Gąsienice H.tityus i H.fuciformis

Awatar użytkownika
PiotrekGuzik

Gąsienice H.tityus i H.fuciformis

Post autor: PiotrekGuzik »

Czy ktokolwiek na forum miał przyjemność znależć lub w ogóle hodować gąsienice fruczaka trutniowca lub bujankowca? Chciałbym się dowiedzieć, gdzie ich szukać: przy ziemi, na łodyżkach rośliny żywicielskiej, pod liścmi... No i w jakich okolicach: na łąkach, brzegach lasów, polanach...
Jest niedaleko mnie taka łąka, która była koszona jakieś 3-4 tygodnie temu na siano. Jest tam dość dużo świerzbnicy - rośliny żywicielskiej trutniowca. Trawa w sumie jest jeszcze nieduża (~10cm, może nawet troszkę mniejsza), ale świerzbnice już prawie kwitną i mają po około 20-40 cm, czy szukanie tam gąsienic ma jakiś sens? Czy może lepiej szukać ich w miejscach, gdzie trawy są wysokie i gąsienicą łatwiej jest się ukryć?

Pozdrawiam
Piotr Guzik
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Has thanked: 10 times
Been thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Banasiak »

Hemaris tityus żeruje na driakwiach, znajdowałem je i przy ziemi i wysoko na roślinie objadające koszyczki kwiatowe, trudno więc podać jakieś konkretne wskazówki, po prostu trzeba dokładnie przeszukać całą roślinę szukając śladów żerowania. H. fuciformis żeruje na wiciokrzewach, ale nie miałem przyjemności hodowania tego gatunku.
Arek
UTM: CE60
Kontakt:

Post autor: Arek »

elo,
ja obecnie zakonczylem hodowle H.fuciformisa niestety tylko 2 larwy hodowałem je od jajka na śnieguliczce białej teraz mam poczwarki.Larwy rosły baredzo szybko i nie było z nimi zadnych problemów
Awatar użytkownika
PiotrekGuzik

Post autor: PiotrekGuzik »

Znalazłeś je, czy może miałeś od kogoś? Jeśli znalazłeś, to gdzie i kiedy? W ogrodzie, pod lasem... Jak myślisz, czy są szanse jeszcze teraz je znależć?

[ Dodano: 30-06-2004, 22:36 ]
Ja szukalem ich wczoraj, ale niestety nic nie znalazlem...Moze jeszcze za szybko...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawisaki (Sphingidae)”