Minął prawie rok odkąd zwróciłem się do Was na forum w sprawie udostępnienia mi okazów R. inquisitor (L.) w celu zbadania odmian barwnych do pracy magisterskiej. Zostałem chojnie obdażony przez wielu z Was (R.Plewa, M.Witkowski, A.Krupicki, M.Dworakowski, J.Kalisiak, D.Kucharski, R.Michalik - chylę czoła przed Wami i dziękuję bardzo
To co znalazłemw literaturze to 5 odmian barwnych:
- R. inquisitor forma typica – 2 poprzeczne przepaski z jasnych włosków i kilka czarnych plamek,
- R. inquisitor var. sudeticum (Plavilstshikov) – pokrywy prawie gładki, jednolite jasne owłosienie, bez plamek i przepasek,
- R. inquisitor var. interruptelineata (Krahmer) – pokrywy czarno zabarwione, ograniczone przez jasne plamy,
- R. inquisitor var. mediofasciata (Krahmer) – duża, czarna poprzeczna przepaska w środku pokryw, mająca kształt czterech linii,
- R. inquisitor var. brunnea (Krahmer) – czarny wzór (deseń) na pokrywach zastąpiony brunatnym.
Osobiście w zebranym materiale doszukałem się 3 spośród 5ciu, a mianowicie:
• R. inquisitor forma typica
• R. inquisitor var. brunnea (Krahmer)
• R. inquisitor var. Interruptelineata (Krahmer)
Zdjęcia załączę jeśli ktoś będzie tym zainteresowany, tylko je obrobię graficznie. Ponadto u tego gatunku można zaobserwować dużą zmienność krztałtu czarnych przepasek. Zdarza się też, że górna przepaska zastąpiona jest przez 2 czarne plamy. Czy jest to też jakaś odmiana barwna nie wiem.Nikt tego nie opisał.
Nic teraz tylko się muszę obronić
W razie pytań piszcie.
Pozdrawiam serdecznie Kolegów Entomologów
Paweł