Oblaczek granatek (Amata phegea)

Awatar użytkownika
Piotr Glac

Oblaczek granatek (Amata phegea)

Post autor: Piotr Glac »

Wczoraj zrobiłem sobie wycieczke krajoznawczą :-) jadąc leśną drogą gdzieś za Stalową Wolą trafiłem na "plage" oblaczków. Stojąc w miejscu naliczyłem ponad 30 szt!!! Co ciekawe zatrzymywałem się w tym lesie kilkanaście razy w co ciekawszych miejscach na dość sporym obszarze i nigdzie indziej już ich nie było.
Wcześniej widywałem je po 2-3 szt w okolicach poligonu w N.Dębie.

Moje pytanie do Was Panowie Panie; hodował je ktoś? Łatwo samiczki składają jajka?
Załączniki
foto 223.jpg
Przejrzano 1539 razy
foto 244.jpg
Przejrzano 1547 razy
foto 209.jpg
Przejrzano 1541 razy
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Hodowałem je kiedyś. Na południu Europy gatunek ten bywa lokalnie bardzo liczny. Złapałem samiczkę w Bulgarii - jaja znosi bez problemu i w sporej ilości. Gąsienice są mało wymagające, żywiłem je mniszkiem (Taraxacum). Trzymałem je w ciepłym pokoju, i nie próbowały zimować. Drugie (nietypowe) pokolenie motyli lęgło mi się końcem października, ale motyle były mniejsze od typowych. Być może spowodowane to było zbytnim zagęszczeniem gasienic w hodowlarce.
Kafelan
UTM: YR06
Been thanked: 2 times

Post autor: Kafelan »

Ja też na polanie przy drodze leśnej mogłem obserwować Amata phegea co najmniej kilkadziesiąt sztuk i więcej.Latały wszędzie.Trafiały się Nymphalis antiopa kilka okazów ,Apatura ilia a nawet czego się już naprawdę nie spodziewałem Limenitis populi.Duża ilość gąsienic Lymantria dispar,Eriogaster lanestris .Udało mi się po raz pierwszy zaobserwować gąsienice Nymphalis antiopa ,kilkanaście sztuk.
Awatar użytkownika
Piotr Glac

Post autor: Piotr Glac »

W tym roku oblaczków jest strasznie dużo!!! W odpowiednich biotopach latają wszędzie - przepychają się z przeplatkami na kwiatach jeżyn :-) N.antiopa również - w życiu nie widziałem tylu żałobników!!!! po 4-6 szt. przesiadują na drogach! Po prostu pięknie!!!
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
UTM: EB24, EC18
Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Marcin Kutera »

ja stanowisko oblaczka granatka mam z Bydgoszczy, znam go z najbardziej wysuniętych w północno - zach części kraju. Być może są Wam jeszcze znane wyżej wysunięte na północ. Obserwowałem go licznie w 2003 r. nad sadzawką z polanką o ekspozycji południowo zachodniej.
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto
Been thanked: 5 times

Post autor: PawełB »

Ja wczoraj przypadkiem znalazłem kopulującą parę oblaczków w suchym lesie sosnowym nad jeziorkoem koło Koronowa (wieś Samociąż) Siedlisko dośc dziwne - duży rzadki las sosnowy, w poszycie tylko jałowce i suche trawy.

Czyli jest to ok 20 km na pn. od Bydgoszczy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualne obserwacje terenowe”