jeszcze jeden biegacz, może też harpalus? I chyba calathus.

Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

jeszcze jeden biegacz, może też harpalus? I chyba calathus.

Post autor: Andrzej Kurzawa »

Wyglada mi na jakiegoś harpalusa, ale ich jest za dużo, aja nie mam doswiadczenia, jeszcze :) A ten drugi, to albo wyblakły Calathus melanocephalus, albo inny Calathus, albo jakaś Lebia.?
Załączniki
harpalus
harpalus
Przejrzano 1681 razy
Calathus?
Calathus?
Przejrzano 1684 razy
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Post autor: M. Stachowiak »

Pierwszy to Harpalus affinis. Z oznaczeniem drugiego jest pewien problem, bowiem w grę wchodzą tu trzy bardzo podobne do siebie gatunki: Calathus melanocephalus (L.), C. cinctus Motsch. i C. mollis (Marsh.). C. melanocephalus od C. cinctus można dość łatwo odróżnić na podstawie obecności u pierwszego małego ząbka humeralnego. C. mollis w odróżnieniu od obu wcześniej wymienionych na ogół jest dość jednolicie i ciemno ubarwiony (tu akurat mamy do czynienia z osobnikiem nie w pełni wybarwionym!). Pewne oznaczenie możliwe jest na podstawie badania kopulatorów (różnice uwidaczniają się w wyglądzie wierzchołkowej części prawej paramery). W przypadku okazu widocznego na zdjęciu stawiam na Calathus cinctus Motsch.!
Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

odp

I taka diagnoza mnie całkowicie zadowala, dziekuję bardzo, mam nadzieję, że nie nadużyje cierpliwości jak podrzucę jeszcze jedną fotkę?
P.S.
Widzę, że H. affinis, to bardzo zmienny gatunek.
Załączniki
1
1
Przejrzano 1683 razy
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Post autor: M. Stachowiak »

I znowu H. affinis! Pozdrawiam.
MS
Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

dzięki

Jeszcze raz bardzo dziękuję. Nie potrafiłbym ich prawidłowo oznaczyć, gdyż bardzo różnią się między sobą wewnątrz gatunku, tu zamieściłem 3 szt., http://www.efotogaleria.pl/index.php?m=866&ktore=1194 , każdy całkiem inny. Pierwszy jest miedziany, drugi zielony, a trzeci z rozjaśnionymi pokrywami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chrząszcze [FOTO-oznaczanie]”