Polychloros ,,,

Awatar użytkownika
prof Opłonka

Polychloros ,,,

Post autor: prof Opłonka »

Czy w Waszych regionach spotykacie Nymphalis polychloros ? Przed wielu laty (powiedzmy 20-tu) N.polychloros byl popularny na pomorzu zachodnim jak conajmniej aglais urticae. No właśnie ,,, Był. Bo od tamtej pory nie widziałem żadnego ! Po prostu przepadl. Jestem ciekaw jak jest w innych rejonach kraju. Piszcie. Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Paweł Czudec
UTM: XC17

Post autor: Paweł Czudec »

Pospolity to on teraz nie jest, jak powiedzmy przed piętnastu laty, ale nie jest jeszcze tak tragicznie żeby go nie było. Na peryferiach Rzeszowa spotykałem go pojedynczo, ale w okolicznych lasach go nie brakuje, jak również N.antiopa, który w zeszłym roku był naprawde liczny.
Awatar użytkownika
eReM

Post autor: eReM »

w mojej okolicy w tym roku widziałem na wiosnę sporą liczbę exx N.polychloros, N.antiopa znacznie częstsza.
Awatar użytkownika
M. Dworakowski
UTM: FD94

Post autor: M. Dworakowski »

U mnie w Puszczy wiosną trafia sie kilka sztuk,ale nigdy nie widziałem wiecej niż 5 jednego dnia.
Awatar użytkownika
Łukasz Mielczarek
Specjalność: Diptera

Post autor: Łukasz Mielczarek »

Zawsze pojedynczo,dwa osobniki i tyle go widze.
Może się jeszcze odbije jak N. antiopa , który obecnie jest chyba najczęstszym motylem dziennym w okolicznych lasach po Vanessa atalanta :)
Awatar użytkownika
Dispar
UTM: FC18
Specjalność: Geometridae

Post autor: Dispar »

Rzeczywiście tak jak pisze Bzyku to N. polychlorosa najłatwiej jest spotkac wczesną wiosną. Najczęściej obserwowałem go w pobliżu różnych cieków i zbiorników wodnych ( wierzba iwa), a także blisko różnych drewnianych zabudowań najczęściej na wsi ( drzewa owocowe). Bardzo mało osobników obserwuję w lipcu - pojawiają się na bardzo krótki czas i prawdopodobnie już w tym czasie ,,szykują" sobie jakiś schowek na przezimowanie. W swoim życiu spotkałem w lipcu więcej N.xanthomelasa niż N. polychlorosa.
Ostatnio zmieniony 10 sierpnia 2007, 17:44 - pt przez Dispar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 32 times

Post autor: Aneta »

Moje pierwsze i jak dotąd jedyne zetknięcie się z polychlorosem to rok '94 - na działkowej gruszy znalazłam całą gromadę młodych (poniżej 1 cm) gąsienic, z czego do hodowli wzięłam sobie 20. Niemal wszystkie przeobraziły się w imagines, z których do zbioru włączyłam dwa okazy, resztę wypuściłam. Niestety od tamtej pory w moich okolicach N. polychloros już nie obserwowałam.
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

Na Podkarpaciu widuję ten gatunek co roku...
Na wiosnę zazwyczaj na wsi, na działkach, w sadach itp... Kilkukrotnie widywałem też żerujace gąsienice, w "ekstremalnym przypadku" żerowały na wiśni, tuż przy oknie mojego domu.
W lecie miałem okazję widzieć oba gatunki na tej samej leśnej przecince...
Załączniki
N. xanthomelas  - Podkarpacie, Nadleśnictwo Sieniawa, 22.07.2005.
N. xanthomelas - Podkarpacie, Nadleśnictwo Sieniawa, 22.07.2005.
Przejrzano 1815 razy
Original image recording time:
2005:07:14 11:10:01
Image taken on:
14 lipca 2005, 09:10 - czw
Focus length:
78 mm
Shutter speed:
1/125 Sec
F-number:
f/10
Camera-model:
NIKON D70
N. polychloros  - Podkarpacie, Markowa, 01.04.2007.
N. polychloros - Podkarpacie, Markowa, 01.04.2007.
Przejrzano 1814 razy
Original image recording time:
2006:04:01 12:57:54
Image taken on:
01 kwietnia 2006, 10:57 - sob
Focus length:
220 mm
Shutter speed:
1/250 Sec
F-number:
f/10
Camera-model:
NIKON D70
Ostatnio zmieniony 10 sierpnia 2007, 14:44 - pt przez Jarosław Bury, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotr Pawlikiewicz
UTM: CC71
Kontakt:

Post autor: Piotr Pawlikiewicz »

Na wiosnę w tym roku było go naprawdę dużo. W lasach jeden z dominujących motyli. Natomiast antiopa widuję co roku ale tylko pojedynczo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualne obserwacje terenowe”