Amerykański półpawik...

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Amerykański półpawik...

Post autor: Jarosław Bury »

Właśnie otrzymałem zdjęcie zawisaka od mojej znajomej przebywajacej w USA...Ciekawy jestem jak szybko rozpoznacie ten gatunek, dodam że należy do szeroko pojetej grupy "półpawików" :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
PiotrekGuzik

Post autor: PiotrekGuzik »

Paonias excaecata?
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

Wg. mnie to właśnie ten gatunek - gratuluję szybkiej i trafnej odpowiedzi... W Ameryce Północnej występuje kilka podobnych gatunków z rodzaju Smerinthus oraz Paonias, można było brać pod uwagę również motyle z rodzaju Phyllosphingia, Pachysphinx i Amorpha, które wykazują mniejsze podobieństwo do osobnika prezentowanego na zdjęciu. Ale ostatecznie jest to Paonias exaceata J.E. Smith, 1797. Gatunek ten cechuje się dużą zmiennością osobniczą - spotyka się formy b. jasne jak i b. ciemne, o podstawowym kolorze skrzydeł popielatym lub ciemnobrązowym, opoisano również f. borealis z północy USA i Kanady - która cechuje się mniejszymi rozmiarami i ciemniejszym zabarwieniem, w porównaniu z osobnikami z południa.
Osobnik ze zdjęć pochodzi ze stanu Wisconsin, co odpowiada szerokości geograficznej np. południa Francji, północnych Włoch, Rumuni czy południa Ukrainy. Jak widać jest to dość duży osobnik o jasnopopielatym tle skrzydeł, a więc prawdopodobnie przedstawiciel f. exaceata.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawisaki (Sphingidae)”