Lestes

Ważki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
szymbz
Kontakt:

Lestes

Post autor: szymbz »

Hej,
sfotografowałem dziś dwie ważki z rodzaju Lestes i oznaczyłem wg klucza jako L.virens. W zeszłym roku też w tym miejscu je oznaczałem, ale ten rok mam wybitnie nieudany jeżeli chodzi o ten rodzaj - i zerowe opatrzenie. Oznaczyłem obie jakoby miały żółty tył głowy (hmm) i jednobarwną pterostigmę (na pewno). Przydatki kompletnie niewidoczne, pod pterostigmą 2 komórki - u tej niebieskiej, u zielonej ciężko powiedzieć.
jedyne co mnie martwi, że wydały mi się wyjątkowo duże na pierwszy rzut oka - a wyszedł najmniejszy krajowy gatunek :)
Jak będzie kicha to pojadę i złapię :)
Pozdrawiam
Szymon
PS. A na dokładkę S.danae. Czy się mylę, czy jest na tę ważkę dobry rok?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Paweł Jarzembowski

Post autor: Paweł Jarzembowski »

Z tych zdjęć nie jestem w stanie wskazać co to jest podeślij prosze więcej, inne ujęcia ect. Co do samca myśle że można wykluczyć iż jest to L. virens: Ten na zdjęciu ma czarną pterostigmę i S2 odwłoka niebieki, a L. virens ma brązową pterostigme i zielonometaliczny S2. Moim zdaniem to L. sponsa. W tym wypadku roztrzygające bedą przydatki:). Czy swoje oznaczenie oparłeś na tych zdjęciach, czy masz może okazy.
Co do szablaka to mi nie uadło się złapać żadnogo w okolicach Wrocławia:(
Awatar użytkownika
szymbz
Kontakt:

Hej
nie mam okazów, tylko fotki robione z daleka... załączam wykadrowane i niekompresowane przydatki i to chyba wszystko w temacie "innych ujęć"
natomiast mam pytanie co do Lestes właśnie - klucz nie do końca mnie satysfakcjonuje, bo skupia się na pojedynczych cechach, z którymi nie zawsze daję sobie radę. Czy jest gdzieś opis poszczególnych gatunków z tego rodzaju (w sieci), ew. jaką książkę poszukać?
Pozdrawiam
Szymon
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Piotr M.
Specjalność: Odonata_Ephemeroptera

Post autor: Piotr M. »

Witam, Na zdjęciach są przedstawione następujące gatunki: :mrgreen:

1 zdjęcie - Lestes Viridis
2 zdjęcie - Lestes sponsa (starowinka ;-))
3 zdjęcie - S. danae
Awatar użytkownika
szymbz
Kontakt:

dzięki :)
Szymon
www.kuling.org.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „ODONATA”