biegacze harpalusy

Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

biegacze harpalusy

Post autor: Andrzej Kurzawa »

Chyba harpalusy, mam nawet podejrzenia do gatunków, ale czy sie sprawdzą, zobaczymy.
Załączniki
tajemniczy nieznajomy
tajemniczy nieznajomy
Przejrzano 1748 razy
Harpalus froelichii
Harpalus froelichii
Przejrzano 1752 razy
Acupalus
Acupalus
Przejrzano 1758 razy
H. smaragdinus lub distinguendus
H. smaragdinus lub distinguendus
Przejrzano 1754 razy
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Post autor: M. Stachowiak »

Zdjęcia nie są najlepsze, ale:
- pierwszy to przypuszczalnie Harpalus afiinis - obejrzyj dokładnie dwa zewnętrzne międzyrzędy na pokrywach; jeżeli są delikatnie owłosione, to potwierdzi moją diagnozę (samice H. smaragdinus i H. distinguendus są niemal czarne, bez wyraźnego metalicznego połysku!),
- drugi to Masoreus wetterhalli,
- trzeci chyba poprawnie oznaczony (oznaczenie potwierdzisz oglądając układ kolcy na zewnętrznej krawędzi goleni przedniej — jeżeli rząd kolcy krawędziowych tworzy jeden ciąg z rzędem na spodniej stronie goleni, to jest to H. froelichi, natomiast jeżeli rzędy są izolowane, to jest to inny gatunek, prawdopodobnie H. tardus),
- w przypadku czwartego podaj orientacyjną długość ciała.
Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

odp

Czwarty, wiem tylko, że był mniejszy od trzeciego (sporo). Mam dylemat z drugim, bo mam już tak oznaczonego biegacza i różni sie od tego tym, że ma górne krawędzie pokryw bardziej kanciaste (jak by miał pagony), a ten drugi, tu zamieszczony ma płaskie pokrywy. załączam tego wcześniej oznaczonego jako Masoreus wetterhalli. I jeszcze taka uwaga, nie wiem czy słuszna, ale w sieci (internecie), widziałem Harpalus afiinis z czarnymi nogami a ten ma jasne (ale powtarzam, ze nie wiem czy to ma znaczenie). Sprawdziłem, ma on taki meszek na obrzeżach, jakby sie troszkę zakurzył, jasne włoski. Dzięki, pozdrawiam.
Załączniki
Masoreus wetterhalli
Masoreus wetterhalli
Przejrzano 1753 razy
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Post autor: M. Stachowiak »

Tak, ten na załączonym zdjęciu to też Masoreus wetterhalli. Porównując oba zdjęcia zwróć uwagę na kształt przedplecza (szczególnie jego podstawy!). W większości przypadków M. wetterhalli ma rozjaśnione guzy barkowe, ale zdarzają się też osobniki o niemal jednolicie ciemnych pokrywach. Masoreus wetterhalli można bardzo łatwo rozpoznać po czterech dość dużych kolcach osadzonych na zewnętrznej krawędzi goleni przedniej przed jej wierzchołkiem i dość licznych kolcach na zewnętrznej powierzchni goleni drugiej pary nóg.
Harpalus affinis jest gatunkiem niezwykle zmiennym pod względem ubarwienia. Zdarzają się osobniki z ciemnymi i jasnymi nogami.
Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

odp

Ooo, teraz mi już jaśniej :) , dziękuję za naukę. Faktycznie, są te kolce. Dołączam zdjęcie jeszcze tych goleni przednich Harpalus froelichii.
Załączniki
Harpalus froelichii
Harpalus froelichii
Przejrzano 1759 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chrząszcze [FOTO-oznaczanie]”