyrolensis z jakiegokolwiek miejsca w Polsce to by bylo cos (mam w zbiorze ladnie ponad 80 gatunkow Silphidae, a jak zyje nie widzialem polskiego okazu S. tyrolensis).sowa pisze: Bo to nie są te same gatunki.
Pawel
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
odp
Dzięki za oznaczenie. Moje oznaczenia i domniemania powstały w momencie posiadania okazów. Jednak dopiero uczę się. Jest bardzo prawdopodobne, że się mylę i raczej wolę przyjąć oznaczenia znawcy i porzucić własne. Zaraz sprostuję opisy na stronie, aby nie wprowadzały w błąd.
Dodam, że w moich okolicach, mam niezły przegląd powyższej rodziny, gdyż są tu podmokłe tereny obok suchych i piaszczystych. mamy dużo zaskrońców i innych drobnych zwierząt wychodzących na drogę pod koła samochodów. Leżą później obok drogi i przyciągają powyższe gatunki.
I jeszcze jedno pytanie: Nicrophorus czy Necrophorus?
Dodam, że w moich okolicach, mam niezły przegląd powyższej rodziny, gdyż są tu podmokłe tereny obok suchych i piaszczystych. mamy dużo zaskrońców i innych drobnych zwierząt wychodzących na drogę pod koła samochodów. Leżą później obok drogi i przyciągają powyższe gatunki.
I jeszcze jedno pytanie: Nicrophorus czy Necrophorus?
-
Pawel Jaloszynski
Oznaczenia pod niektorymi zdjeciami maja sredni sens, bo czasem jakosc zdjecia albo kadr i tak nie pozwalaja zobaczyc co to jest, a przynajmniej pozostaja jakies watpliwosci. Tym bardziej, ze trudnooznaczalne "cos" w szklance nie ma wartosci ani dokumentacyjnej, ani artystycznej, to taka bardziej seria "jak uczylem sie zdjecia robic" i za rok-dwa nie bedziesz mogl na to patrzec (mam nadzieje, bo widac, ze nie stoisz w miejscu). Jak troche popracujesz to chyba jednak szybciej zaczniesz robic przyzwoite zdjecia niz oznaczac wszystkie rodziny chrzaszczysowa pisze: Jest bardzo prawdopodobne, że się mylę i raczej wolę przyjąć oznaczenia znawcy i porzucić własne.
W Silphidae wiecej gatunkow preferuje cieple (i gorace) otwarte tereny, takich lubiacych teren podmokly jest stosunkowo niewiele. Jesli chcesz sfotografowac wiecej omarlic, szczegolnie grabarzy, to pobaw sie w jakies padlinowe pulapki. Tylko staraj sie nie robic zdjec w sloiku, bo to naprawde kiepsko wyglada.sowa pisze:Dodam, że w moich okolicach, mam niezły przegląd powyższej rodziny, gdyż są tu podmokłe tereny obok suchych i piaszczystych. mamy dużo zaskrońców i innych drobnych zwierząt wychodzących na drogę pod koła samochodów. Leżą później obok drogi i przyciągają powyższe gatunki.
Pawel
-
L. Borowiec
- Been thanked: 6 times
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
dzięki
Wszystko się zgadza. Dziękuję za wszystkie uwagi i podpowiedzi. Na pewno z nich skorzystam. Pozdrawiam.