A tak przy okazji, ja np. za Chiny nie mogę namierzyć rolnika, który uprawia chrzan, a potrzebuję ze sto korzeni do rozsady, a przecież ktoś to musi uprawiać (po ugorach z kilofem mi się biegać nie chce
Chrzan
-
Konto nieaktywne
E tam, jak ktoś nie siedzi w temacie i nie zna trików to wcale nie jest tak prosto. Znałem mistrza, studenta biologii zresztą, który w atlasie palcem pokazywał na tawulca a przyniósł nuptę
.
A tak przy okazji, ja np. za Chiny nie mogę namierzyć rolnika, który uprawia chrzan, a potrzebuję ze sto korzeni do rozsady, a przecież ktoś to musi uprawiać (po ugorach z kilofem mi się biegać nie chce
).
-
Shadow(PL)
-
Konto nieaktywne
- M. Dworakowski
- UTM: FD94
-
Konto nieaktywne
Korzeń około 10-15cm, można spokojnie oberwać wszystkie liście, bo i tak zwiędną (byle zachować nienaruszony stożek wzrostu). Chętnie kupię, nie musi być nawet te 100szt. Cena do uzgodnienia bo nawet nie wiem po ile taki chrzan stoi...
Samochodu się jeszcze nie dorobiłem, mogę co najwyżej pożyczać czasem na godziny maluszka, więc sam jestem mono ograniczony.
I dzięki wszystkim za zainteresowanie (umówmy się, że to nie jest zupełnie temat off-topic bo można na nim znaleźć jaja bielinków
)
dzięki i pozdrawiam
Samochodu się jeszcze nie dorobiłem, mogę co najwyżej pożyczać czasem na godziny maluszka, więc sam jestem mono ograniczony.
I dzięki wszystkim za zainteresowanie (umówmy się, że to nie jest zupełnie temat off-topic bo można na nim znaleźć jaja bielinków
dzięki i pozdrawiam
-
Maciek Matraj
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
- Adam Larysz
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Moje wątpliwości wynikają stąd, że doszukałem się jedynie 5 gatunków motyli, których gasienice żerują na chrzanie. Są to:
trzy bielinki z rodzaju Pieris, sówka Lacanobia oleracea, i pyralid Evergestis forficalis. Gąsienice pierwszych czterech znam, piątą znalazłem w Internecie , ale żadna nie jest podobna do pokazanej przez Maćka.
trzy bielinki z rodzaju Pieris, sówka Lacanobia oleracea, i pyralid Evergestis forficalis. Gąsienice pierwszych czterech znam, piątą znalazłem w Internecie , ale żadna nie jest podobna do pokazanej przez Maćka.
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Zgadzam się z Antkiem - to nie jest gąsienica motyla - to jest gąsienica rośliniarki, też się na to dałem nabrać rok temu... Ale wysłałem te zdjęcia na jedno forum i bęc... miałem nawet nazwę rodziny - ale odnalezienie tego tematu na tamtym forum to szukanie igły w stogu siana...
Niemniej jednak na 100% to larwa rośliniarki...
Acha, rozróżnia się je po ilości odnóży, ponoć u larw rośliniarek zawsze występują 3 pary odnóży tułowiowych (co doskonale widać na zdjęciu Maćka), po czym jest przerwa i tylko czasem wystepują odnóża odwłokowe - szczegóły u znawców rośliniarek - SYMPHYTA...
Mam też zdjęcia kilku innych gatunków, które początkowo sprawiały mi trudność z rozróżnieniem
PS. Istotne jest też, że larwy żerują do b. późnej jesieni - zdjecia z 06.11.2006 - Podkarpacie, Siedleczka.
Niemniej jednak na 100% to larwa rośliniarki...
Acha, rozróżnia się je po ilości odnóży, ponoć u larw rośliniarek zawsze występują 3 pary odnóży tułowiowych (co doskonale widać na zdjęciu Maćka), po czym jest przerwa i tylko czasem wystepują odnóża odwłokowe - szczegóły u znawców rośliniarek - SYMPHYTA...
Mam też zdjęcia kilku innych gatunków, które początkowo sprawiały mi trudność z rozróżnieniem
PS. Istotne jest też, że larwy żerują do b. późnej jesieni - zdjecia z 06.11.2006 - Podkarpacie, Siedleczka.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2005:11:07 13:37:32Image taken on:07 listopada 2005, 12:37 - pnFocus length:80 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/5Camera-model:NIKON D70
-
Maciek Matraj