trzmiele
trzmiele
Wstawiam kilka oznaczonych przeze mnie trzmieli, ale nie jestem na tyle dobry, by czuć się w tym pewnie. Proszę o potwierdzenie lub korektę. Nie wiem czy coś z tego to nie jakiś trzmielec - nie potrafię ich odróżnić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
Wielkie dzięki!
5761 też podpadał mi trochę pod trzmielca, ale myślałem, że P. rupestris musi mieć na przodzie przedplecza biało-żółtawą przepaskę, a ten poza końcowymi segmentami odwłoka jest cały czarny (tak przynajmniej wynika z pracki "Przewodnik terenowy do oznaczania trzmieli i trzmielców Polski" T. Pawlikowskiego).
6673 - to może być również B. soroeensis, B. ruderarius lub B. confusus? Czy może jeszcze jakiś inny lub któryś z wymienionych odpada?
Jeśli udało się oznaczyć jednoznacznie B. terrestris (3202), to dorzucę jeszcze jednego z tej grupy.
5761 też podpadał mi trochę pod trzmielca, ale myślałem, że P. rupestris musi mieć na przodzie przedplecza biało-żółtawą przepaskę, a ten poza końcowymi segmentami odwłoka jest cały czarny (tak przynajmniej wynika z pracki "Przewodnik terenowy do oznaczania trzmieli i trzmielców Polski" T. Pawlikowskiego).
6673 - to może być również B. soroeensis, B. ruderarius lub B. confusus? Czy może jeszcze jakiś inny lub któryś z wymienionych odpada?
Jeśli udało się oznaczyć jednoznacznie B. terrestris (3202), to dorzucę jeszcze jednego z tej grupy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt: