Amerykański półpawik...
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Amerykański półpawik...
Właśnie otrzymałem zdjęcie zawisaka od mojej znajomej przebywajacej w USA...Ciekawy jestem jak szybko rozpoznacie ten gatunek, dodam że należy do szeroko pojetej grupy "półpawików" 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- PiotrekGuzik
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Wg. mnie to właśnie ten gatunek - gratuluję szybkiej i trafnej odpowiedzi... W Ameryce Północnej występuje kilka podobnych gatunków z rodzaju Smerinthus oraz Paonias, można było brać pod uwagę również motyle z rodzaju Phyllosphingia, Pachysphinx i Amorpha, które wykazują mniejsze podobieństwo do osobnika prezentowanego na zdjęciu. Ale ostatecznie jest to Paonias exaceata J.E. Smith, 1797. Gatunek ten cechuje się dużą zmiennością osobniczą - spotyka się formy b. jasne jak i b. ciemne, o podstawowym kolorze skrzydeł popielatym lub ciemnobrązowym, opoisano również f. borealis z północy USA i Kanady - która cechuje się mniejszymi rozmiarami i ciemniejszym zabarwieniem, w porównaniu z osobnikami z południa.
Osobnik ze zdjęć pochodzi ze stanu Wisconsin, co odpowiada szerokości geograficznej np. południa Francji, północnych Włoch, Rumuni czy południa Ukrainy. Jak widać jest to dość duży osobnik o jasnopopielatym tle skrzydeł, a więc prawdopodobnie przedstawiciel f. exaceata.
Osobnik ze zdjęć pochodzi ze stanu Wisconsin, co odpowiada szerokości geograficznej np. południa Francji, północnych Włoch, Rumuni czy południa Ukrainy. Jak widać jest to dość duży osobnik o jasnopopielatym tle skrzydeł, a więc prawdopodobnie przedstawiciel f. exaceata.