Początkujący-kilka pytań

Hodowla owadów
ODPOWIEDZ
Markez

Początkujący-kilka pytań

Post autor: Markez »

Witam, jestem na tym forum nowy :) Od niedawna zainteresowały mnie owady. Chciałbym uzyskać parę odpowiedzi na dotyczące ich pytania;)
1. Czy mogę hodować owady dzikie, zebrane np. w lesie, które nie są pod ochroną?
2. Jeśli tak, to jakie owady są dobre dla początkującego? (byleby nie pajęczaki, te mi same do domu cały czas wchodzą;))
3. Czym może żywić się taki owad dla początkującego (który gatunek czym)?
4. Czy wielki słój przykryty gazą i odpowiednio wystrojony starczy przykładowo dla paru sztuk jakichś niedużych owadów?
5. Jakie podłloże mam stosować?
6. Jak wystroić pojemnik hodowlany?

Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi;)
Shadow(PL)

Post autor: Shadow(PL) »

Witam,
Zobacz sobie na
http://www.terrarium.com.pl/dzial/opisy ... y-insecta/
bądź na
http://www.zibi.entomo.pl/h%20chrzaszczy.html (dobra strona jeśli chodzi o hodowle :) jednego z kolegów :))
Możesz szukać innych na internecie nawet obcjojęzycznych. Jeśli wybierzesz konkretną rodzinę albo chrząszczy, albo motyli czy też inny rząd to na pewno ktoś na forum Ci doradzi. Ja osobiście hoduję chrząszcze więc jak coś... :)
Pozdrawiam
Markez

Post autor: Markez »

Dzięki;) Właśnie interesują mnie chrząszcza, jaki by był dobry dla początkującego?

[ Dodano: 19-08-07, 22:41 ]
Mógłbym hodować biedronkę, np. dwukropką? Jakie musi miec warunki?
Awatar użytkownika
Dragon

Post autor: Dragon »

na pewno sporo pożywienia - ja wolałbym na "startera" :) jakiegoś Fitofaga (roślinożerce) bo liście łatwiej znaleźc niż mięsko - będziesz potrzebował sporo mszyc...

[ Dodano: 02-10-07, 17:17 ]
po za tym już jest dział "Hodowla biedronek" - zajrzyj tam
cauliflower

Post autor: cauliflower »

Ja również miałabym parę pytań. Z góry przepraszam (wybaczcie mi!) bo zdaję sobię sprawdę, że odpowiadanie wciąż na podobne pytania jest nużące.
Przeglądałam już różne stronki i fora, jednak poczuję się pewniej, jak ktoś odpowie mi konkretnie na moje pytania.
Bardzo chciałabym założyć hodowlę motyli. Czy mógłby mi ktoś poradzić, jaki gatunek byłby "dobry" na początek? Łatwy w hodowli?
Zależałoby mi, żebym mogła się czegoś na nim nauczyć, jednocześnie nie robiąc mu krzywdy. I co powinnam nabyć?
Czy mogłabym zacząć hodowlę jakoś teraz na jesień/zimę czy wskazane jest odczekać do np wiosny? Byłabym wdzięczna za każdą
odpowiedź.
Dziękuję.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 32 times

Post autor: Aneta »

Jeśli nie chcesz robić krzywdy, to hoduj motyle krajowe, których imagines można wypuścić - tyle że na ich gąsienice trzeba będzie poczekać do następnego sezonu. Dla początkujących polecam rusałki - pawika, pokrzywnika, admirała oraz brudnice - np. nieparkę albo Leucoma salicis. Bardzo ładnie hoduje się też Arctia caja. Co ważne - krajowców nie trzeba kupować, wystarczy poszperać w krzakach i na drzewach :wink: Oczywiście można nabyć gąsienice, np. pawic, ale potem może być problem pt. co robić z wylęgniętymi motylami w zimie.
kamilz29

Post autor: kamilz29 »

yyyy ja polecam słój przykryty gazą za podłoże nasyp torfu kokosowego a gatunek owada to polecam cetonie aurate :mrgreen:
Carabus99
Kontakt:

Post autor: Carabus99 »

Jest torf, włókninia kokosowa, a oprócz tym można użyć zwykłej gleby z miejsca w którym się złapało owada.
Gazy nie polecam w żadnym razie. Każdy owad sobie z nią poradzi (no chyba że imago jakiegoś motyla). O wiele lepsza jest firanka o oczkach ok. 1mm. Oprócz słoja, szczególnie dla owadów epigenicznych lepsze będę pojemniki plastikowe, od takich po sałatkach do tych dużych np. curvera. Łatwo w nich zrobić wentylację.
Do hodowli oprócz popularnych chrząszczy z Cetoninae, Lucanidae i motyli, polecam znacznie łatwiejsze na początek np. prostoskrzydłe długoczułkowe. Wśród nich wszystkożerne świerszczowate, turkuciowate, oraz drapieżne pasikonikowate. Polecam też skorki (chociaż nie są tak duże i pięknie ubarwine, to jedzą wszystko i są beznadziejnie łatwe w hodowli). Możesz też spróbować z chrząszczami z rodziny biegaczowatych (Carabidae) [oczywiście oprócz chronionych]. One wszystkie są łatwe (nawet łatwiejsze od kruszczyc, jelonków i motyli).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hodowla”