jeszcze jeden biegacz, może też harpalus? I chyba calathus.
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
jeszcze jeden biegacz, może też harpalus? I chyba calathus.
Wyglada mi na jakiegoś harpalusa, ale ich jest za dużo, aja nie mam doswiadczenia, jeszcze
A ten drugi, to albo wyblakły Calathus melanocephalus, albo inny Calathus, albo jakaś Lebia.?
- M. Stachowiak
Pierwszy to Harpalus affinis. Z oznaczeniem drugiego jest pewien problem, bowiem w grę wchodzą tu trzy bardzo podobne do siebie gatunki: Calathus melanocephalus (L.), C. cinctus Motsch. i C. mollis (Marsh.). C. melanocephalus od C. cinctus można dość łatwo odróżnić na podstawie obecności u pierwszego małego ząbka humeralnego. C. mollis w odróżnieniu od obu wcześniej wymienionych na ogół jest dość jednolicie i ciemno ubarwiony (tu akurat mamy do czynienia z osobnikiem nie w pełni wybarwionym!). Pewne oznaczenie możliwe jest na podstawie badania kopulatorów (różnice uwidaczniają się w wyglądzie wierzchołkowej części prawej paramery). W przypadku okazu widocznego na zdjęciu stawiam na Calathus cinctus Motsch.!
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
odp
I taka diagnoza mnie całkowicie zadowala, dziekuję bardzo, mam nadzieję, że nie nadużyje cierpliwości jak podrzucę jeszcze jedną fotkę?
P.S.
Widzę, że H. affinis, to bardzo zmienny gatunek.
P.S.
Widzę, że H. affinis, to bardzo zmienny gatunek.
- M. Stachowiak
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
dzięki
Jeszcze raz bardzo dziękuję. Nie potrafiłbym ich prawidłowo oznaczyć, gdyż bardzo różnią się między sobą wewnątrz gatunku, tu zamieściłem 3 szt., http://www.efotogaleria.pl/index.php?m=866&ktore=1194 , każdy całkiem inny. Pierwszy jest miedziany, drugi zielony, a trzeci z rozjaśnionymi pokrywami.