biegacze harpalusy
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
biegacze harpalusy
Chyba harpalusy, mam nawet podejrzenia do gatunków, ale czy sie sprawdzą, zobaczymy.
- Załączniki
- M. Stachowiak
Zdjęcia nie są najlepsze, ale:
- pierwszy to przypuszczalnie Harpalus afiinis - obejrzyj dokładnie dwa zewnętrzne międzyrzędy na pokrywach; jeżeli są delikatnie owłosione, to potwierdzi moją diagnozę (samice H. smaragdinus i H. distinguendus są niemal czarne, bez wyraźnego metalicznego połysku!),
- drugi to Masoreus wetterhalli,
- trzeci chyba poprawnie oznaczony (oznaczenie potwierdzisz oglądając układ kolcy na zewnętrznej krawędzi goleni przedniej — jeżeli rząd kolcy krawędziowych tworzy jeden ciąg z rzędem na spodniej stronie goleni, to jest to H. froelichi, natomiast jeżeli rzędy są izolowane, to jest to inny gatunek, prawdopodobnie H. tardus),
- w przypadku czwartego podaj orientacyjną długość ciała.
- pierwszy to przypuszczalnie Harpalus afiinis - obejrzyj dokładnie dwa zewnętrzne międzyrzędy na pokrywach; jeżeli są delikatnie owłosione, to potwierdzi moją diagnozę (samice H. smaragdinus i H. distinguendus są niemal czarne, bez wyraźnego metalicznego połysku!),
- drugi to Masoreus wetterhalli,
- trzeci chyba poprawnie oznaczony (oznaczenie potwierdzisz oglądając układ kolcy na zewnętrznej krawędzi goleni przedniej — jeżeli rząd kolcy krawędziowych tworzy jeden ciąg z rzędem na spodniej stronie goleni, to jest to H. froelichi, natomiast jeżeli rzędy są izolowane, to jest to inny gatunek, prawdopodobnie H. tardus),
- w przypadku czwartego podaj orientacyjną długość ciała.
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
odp
Czwarty, wiem tylko, że był mniejszy od trzeciego (sporo). Mam dylemat z drugim, bo mam już tak oznaczonego biegacza i różni sie od tego tym, że ma górne krawędzie pokryw bardziej kanciaste (jak by miał pagony), a ten drugi, tu zamieszczony ma płaskie pokrywy. załączam tego wcześniej oznaczonego jako Masoreus wetterhalli. I jeszcze taka uwaga, nie wiem czy słuszna, ale w sieci (internecie), widziałem Harpalus afiinis z czarnymi nogami a ten ma jasne (ale powtarzam, ze nie wiem czy to ma znaczenie). Sprawdziłem, ma on taki meszek na obrzeżach, jakby sie troszkę zakurzył, jasne włoski. Dzięki, pozdrawiam.
- M. Stachowiak
Tak, ten na załączonym zdjęciu to też Masoreus wetterhalli. Porównując oba zdjęcia zwróć uwagę na kształt przedplecza (szczególnie jego podstawy!). W większości przypadków M. wetterhalli ma rozjaśnione guzy barkowe, ale zdarzają się też osobniki o niemal jednolicie ciemnych pokrywach. Masoreus wetterhalli można bardzo łatwo rozpoznać po czterech dość dużych kolcach osadzonych na zewnętrznej krawędzi goleni przedniej przed jej wierzchołkiem i dość licznych kolcach na zewnętrznej powierzchni goleni drugiej pary nóg.
Harpalus affinis jest gatunkiem niezwykle zmiennym pod względem ubarwienia. Zdarzają się osobniki z ciemnymi i jasnymi nogami.
Harpalus affinis jest gatunkiem niezwykle zmiennym pod względem ubarwienia. Zdarzają się osobniki z ciemnymi i jasnymi nogami.
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
odp
Ooo, teraz mi już jaśniej
, dziękuję za naukę. Faktycznie, są te kolce. Dołączam zdjęcie jeszcze tych goleni przednich Harpalus froelichii.