duży zielony chrząszcz
-
Przemek Zięba
Ja podobnie jak Aneta nie bylbym pewny chociaz na 85% to C.aurata...toczylem kiedys boje na forum TP Bocian z kolega Wujkiem Adamem na ten temat, on mial odmienne zdanie. Wydaje mi sie ze wyrostek srodpiersia po stronie brzusznej zawsze jest determinujacy.
pozdr
pozdr
Ostatnio zmieniony 10 lipca 2007, 13:47 - wt przez Przemek Zięba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Przemek Zięba
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 32 times
Nie no, oczywiście chodziło mi o możliwość pomylenia z Protaetia cuprea. A że napisałam aurata bez podania nazwy rodzajowej, to był tylko skrót myślowy
A chrząszcz z tego zdjęcia ma kształt ciała bardziej obły niż widziane przeze mnie osobniki C. aurata (konkretnie chodzi mi o dół pokryw). Oczywiście to nie jest żadna cecha z klucza, ale wg mnie wystarczająca, żeby budzić wątpliwości co do oznaczenia okazu jako złotawka.
A chrząszcz z tego zdjęcia ma kształt ciała bardziej obły niż widziane przeze mnie osobniki C. aurata (konkretnie chodzi mi o dół pokryw). Oczywiście to nie jest żadna cecha z klucza, ale wg mnie wystarczająca, żeby budzić wątpliwości co do oznaczenia okazu jako złotawka.
- Jacek Kalisiak
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 5 times
-
Przemek Zięba
Akuratnie w tym przypadku zapewne wystarczająca to cecha, natomiast mnie wbijano do głowy ze ubarwienie poprzez występowanie często wielu odmian barwnych jest cecha wątpliwa w determinacji. Oczywiście zdjęcie przedstawia zapewne C.aurata i tutaj Jacek ma 100% racje oznaczenia okazu determinującego na podstawie zdjęcia nie powinno sie przeprowadzać, a niestety w wielu przypadkach często naprawdę wątpliwych tak jest. Stąd uwaga Anety jest jak najbardziej słuszna.Jacek Kalisiak pisze:Ubarwienie tego chrząszcza jest wystarczającą podstawą do twierdzenia, że zdjęcia przedstawiają okaz Cetonia aurata.
Chciałbym jednak zwrócić uwagę na delikatną różnicę między powiedzeniem, co według mnie pokazuje zdjęcie, a oznaczeniem okazu.
-
kamil żurawski zur
-
kamil żurawski zur