Proszę o pomoc w identyfikacji larwy
Proszę o pomoc w identyfikacji larwy
Witam serdecznie.Dziś znalazłem w ziemi dwie,dość spore(ok. 5,6 cm długości)larwy.Niestety nie mam pojęcia do jakiego gatunku należą,dlatego zwracam się do Was z prośbą o identyfikację tych potworków.
zdjecie 1
zdjęcie 2
Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam.
zdjecie 1
zdjęcie 2
Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam.
To pędraki, stawiam na guniaka czerwczyka (sądząc po wiekości pędraka położonego chyba na pudełku z płyty CD). Jeśłi chcesz dokładnie oznczyć musisz skożystać z klucza do oznaczania pędraków na podstawie włosków ostatniego segmentu odwłoka. Klucze takie umieszczone są w Entomologii Leśnej Szujeckiego i Skrypcie do entomologii leśnej Kapuścińskiego.
Dziękuję Anetko za szybką odpowiedź.Kiedy zobaczyłem jak pożerała igłę jednej z sosen w moim ogrodzie,chciałem ją zabić .Jednak nie miałem jakoś serca by to zrobić.Dlatego zwróciłem się do Was z zapytaniem,czy zagraża moim drzewom,ale chyba wychodzi na to że nie...więc niech sobie żyje ta ładna gąsienica. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
No ja też bym powiedział że to nie szkodnik a raczej owad szkodliwy w pewnych okolicznościach. Jeśli ta sosna jest dla Ciebie cenna, albo jest małym drzewkiem to radze ją przenieść gdzieś do lasu - tylko nie pytaj o zgode leśniczego bo na pewno nie pozwoli hehe - (jeśli masz blisko płot a za płotem jakąś sosne to do sąsiada
). pzdr
- Damian Bruder
- UTM: WT43
Do tego jeszcze dodam dwie pozycje :Jeśłi chcesz dokładnie oznczyć musisz skożystać z klucza do oznaczania pędraków na podstawie włosków ostatniego segmentu odwłoka. Klucze takie umieszczone są w Entomologii Leśnej Szujeckiego i Skrypcie do entomologii leśnej Kapuścińskiego.
"Szkodniki korzeni drzew i krzewów " Edmund Śliwa "Wydawnictwo Świat"Warszawa 1993r.
oraz w jednym zeszycie z serii ( Biblioteczka robotnika leśnego o nr. 10 -tym)
Również autorstwa Edmunda Śliwy pt."Wykonawstwo jesiennych poszukiwań szkodników pierwotnych oraz badanie zapędraczenia gleby.
Są tam pokazane układy zesklerotyzowanych włosków na segmecie analnym u :
Chrabąszcza majowego
Guniaka czerwczywka
Wałkarza lipczyka
Ogrodnicy niszczylistki
Listnika zmiennobarwnego
Jedwabka brunatnego
Z tych dwóch prac jednak polecałbym tą pierwszą co wymieniłem, zważywszy na lepszą jakość rysunków segmentów analnych.
-