Co to takiego? [Harpalus sp.]
Co to takiego? [Harpalus sp.]
Pomóżcie proszę. Rok temu wprowadziłem się do nowego domu i tego lata zaczęły mi te stworzenia łazić po domu. Spotykam je zazwyczaj poźnym wieczorem w ilości 1, 2 sztuki, czasami też w ciągu dnia. Kolor taki jakby miedziany, brązowy. Wydaje mi się że spotkałem też okaza w kolorze ciemnozielonym. Wielkość tak na oko 10-15mm. Co to za stworzenie i jak się go pozbyć?
Ostatnio zmieniony 30 sierpnia 2009, 23:35 - ndz przez shimek, łącznie zmieniany 1 raz.
- M. Stachowiak
Jest to chrząszcz z rodzaju Harpalus (niestety, zdjęcie jest tak złej jakości, że uniemożliwia rozpoznanie gatunku!). Nie masz czego się obawiać - większość gatunków z tego rodzaju to roślinożercy, a przypuszczalnie do Twojego domu chrząszcze trafiają przypadkowo, prawdopodobnie zwabiane światłem. Jeżeli Ci przeszkadzają, to po prostu pozbieraj je i wypuść na wolność.
Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Tak też robię - jak złapię gagatka to wyrzucam na zewnątrz. Nie wyglądało mi to na jakiegoś karalucha itp.. Mieszkałem na studiach w akademiku z karaluchami więc pamiętam jak wyglądają. Poza tym żona przesadnie wręcz dba w domu o czystość. Mieszkamy blisko rzeki, lasu. Mimo, że mieszkam w mieście (na peryferiach) to odwiedzają nas sarenki, jelenie, lisy, bażanty, kuropatwy, jeże, wiewiórki. Pewnie dlatego chrząszcze też czasem wpadną. Zdziwiło mnie to że zazwyczaj przychodzą wieczorem jak oglądam w salonie TV. Często spotykam je właśnie na parkiecie tuż przed telewizorem, więc faktycznie chyba zwabia je światło ekranu. Może zrobię lepsze zdjęcie to zamieszczę. Dziękuje !!!