Trogidae
- CezaryN
- UTM: DB23
Trogidae
Proszę o pomoc w oznaczeniu (jeżeli to możliwe na podstawie zdjęcia) lub o udostępnienie klucza do rodzaju Trox sp. po przejrzeniu galerii najbardziej pasuje mi T. hispidus.
Poza tym, jakie gatunki z tego rodzaju i jak często występują w naszym kraju (w sieci za wiele na ten temat nie znalazłem).
Poza tym, jakie gatunki z tego rodzaju i jak często występują w naszym kraju (w sieci za wiele na ten temat nie znalazłem).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Wujek Adam [†]
- UTM: DC98
- Specjalność: Cerambycidae
Krajowe Trogidae
Witam!
Troxy (po naszemu modzelatki) to zwierzaki ciekawe.
W/g różnej literatury jest ich u nas 5 - 7 gatunków. Niewątpliwie w kraju występują:
Trox cadaverinus ILLIG.
Trox eversmannii KRYN.
Trox hispidus (PONTOPP.)
Trox sabulosus (L.)
Trox scaber (L.)
a co do dwóch następnych nie ma pewności:
Trox perlatus (GOEZE)
Trox perrisii FAIRM.
Faktycznie, w necie trudno coś o nich znaleźć, polecam więc niezastąpione księgi:
Die Blatthornkafer Mitteleuropas - M. Bunalski 1999.
KFP cz. XXIII t. 9 - Scarabaeoidea, Dascilloidea, Byrrhoidea i Parnoidea - B.Burakowski, M.Mroczkowski, J.Stefańska 1983.
Klucze do oznaczania owadów Polski cz. XIX zeszyt 26 - 27 Lucanidae, Trogidae - Z.Stebnicka 1983.
Bez tego do krajowych modzelatek nie radzę nawet podchodzić
PZDR!
Wujek Adam
ps. Po powyższych fotkach nie podejmę się oznaczać - a raczej zgadywać - jaki to gatunek...
Troxy (po naszemu modzelatki) to zwierzaki ciekawe.
W/g różnej literatury jest ich u nas 5 - 7 gatunków. Niewątpliwie w kraju występują:
Trox cadaverinus ILLIG.
Trox eversmannii KRYN.
Trox hispidus (PONTOPP.)
Trox sabulosus (L.)
Trox scaber (L.)
a co do dwóch następnych nie ma pewności:
Trox perlatus (GOEZE)
Trox perrisii FAIRM.
Faktycznie, w necie trudno coś o nich znaleźć, polecam więc niezastąpione księgi:
Die Blatthornkafer Mitteleuropas - M. Bunalski 1999.
KFP cz. XXIII t. 9 - Scarabaeoidea, Dascilloidea, Byrrhoidea i Parnoidea - B.Burakowski, M.Mroczkowski, J.Stefańska 1983.
Klucze do oznaczania owadów Polski cz. XIX zeszyt 26 - 27 Lucanidae, Trogidae - Z.Stebnicka 1983.
Bez tego do krajowych modzelatek nie radzę nawet podchodzić
PZDR!
Wujek Adam
ps. Po powyższych fotkach nie podejmę się oznaczać - a raczej zgadywać - jaki to gatunek...
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
Troxy są po trosze uważane za żywe skamieliny żukowe, tak mogły najprawdopodobniej wyglądać pierwsze żuki i od tych parunastumilionów lat się one nic nie zmieniły, są bardzo konserwatywną grupą.
U nas najczęściej spotykane z tej grupy są są jedynie Trox scaber i Trox sabulosus pozostałe to rzadkości a nawet wielkie rartytasy jak np T. eversmannii
Mnie on wygląda na T. scaber, ale beż obejrzenia okazu nie podejmuje się potwierdzić na 100%
U nas najczęściej spotykane z tej grupy są są jedynie Trox scaber i Trox sabulosus pozostałe to rzadkości a nawet wielkie rartytasy jak np T. eversmannii
Mnie on wygląda na T. scaber, ale beż obejrzenia okazu nie podejmuje się potwierdzić na 100%
- Jacek Kalisiak
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 5 times
-
Pawel Jaloszynski
Jak mogly wygladac pierwsze zuki to jest napisane tutaj:Marek Przewoźny pisze:Troxy są po trosze uważane za żywe skamieliny żukowe, tak mogły najprawdopodobniej wyglądać pierwsze żuki
https://entomo.pl/artykuly/abcjaloszyns ... eoidea.php
Trogidae to grupa silnie wyspecjalizowana, szczegolnie pod wzgledem fizjologicznym dosc odlegla od hipotetycznego przodka Scarabaeoidea. Tym niemniej w ich wygladzie faktycznie jest cos prymitywnego. Jak mawia Marek Bunalski, na Troxy najlepiej polowac w poblizu zaniedbanych wiejskich wychodkow, a slynne podpoznanskie masowe znalezisko "pod swetrem" potwierdza specyficzne upodobania tych cudakow
Pawel
- CezaryN
Dzięki Panowie za uwagi, szczególnie zaś Jackowi za klucz. "Przebijam się powoli przez opisy", biorąc pod uwagę wyraźne guzki w grę mogą wchodzić T. scaber, T. hispidus i T. perlatus. Co najlepsze to wzór na przedpleczu jest identyczny jak podany w kluczu dla T. perlatus (!). Wiem, że nie jest to podstawowa cecha determinacyjna, ale... Póki co, muszę go domyć, bo spod brudu nie widać międzyrzędzi
Dla zainteresowanych: znaleziony w lisiej (zasiedlonej) norze na kserotermie.
Dla zainteresowanych: znaleziony w lisiej (zasiedlonej) norze na kserotermie.
- Jacek Kalisiak
T.perlatus to raczej nie jest, odpuść go sobie, opis i rysunek w kluczu są nieco mylące. Dobrze domyć można w słabym roztworze KOH, ale może nie jest to konieczne. U pozostałych dwóch: hispidus ma szczeciny na dolnej części guzków, u scaber szczeciny otaczają guzki po bokach.
[ Dodano: 22-07-2007, 19:39 ]
Co, cisza
A ja dopadłem T.hispdus
Ciekawe czy z tej samej nory 
[ Dodano: 22-07-2007, 19:39 ]
Co, cisza
A ja dopadłem T.hispdus
- CezaryN
Bingo Jacku! Jednak T. hispidus
Zapewne z tej samej nory co Twój, na "naszych" murawach lisia rodzina jest chyba tylko jedna, we wschodniej części
Rysunki w kluczu są rzeczywiście bałamutne, przynajmniej jeżeli chodzi o włoski na guzkach.
Pzdr.
Czarek
P.S.
"Cisza", bo byłem na wyjeździe, dopiero dziś oznaczałem (a Łukasz potwierdził). A ostatniej wiadomości nie zauważyłem, bo program dołączył ja do poprzedniej.
Zapewne z tej samej nory co Twój, na "naszych" murawach lisia rodzina jest chyba tylko jedna, we wschodniej części
Rysunki w kluczu są rzeczywiście bałamutne, przynajmniej jeżeli chodzi o włoski na guzkach.
Pzdr.
Czarek
P.S.
"Cisza", bo byłem na wyjeździe, dopiero dziś oznaczałem (a Łukasz potwierdził). A ostatniej wiadomości nie zauważyłem, bo program dołączył ja do poprzedniej.
- Jacek Kalisiak
-
Pawel Jaloszynski
- Jacek Kalisiak
Nakładają się tu dwa problemy. Pierwszy wyjaśnia prosto Paweł, bo albo jedna rodzina, albo druga. W tym wypadku Trogidae, czyli modzelatkowate.
Nakłada się tu jednak problem używania polskich nazw i stosunkowo częstych zmian w systematyce Scarabaeoidea (polecam świetny artykuł Pawła). Sam zresztą bywałem nie dość zdyscyplinowany w używaniu polskiego nazewnictwa i kiedyś Marek Bunalski popełnił nawet artykuł w BE pod tytułem "Nowe trendy w systematyce rodzinowej żuków (Coleoptera, Scarabaeoidea) a nazewnictwo wernykularne". W polskiej tradycji wszystkie "Lamellicornia" to żuki. Mimo że Scarabaeidae nazywamy po polsku poświętnikowatymi, to niekonsekwentnie, ale tradycyjnie na Scarabaeoidea mówimy żuki, a nie poświętniki.
Wracając do naszego Troxa, można o nim powiedzieć, że zalicza się do żuków, choć najlepiej mówić o nim modzelatka, bo w węższym sensie żuk to jakiś Geotrupes
A z tego co napisałem wynika, że najlepiej trzymać się łaciny, tyle, że wtedy będziemy mieli problemy z potocznym pisaniem na ich temat (choć np. odmieniana nazwy Trox jest stosunkowo łatwa). Na marginesie można jeszcze dodać, że w potocznym języku słowo "żuk" jest często używane na nazwanie dowolnego chrząszcza.
A krzem mógłby napisać "mniemam ze skoro mowiecie "żuk" to to jakis Scarabaeoidea ?".
Nakłada się tu jednak problem używania polskich nazw i stosunkowo częstych zmian w systematyce Scarabaeoidea (polecam świetny artykuł Pawła). Sam zresztą bywałem nie dość zdyscyplinowany w używaniu polskiego nazewnictwa i kiedyś Marek Bunalski popełnił nawet artykuł w BE pod tytułem "Nowe trendy w systematyce rodzinowej żuków (Coleoptera, Scarabaeoidea) a nazewnictwo wernykularne". W polskiej tradycji wszystkie "Lamellicornia" to żuki. Mimo że Scarabaeidae nazywamy po polsku poświętnikowatymi, to niekonsekwentnie, ale tradycyjnie na Scarabaeoidea mówimy żuki, a nie poświętniki.
Wracając do naszego Troxa, można o nim powiedzieć, że zalicza się do żuków, choć najlepiej mówić o nim modzelatka, bo w węższym sensie żuk to jakiś Geotrupes
A z tego co napisałem wynika, że najlepiej trzymać się łaciny, tyle, że wtedy będziemy mieli problemy z potocznym pisaniem na ich temat (choć np. odmieniana nazwy Trox jest stosunkowo łatwa). Na marginesie można jeszcze dodać, że w potocznym języku słowo "żuk" jest często używane na nazwanie dowolnego chrząszcza.
A krzem mógłby napisać "mniemam ze skoro mowiecie "żuk" to to jakis Scarabaeoidea ?".
-
Pawel Jaloszynski
Zeby bylo jeszcze zabawniej, to nazwa "Scarabaeidae" ma ten sam zrodloslow co "Carabidae". Jedno i drugie pochodzi od greckiego "karabos", ktore to slowo bylo uzywane zarowno na okreslenie chrzaszczy jak i skorupiakow typu raki. Przy czym nie jest to slowo o greckim pochodzeniu, najprawdopodobniej ma ono korzenie macedonskie, ale nigdy nie udalo mi sie dokopac glebiej. "Karabos" przeszlo do laciny jako "scarabaeus"; a z innych ciekawych odpryskow znaczeniowych warto wspomniec lancuch prowadzacy od "karabos" poprzez "caravo" do zdrobnienia tego ostatniego, co daje slowo "caravela".
Pawel
Pawel
- Chiffchaff
- Been thanked: 1 time
Coby już 3 dzień nie był na przodku ten post z biedną łaciną
podsyłam zdjątko (słabawe, wiem ale...) robaczka, którego zdjątko jeszcze nie było. Wyciągnięty z dziupli białowieskiej bogatki, a siedziało go w niektórych nawet rekordowo 31 osobników!
Trox scaber det. M. Mazur alias "Curculio".
Trox scaber det. M. Mazur alias "Curculio".
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.