Gąsienice H.tityus i H.fuciformis
- PiotrekGuzik
Gąsienice H.tityus i H.fuciformis
Czy ktokolwiek na forum miał przyjemność znależć lub w ogóle hodować gąsienice fruczaka trutniowca lub bujankowca? Chciałbym się dowiedzieć, gdzie ich szukać: przy ziemi, na łodyżkach rośliny żywicielskiej, pod liścmi... No i w jakich okolicach: na łąkach, brzegach lasów, polanach...
Jest niedaleko mnie taka łąka, która była koszona jakieś 3-4 tygodnie temu na siano. Jest tam dość dużo świerzbnicy - rośliny żywicielskiej trutniowca. Trawa w sumie jest jeszcze nieduża (~10cm, może nawet troszkę mniejsza), ale świerzbnice już prawie kwitną i mają po około 20-40 cm, czy szukanie tam gąsienic ma jakiś sens? Czy może lepiej szukać ich w miejscach, gdzie trawy są wysokie i gąsienicą łatwiej jest się ukryć?
Pozdrawiam
Piotr Guzik
Jest niedaleko mnie taka łąka, która była koszona jakieś 3-4 tygodnie temu na siano. Jest tam dość dużo świerzbnicy - rośliny żywicielskiej trutniowca. Trawa w sumie jest jeszcze nieduża (~10cm, może nawet troszkę mniejsza), ale świerzbnice już prawie kwitną i mają po około 20-40 cm, czy szukanie tam gąsienic ma jakiś sens? Czy może lepiej szukać ich w miejscach, gdzie trawy są wysokie i gąsienicą łatwiej jest się ukryć?
Pozdrawiam
Piotr Guzik
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 4 times
- Kontakt:
Hemaris tityus żeruje na driakwiach, znajdowałem je i przy ziemi i wysoko na roślinie objadające koszyczki kwiatowe, trudno więc podać jakieś konkretne wskazówki, po prostu trzeba dokładnie przeszukać całą roślinę szukając śladów żerowania. H. fuciformis żeruje na wiciokrzewach, ale nie miałem przyjemności hodowania tego gatunku.
- PiotrekGuzik