Iphiclides podalirius

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Piotr Glac

Iphiclides podalirius

Post autor: Piotr Glac »

Lato gorące i mamy II generację witezi!!!!
Konto nieaktywne

Post autor: Konto nieaktywne »

Ano!! Wczoraj pobazgrałem pisakiem ze 3 samce, a co mi tam. Przynajmniej wzrosły ich szanse na reprodukcję :mrgreen:
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
UTM: EB24, EC18
Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Marcin Kutera »

ja wczoraj wypuściłem jedego osobnika w miejsce pobrania gąsienic w ramach reintrodukcji, wylazł mi z hodowli. na stanowisku naliczyłem jeszce 8 gąsienic i 2 poczwarki. w tym miejscu żywych okazów nie widziałem...
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto
Been thanked: 5 times

Post autor: PawełB »

W warszawie też już lata.... Jak tak dalej pójdzie, może będą III pokolenia :-)
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

Czy to możliwe? - w Polsce chyba nie, ale już na południu Ukrainy paź żeglarz daje zwyczajowo trzy pokolenia
i lata od połowy( niekiedy początku) kwietnia do końca października. Czas lotu nie jest wyraźnie rozdzielony, a więc imago można w tym okresie spotkać ciągle. W czasie mojego oststaniego pobytu na Ukrainie w czerwcu-lipcu br był to najczęściej spotykany przedstawiciel rodziny - najliczniej spotykałem go na południowym wybrzeżu Krymu, na wapiennych wzgórzach Czufut-Kale i w ogrodach pałacowych Liwadii i Massandry.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Konto nieaktywne

Post autor: Konto nieaktywne »

Ja miałem trochę mniej szczęścia z ujęciem, bo to jednak sztuka uchwycić w kadrze takiego lotnika, ale lepszy rydz niż nic :D
Awatar użytkownika
Piotr Glac

Post autor: Piotr Glac »

To ja również dołożę swoje fotki. Jeszcze "ciepłe" zrobione parę godzin temu. Widziałem już pierwsze jajeczka i "dorosłą" gąsienice!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
UTM: EB24, EC18
Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Marcin Kutera »

w piatek poza swoim wypuszczonym okazem w qwarszawie, przez przytpadek spotkałęm go na terenie mazowieckiego parku krajobrazowego na terenie bagna Całowanie, strasznie dziewne środowisko, skąd on tam ma rosliny zywicielskie? tego jeszce nie ustaliłem...
jest to stanowisko gdzie myslałem o jego reintrodukcji tyle że w okolicy pewnej wydmy gzie jest trochę tarnin, głogu i czeremchy amerykańskiej

[ Dodano: 23-07-2007, 10:00 ]
zdjęć swojego zeglarka z hodowli nie wysyłam bo sa zbyt duże i musiał bym je zmniejszać, nie mam na to czasu
Krzysztof S.
Kontakt:

Post autor: Krzysztof S. »

Dzisiaj o godz 16 kolejna obserwacja samicy składającej jaja na liściach tarniny. Jak będzie ciepły sierpień to jest szansa na trzecie pokolenie.
Kaczka

Post autor: Kaczka »

Ja także jednego widziałam (pierwszy raz w życiu :) ) 10 sierpnia w okolicy Mucznego (Bieszczady). :D
Piękny motyl, ale niestety nie udało się mu zrobić fotki :(
Awatar użytkownika
Wojtek Guzik

Post autor: Wojtek Guzik »

Wkońcu udało mi się spotkać tego pieknego motyla u mnie :smile:
Dzisiaj wybrałem się pod Duklę aby fotografować M. dryas na odkrytym dwa dni temu stanowisku. Niestety niewypaliło, na miejscu gdzie widywałem po kilka sztuk- ani jednego :sad:
W drodze powrotnej (łąki, gęste tarniny, las iglasty- 200 m.) zobaczyłem "ogromnego, długiego bielinka w czarne paski" :razz: . Przelatywał dość szybko, w większości szybując ok. 2 m. nad łąką i nad tarniną. Dopiero jak się znacznie oddalił zrozumiałem z kim mam doczynienia :wink:
Bardzo mi szkoda że nieusiadł, choćby daleko, żeby cyknąć fotkę, ale niestety...
Pouganiam się za parę dni, może wtedy się uda :wink:

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualne obserwacje terenowe”