Jakie studia?

Ciekawostki, różności, inne sprawy.
Awatar użytkownika
tomekn_85

Jakie studia?

Post autor: tomekn_85 »

Jakie studia najlepiej wybrać, aby mieć prace związaną z owadami. Czy trzeba iść na biologie, czy można na leśnictwo na AR. Czy polecacie jakieś uczelnie w Polsce?
Awatar użytkownika
M. Dworakowski
UTM: FD94

Post autor: M. Dworakowski »

To nie zalezy raczej od studiów, tylko od Ciebie, na zadnym kierunku ani uczelni nie ma szcegółowego przygotowania do pracy w "okolicach" owadów. Wydziały leśne i bilogii na pewno w pewien sopsób- bliższy lub dalszy zaznajomia cię bardziejs zczegółowo z entomologią, ale na cuda nie licz, w większosci jest ot wąski i płytki materiał. Widzę, z profilu, że jesteś z Poznania, moze dowezwą się poznańscy entomolodzy.
Na przykłądzie Warszawy i wydziału lesnego moge pwoiedzieć, że ciężko sie czegoś dobrze nauczyć na zajeciach (mało godzin, a na biologii jeszcze gorzej)- co innego przy pomocy kół naukowych, np tego które działa u nas, na SGGW.
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
Has thanked: 2 times

Post autor: Miłosz Mazur »

Można wybadać czym głównie zajmują sie na danej uczelni. Np u mnie prawie cała biologia entomologami stoi :)
Becia

Post autor: Becia »

Ja jestem na kierunku: biologia. Akademia Pedagogiczna w Krakowie.
Dużo czasu poświęcamy owadom (budowa, rozmnażanie) oraz ich systematyce.
Mamy również zajęcia terenowe na których łapiemy owady. Klasyfikujemy je i tworzymy gablotki (na zaliczenie).
wojtas
UTM: VT79
Been thanked: 4 times

Post autor: wojtas »

Na Aerze w poznaniu na lesnych za duzo sie nie nauczysz bo nie ma tego za wiele . Jest jeszcze kolo naukowe lesnikow z sekcja entomologiczna ktora zajmuje sie pewnymi " badaniami " np. w drawienskim parku narodowym . Ponadto czasem jest jakies wystapienie kogos tylko w dalszym ciagu Pan prof. J Buszko nie ma czasu i nie moze do nas przyjechac moze w ym roku sie uda .
Awatar użytkownika
SiejeOwies

Post autor: SiejeOwies »

Najwięcej zależy od Ciebie i pracy jaką włożysz w poszerzanie wiedzy. Koła naukowe biologów są dobrą formą rozwijania zainteresowań ;)
Dawid Masło

Post autor: Dawid Masło »

Ja jestem na Biologi na AP i powiem że bezkręgowce są tylko przez 1 semestr więc lipa na AR jest leśnictwo i podobno tam jest dużo o owadach ale leśnych i tylko chyba o szkodnikach ale trzeba by zapytać kogośz AR
Awatar użytkownika
Tomek Klejdysz

Post autor: Tomek Klejdysz »

Jeśli chodzi o entomologię na AR w Poznaniu (a dokładniej już Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu) to mam takie samo zdanie jak moi przedmówcy. Co nieco liźniesz, ale i tak wszystko w Twoich rękach...
Większość zajęć dotyczy faktycznie owadów szkodliwych w leśnictwie, jednak dość dokładnie omawiane są zagadnienia z zakresu budowy i ekologii owadów. Są też fajne fakultety do wyboru: np. "Owady związane z martwym drewnem" prowadzony przez Andrzeja Mazur (speca od kusaczków) - kończący się wyjazdem w jakieś ciekawe miejsce, powiązane z łowieniem owadów.
Jak chodzi o Sekcję Entomologiczną przy Kole Leśników - to zbyt prężnie nie działa:) - ale i tu można wziąć sprawy w swoje ręce...

Moim skromnym zdaniem, najlepszym wyjściem (jeśli naprawdę interesują Cię owady) jest upatrzenie sobie jakiegoś doktora czy psora siedzącego w temacie i "gnębienie go" własną pasją, obojętne na jakie studia się zdecydujesz.

Pozdrowienia i życzę mądrych wyborów
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy entomologiczne”