Trogidae

Lucanidae, Trogidae, Glaresidae, Bolboceratidae, Scarabaeidae, Geotrupidae i Ochodaeidae.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
CezaryN
UTM: DB23

Trogidae

Post autor: CezaryN »

Proszę o pomoc w oznaczeniu (jeżeli to możliwe na podstawie zdjęcia) lub o udostępnienie klucza do rodzaju Trox sp. po przejrzeniu galerii najbardziej pasuje mi T. hispidus.
Poza tym, jakie gatunki z tego rodzaju i jak często występują w naszym kraju (w sieci za wiele na ten temat nie znalazłem).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Wujek Adam [†]
UTM: DC98
Specjalność: Cerambycidae

Krajowe Trogidae

Post autor: Wujek Adam [†] »

Witam!
Troxy (po naszemu modzelatki) to zwierzaki ciekawe.
W/g różnej literatury jest ich u nas 5 - 7 gatunków. Niewątpliwie w kraju występują:
Trox cadaverinus ILLIG.
Trox eversmannii KRYN.
Trox hispidus (PONTOPP.)
Trox sabulosus (L.)
Trox scaber (L.)

a co do dwóch następnych nie ma pewności:
Trox perlatus (GOEZE)
Trox perrisii FAIRM.

Faktycznie, w necie trudno coś o nich znaleźć, polecam więc niezastąpione księgi:
Die Blatthornkafer Mitteleuropas - M. Bunalski 1999.
KFP cz. XXIII t. 9 - Scarabaeoidea, Dascilloidea, Byrrhoidea i Parnoidea - B.Burakowski, M.Mroczkowski, J.Stefańska 1983.
Klucze do oznaczania owadów Polski cz. XIX zeszyt 26 - 27 Lucanidae, Trogidae - Z.Stebnicka 1983.
Bez tego do krajowych modzelatek nie radzę nawet podchodzić :wink:
PZDR!
Wujek Adam
ps. Po powyższych fotkach nie podejmę się oznaczać - a raczej zgadywać - jaki to gatunek...
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Post autor: Marek Przewoźny »

Troxy są po trosze uważane za żywe skamieliny żukowe, tak mogły najprawdopodobniej wyglądać pierwsze żuki i od tych parunastumilionów lat się one nic nie zmieniły, są bardzo konserwatywną grupą.
U nas najczęściej spotykane z tej grupy są są jedynie Trox scaber i Trox sabulosus pozostałe to rzadkości a nawet wielkie rartytasy jak np T. eversmannii
Mnie on wygląda na T. scaber, ale beż obejrzenia okazu nie podejmuje się potwierdzić na 100%
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Has thanked: 17 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

Klucz Czarek już ma, ale jeżeli to pierwszy jego Trox, to musi się trochę przebić przez opisy.
Ja bym jednak poważnie brał pod uwagę hispidusa, te guzki we wszystkich rządkach są wyraźne.
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Marek Przewoźny pisze:Troxy są po trosze uważane za żywe skamieliny żukowe, tak mogły najprawdopodobniej wyglądać pierwsze żuki
Jak mogly wygladac pierwsze zuki to jest napisane tutaj:

https://entomo.pl/artykuly/abcjaloszyns ... eoidea.php

Trogidae to grupa silnie wyspecjalizowana, szczegolnie pod wzgledem fizjologicznym dosc odlegla od hipotetycznego przodka Scarabaeoidea. Tym niemniej w ich wygladzie faktycznie jest cos prymitywnego. Jak mawia Marek Bunalski, na Troxy najlepiej polowac w poblizu zaniedbanych wiejskich wychodkow, a slynne podpoznanskie masowe znalezisko "pod swetrem" potwierdza specyficzne upodobania tych cudakow ;-)

Pawel
Awatar użytkownika
CezaryN

Dzięki Panowie za uwagi, szczególnie zaś Jackowi za klucz. "Przebijam się powoli przez opisy", biorąc pod uwagę wyraźne guzki w grę mogą wchodzić T. scaber, T. hispidus i T. perlatus. Co najlepsze to wzór na przedpleczu jest identyczny jak podany w kluczu dla T. perlatus (!). Wiem, że nie jest to podstawowa cecha determinacyjna, ale... Póki co, muszę go domyć, bo spod brudu nie widać międzyrzędzi :)
Dla zainteresowanych: znaleziony w lisiej (zasiedlonej) norze na kserotermie.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

T.perlatus to raczej nie jest, odpuść go sobie, opis i rysunek w kluczu są nieco mylące. Dobrze domyć można w słabym roztworze KOH, ale może nie jest to konieczne. U pozostałych dwóch: hispidus ma szczeciny na dolnej części guzków, u scaber szczeciny otaczają guzki po bokach.

[ Dodano: 22-07-2007, 19:39 ]
Co, cisza :wink:
A ja dopadłem T.hispdus :lol: Ciekawe czy z tej samej nory :mrgreen:
Awatar użytkownika
CezaryN

Bingo Jacku! Jednak T. hispidus :)
Zapewne z tej samej nory co Twój, na "naszych" murawach lisia rodzina jest chyba tylko jedna, we wschodniej części :mrgreen:
Rysunki w kluczu są rzeczywiście bałamutne, przynajmniej jeżeli chodzi o włoski na guzkach.
Pzdr.
Czarek
P.S.
"Cisza", bo byłem na wyjeździe, dopiero dziś oznaczałem (a Łukasz potwierdził). A ostatniej wiadomości nie zauważyłem, bo program dołączył ja do poprzedniej.
Awatar użytkownika
krzem
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Post autor: krzem »

dziwny :shock: gdzie to to zyje?
mniemam ze skoro mowiecie "żuk" to to jakis scarabaeidae ? - bo tak wyglada :)
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

Zapewne z tej samej nory :mrgreen:
No i gratuluję fajnego Troxa, to dosyć rzadko łapany gatunek.
Pawel Jaloszynski

krzem pisze:mniemam ze skoro mowiecie "żuk" to to jakis scarabaeidae ?
Jesli w tytule tematu jest Trogidae, to chyba jednak nie Scarabaeidae ;-)
Pawel
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

Nakładają się tu dwa problemy. Pierwszy wyjaśnia prosto Paweł, bo albo jedna rodzina, albo druga. W tym wypadku Trogidae, czyli modzelatkowate.
Nakłada się tu jednak problem używania polskich nazw i stosunkowo częstych zmian w systematyce Scarabaeoidea (polecam świetny artykuł Pawła). Sam zresztą bywałem nie dość zdyscyplinowany w używaniu polskiego nazewnictwa i kiedyś Marek Bunalski popełnił nawet artykuł w BE pod tytułem "Nowe trendy w systematyce rodzinowej żuków (Coleoptera, Scarabaeoidea) a nazewnictwo wernykularne". W polskiej tradycji wszystkie "Lamellicornia" to żuki. Mimo że Scarabaeidae nazywamy po polsku poświętnikowatymi, to niekonsekwentnie, ale tradycyjnie na Scarabaeoidea mówimy żuki, a nie poświętniki.
Wracając do naszego Troxa, można o nim powiedzieć, że zalicza się do żuków, choć najlepiej mówić o nim modzelatka, bo w węższym sensie żuk to jakiś Geotrupes :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

A z tego co napisałem wynika, że najlepiej trzymać się łaciny, tyle, że wtedy będziemy mieli problemy z potocznym pisaniem na ich temat (choć np. odmieniana nazwy Trox jest stosunkowo łatwa). Na marginesie można jeszcze dodać, że w potocznym języku słowo "żuk" jest często używane na nazwanie dowolnego chrząszcza.

A krzem mógłby napisać "mniemam ze skoro mowiecie "żuk" to to jakis Scarabaeoidea ?".
Pawel Jaloszynski

Zeby bylo jeszcze zabawniej, to nazwa "Scarabaeidae" ma ten sam zrodloslow co "Carabidae". Jedno i drugie pochodzi od greckiego "karabos", ktore to slowo bylo uzywane zarowno na okreslenie chrzaszczy jak i skorupiakow typu raki. Przy czym nie jest to slowo o greckim pochodzeniu, najprawdopodobniej ma ono korzenie macedonskie, ale nigdy nie udalo mi sie dokopac glebiej. "Karabos" przeszlo do laciny jako "scarabaeus"; a z innych ciekawych odpryskow znaczeniowych warto wspomniec lancuch prowadzacy od "karabos" poprzez "caravo" do zdrobnienia tego ostatniego, co daje slowo "caravela".

Pawel
Awatar użytkownika
krzem
Has thanked: 2 times

Post autor: krzem »

Paweł .. TY wiesz ... ja sie na pompach znam i akcelatorach ... nie wymagaj ode mnie zbyt wiele
:lol:
Awatar użytkownika
Chiffchaff

Post autor: Chiffchaff »

Coby już 3 dzień nie był na przodku ten post z biedną łaciną :) podsyłam zdjątko (słabawe, wiem ale...) robaczka, którego zdjątko jeszcze nie było. Wyciągnięty z dziupli białowieskiej bogatki, a siedziało go w niektórych nawet rekordowo 31 osobników!
Trox scaber det. M. Mazur alias "Curculio".
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „SCARABAEOIDEA”