kornik drukarczyk ( Ips amitinus)- magisterka
kornik drukarczyk ( Ips amitinus)- magisterka
Piszę pracę magisterską (a raczej mam zamiar pisać) o zmienności morfologicznej drukarczyka w Karkonoszach. W pracy ma się znaleźć przegląd literatury na temat morfologii (i tu liczę na Waszą pomoc), szczegółowy opis na podstawie zebranych egzemplarzy (z tym to chyba sama muszę sobie poradzić) i morfometria drukarczyka i drukarza dla porównania. Bardzo proszę o jakiekolwiek informacje na ten temat. Mój e-mail: olka_haker małpa op.pl
- Tomasz Mokrzycki
Witam
Niestety, nie ma opracowań monograficznych dotyczących kornika drukarczyka
. Informacje dotyczące morfologii można znaleść np. w kluczach: Nunberg M., 1981. Coleoptera: Scolytidae, Platypodidae. Klucze owadów Polski XIX (99-100), Pfeffer A., 1989. Kurovcoviti Scolytidae a jadrohlodoviti Platypodidae. Academia/Praha, w opracowaniach: Michalski J., Mazur A., 1999. Korniki. Praktyczny przewodnik dla leśników. Wydawnictwo Świat, Szujecki A., Entomologia leśna. Wydawnictwo SGGW. Posiadam także spis literatury dotyczącej korników do 1987 roku (Wood S. L., Bright D. E., 1987. A Catalog of Scolytidae and Platypodidae (Coleoptera), Part 1: Bibliography. Great Basin Naturalist Memoirs 11.), ale jest to cegła z 700 stronami i trochę trzeba się potrudzić, żeby znaleść literaturę o drukarczyku.
pozdrawiam i życzę sukcesów w bojach z drukarczykiem
Tomasz Mokrzycki
Niestety, nie ma opracowań monograficznych dotyczących kornika drukarczyka
pozdrawiam i życzę sukcesów w bojach z drukarczykiem
Tomasz Mokrzycki
hej,
jestem bardzo zainteresowany tematem kornika drukarczyka.
jesli praca powstala to jest szansa na jej przeczytanie?
mozna dostac jej kopie, albo prosic o opublikowanie jej gdzies, np tu:
http://www.eprace.edu.pl
Z gory dzieki,
Marcin
jestem bardzo zainteresowany tematem kornika drukarczyka.
jesli praca powstala to jest szansa na jej przeczytanie?
mozna dostac jej kopie, albo prosic o opublikowanie jej gdzies, np tu:
http://www.eprace.edu.pl
Z gory dzieki,
Marcin