Iphiclides podalirius
- Piotr Glac
-
Konto nieaktywne
- Marcin Kutera
- UTM: EB24, EC18
- Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Czy to możliwe? - w Polsce chyba nie, ale już na południu Ukrainy paź żeglarz daje zwyczajowo trzy pokolenia
i lata od połowy( niekiedy początku) kwietnia do końca października. Czas lotu nie jest wyraźnie rozdzielony, a więc imago można w tym okresie spotkać ciągle. W czasie mojego oststaniego pobytu na Ukrainie w czerwcu-lipcu br był to najczęściej spotykany przedstawiciel rodziny - najliczniej spotykałem go na południowym wybrzeżu Krymu, na wapiennych wzgórzach Czufut-Kale i w ogrodach pałacowych Liwadii i Massandry.
i lata od połowy( niekiedy początku) kwietnia do końca października. Czas lotu nie jest wyraźnie rozdzielony, a więc imago można w tym okresie spotkać ciągle. W czasie mojego oststaniego pobytu na Ukrainie w czerwcu-lipcu br był to najczęściej spotykany przedstawiciel rodziny - najliczniej spotykałem go na południowym wybrzeżu Krymu, na wapiennych wzgórzach Czufut-Kale i w ogrodach pałacowych Liwadii i Massandry.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Konto nieaktywne
- Piotr Glac
- Marcin Kutera
- UTM: EB24, EC18
- Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
w piatek poza swoim wypuszczonym okazem w qwarszawie, przez przytpadek spotkałęm go na terenie mazowieckiego parku krajobrazowego na terenie bagna Całowanie, strasznie dziewne środowisko, skąd on tam ma rosliny zywicielskie? tego jeszce nie ustaliłem...
jest to stanowisko gdzie myslałem o jego reintrodukcji tyle że w okolicy pewnej wydmy gzie jest trochę tarnin, głogu i czeremchy amerykańskiej
[ Dodano: 23-07-2007, 10:00 ]
zdjęć swojego zeglarka z hodowli nie wysyłam bo sa zbyt duże i musiał bym je zmniejszać, nie mam na to czasu
jest to stanowisko gdzie myslałem o jego reintrodukcji tyle że w okolicy pewnej wydmy gzie jest trochę tarnin, głogu i czeremchy amerykańskiej
[ Dodano: 23-07-2007, 10:00 ]
zdjęć swojego zeglarka z hodowli nie wysyłam bo sa zbyt duże i musiał bym je zmniejszać, nie mam na to czasu
-
Krzysztof S.
- Kontakt:
- Wojtek Guzik
Wkońcu udało mi się spotkać tego pieknego motyla u mnie
Dzisiaj wybrałem się pod Duklę aby fotografować M. dryas na odkrytym dwa dni temu stanowisku. Niestety niewypaliło, na miejscu gdzie widywałem po kilka sztuk- ani jednego :sad:
W drodze powrotnej (łąki, gęste tarniny, las iglasty- 200 m.) zobaczyłem "ogromnego, długiego bielinka w czarne paski"
. Przelatywał dość szybko, w większości szybując ok. 2 m. nad łąką i nad tarniną. Dopiero jak się znacznie oddalił zrozumiałem z kim mam doczynienia
Bardzo mi szkoda że nieusiadł, choćby daleko, żeby cyknąć fotkę, ale niestety...
Pouganiam się za parę dni, może wtedy się uda
Pozdrawiam
Dzisiaj wybrałem się pod Duklę aby fotografować M. dryas na odkrytym dwa dni temu stanowisku. Niestety niewypaliło, na miejscu gdzie widywałem po kilka sztuk- ani jednego :sad:
W drodze powrotnej (łąki, gęste tarniny, las iglasty- 200 m.) zobaczyłem "ogromnego, długiego bielinka w czarne paski"
Bardzo mi szkoda że nieusiadł, choćby daleko, żeby cyknąć fotkę, ale niestety...
Pouganiam się za parę dni, może wtedy się uda
Pozdrawiam