2 chrząszcze

Awatar użytkownika
Fibius

2 chrząszcze

Post autor: Fibius »

Jeden to chyba coś z biegaczowatych, drugi nie mam pojęcia
Załączniki
2
2
Przejrzano 2769 razy
Original image recording time:
2004:02:18 11:04:36
Image taken on:
18 lutego 2004, 10:04 - śr
Focus length:
6.3 mm
Shutter speed:
1/60 Sec
F-number:
f/2.8
ISO speed rating:
80
Camera-model:
KODAK Z740 ZOOM DIGITAL CAMERA
1
1
Przejrzano 2756 razy
Original image recording time:
2004:02:18 08:17:38
Image taken on:
18 lutego 2004, 07:17 - śr
Focus length:
6.3 mm
Shutter speed:
1/60 Sec
F-number:
f/2.8
ISO speed rating:
80
Camera-model:
KODAK Z740 ZOOM DIGITAL CAMERA
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 32 times

Post autor: Aneta »

Biegacz to chyba jakiś Pterostichus (P. niger?), chrząszcz nr 2 - Silpha sp.
Awatar użytkownika
Fibius

Post autor: Fibius »

Aneta pisze:Biegacz to chyba jakiś Pterostichus (P. niger?), chrząszcz nr 2 - Silpha sp.
Może S.obscura?
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 32 times

Post autor: Aneta »

Bardzo możliwe, jednak nie mam klucza do Silphidae, więc nie jestem w stanie potwierdzić.
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Silpha obscura, jak najbardziej.
Pawel
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Post autor: M. Stachowiak »

Pierwszy chrząszcz to Pterostichus melanarius (Ill.), a nie Pt. niger (Schall.)!
Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

odp

Post autor: Andrzej Kurzawa »

A propos tego Silphidae, to mam kilka w zbiorach, nie jestem pewny na 100% oznaczeń. Porównywałem ze zdjęć. Myślę, że mogą się przydać do porównań. W opisach 2 pierwszych od lewej zdjęć, są również linki do innych stron z tą rodzinką http://www.efotogaleria.pl/index.php?m=111&ktore=1416 .
Pawel Jaloszynski

Re: odp

sowa pisze:A propos tego Silphidae, to mam kilka w zbiorach, nie jestem pewny na 100% oznaczeń. Porównywałem ze zdjęć. Myślę, że mogą się przydać do porównań. W opisach 2 pierwszych od lewej zdjęć, są również linki do innych stron z tą rodzinką http://www.efotogaleria.pl/index.php?m=111&ktore=1416 .
Twoja S. carinata wyglada na S. tristis, a S. tyrolensis na S. obscura (skad jest ten osobnik?), ale przy tej wielkosci zdjec nie mam na 100% pewnosci. Silpha thoracica nalezy aktualnie do rodzaju Oiceoptoma.

Pawel
Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

odp

Dzięki za wskazówki. To może powrzucam tu inne fotki, tych problematycznych i zapytam, jeśli S. tyrolensis to S. obscura, to jak sie będzie nazywać ta która jest nazwana S. obscura? Bo to chyba nie są te same gatunki?
Gdzie były łapane jest napisane pod zdjęciem i ten tyrolensis vel obscura jest z Napoleonowa (centralna Polska, okolice Kamieńska i Piotrkowa Trybunalskiego).
Załączniki
tyrolensis vel obscura
tyrolensis vel obscura
Przejrzano 2740 razy
carinata vel tristis
carinata vel tristis
Przejrzano 2744 razy
Ostatnio zmieniony 26 września 2007, 13:11 - śr przez Andrzej Kurzawa, łącznie zmieniany 1 raz.
Pawel Jaloszynski

sowa pisze: Bo to nie są te same gatunki.
Na jakiej podstawie tak uwazasz? Na tych zdjeciach, ktore tutaj wrzuciles sa S. tristis i S. obscura. Silpha tyrolensis z jakiegokolwiek miejsca w Polsce to by bylo cos (mam w zbiorze ladnie ponad 80 gatunkow Silphidae, a jak zyje nie widzialem polskiego okazu S. tyrolensis).

Pawel
Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

odp

Dzięki za oznaczenie. Moje oznaczenia i domniemania powstały w momencie posiadania okazów. Jednak dopiero uczę się. Jest bardzo prawdopodobne, że się mylę i raczej wolę przyjąć oznaczenia znawcy i porzucić własne. Zaraz sprostuję opisy na stronie, aby nie wprowadzały w błąd.
Dodam, że w moich okolicach, mam niezły przegląd powyższej rodziny, gdyż są tu podmokłe tereny obok suchych i piaszczystych. mamy dużo zaskrońców i innych drobnych zwierząt wychodzących na drogę pod koła samochodów. Leżą później obok drogi i przyciągają powyższe gatunki.
I jeszcze jedno pytanie: Nicrophorus czy Necrophorus?
Pawel Jaloszynski

sowa pisze: Jest bardzo prawdopodobne, że się mylę i raczej wolę przyjąć oznaczenia znawcy i porzucić własne.
Oznaczenia pod niektorymi zdjeciami maja sredni sens, bo czasem jakosc zdjecia albo kadr i tak nie pozwalaja zobaczyc co to jest, a przynajmniej pozostaja jakies watpliwosci. Tym bardziej, ze trudnooznaczalne "cos" w szklance nie ma wartosci ani dokumentacyjnej, ani artystycznej, to taka bardziej seria "jak uczylem sie zdjecia robic" i za rok-dwa nie bedziesz mogl na to patrzec (mam nadzieje, bo widac, ze nie stoisz w miejscu). Jak troche popracujesz to chyba jednak szybciej zaczniesz robic przyzwoite zdjecia niz oznaczac wszystkie rodziny chrzaszczy ;-)
sowa pisze:Dodam, że w moich okolicach, mam niezły przegląd powyższej rodziny, gdyż są tu podmokłe tereny obok suchych i piaszczystych. mamy dużo zaskrońców i innych drobnych zwierząt wychodzących na drogę pod koła samochodów. Leżą później obok drogi i przyciągają powyższe gatunki.
W Silphidae wiecej gatunkow preferuje cieple (i gorace) otwarte tereny, takich lubiacych teren podmokly jest stosunkowo niewiele. Jesli chcesz sfotografowac wiecej omarlic, szczegolnie grabarzy, to pobaw sie w jakies padlinowe pulapki. Tylko staraj sie nie robic zdjec w sloiku, bo to naprawde kiepsko wyglada.

Pawel
L. Borowiec
Been thanked: 6 times

Post autor: L. Borowiec »

Nicrophorus Fabricius, 1775
Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

dzięki

Wszystko się zgadza. Dziękuję za wszystkie uwagi i podpowiedzi. Na pewno z nich skorzystam. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chrząszcze [FOTO-oznaczanie]”