H. Gallii

Hodowla owadów
Awatar użytkownika
PiotrekGuzik

H. Gallii

Post autor: PiotrekGuzik »

Dziś wykluł mi się kolejny zawisak - Hyles Gallii. Udało mi się go nawet nakarmić wodą z cukrem :) i to nie do końca "na siłę". Posadziłem go po prostu na liściu winogrona, kapnąłem parę kropli wody z cukrem około 2 cm przed jego głową i przy pomocy wąskiego źdźbła trawy rozprostowałem mu trąbkę i zamoczyłem w cieczy... Woda znikała bardzo szybko i dolałem ją jeszcze dwa razy. Obyło się bez przytrzymywania skrzydeł itp., chociaż motyl trochę nimi pomachał.
Teraz zastanawiam się jak zwabić samca, bo mój okaz to samiczka. Wczoraj próbowałem zwabić samca do samiczki D.Porcellusa ale coś się nie udało. Czekałem do trzeciej rano i nic... może to jednak nie samiczka :|
Co powinienem zatem robić aby do tych samiczek przyleciały samce??

Pozdrawiam
Piotrek

P.S. Za pare dni zamieszczę parę zdjęć...
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Has thanked: 10 times
Been thanked: 4 times
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Banasiak »

Zrobić nie możesz nic, tylko czekać. Nie zawsze samice zaraz po wylęgu są gotowe do kopulacji, stąd to "niepowodzenie", jeśli nie jednego dnia, spróbuj następnego, szansa jest, trzeba próbować. Upewnij się tylko, że to na pewno samica, grubość odwłoka nie zawsze jest właściwym wskaźnikiem. Lekko z boku ściśnij odwłok przy końcu, jeśli rozewrą się walwy, to samiec, jeśli wysunie się pokładełko, to samica. Zawisaki mają duże organy płciowe, nie powinieneś mieć problemów.
Awatar użytkownika
PiotrekGuzik

Post autor: PiotrekGuzik »

Oto jedno ze zdjęć mojego H.Gallii
Załączniki
H.Gallii.jpg
(57.22 KiB) Pobrany 1731 razy
Awatar użytkownika
Grzegorz G

Post autor: Grzegorz G »

Dziś wykluł mi się kolejny zawisak - Hyles Gallii.
Upewnij się tylko, że to na pewno samica, grubość odwłoka nie zawsze jest właściwym wskaźnikiem.
Skoro się wykluła panu Piotrkowi, to chyba on najlepiej wie, czy to samiec, czy samica, poznał po ostatnim segmencie odwłoka poczwarki :wink: Ale nie jestem pewien, mógł nie patrzeć, ale raczej to zrobił :wink:
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Grzegorz G - zauważ, że komentujesz posty sprzed trzech lat. Nie ma to dziś żadnego znaczenia. Autorzy już chyba nawet nie pamiętają, że je napisali...
Awatar użytkownika
Grzegorz G

Post autor: Grzegorz G »

No i co z tego :?: Ale było napisane, a ja nie mogłem wtedy czegokolwiek komentować, bo nie miałem internetu :wink: (żałuję, gdybym go miał, miałbym również hodowlę lipowców :|
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Pokażę Ci Grzegorzu, w czym problem. Piszesz:
Skoro się wykluła panu Piotrkowi, to chyba on najlepiej wie, czy to samiec, czy samica
Ale przecież Piotrek sam napisał:
Czekałem do trzeciej rano i nic... może to jednak nie samiczka
A więc jednak nie był pewny. Grzegorz Banasiak ( nie wiem czy wiesz, bo wtedy nie miałeś internetu, ale to jeden z bardziej doświadczonych polskich motylarzy), chciał pomóc koledze i podał mu sposób na rozpoznanie samiczki po wyglądzie imago, bo poczwarki już przecież nie było. Nie jestem pewny, czy znałeś ten sposób. Z Twojego postu wynika jedynie, że umiesz rozpoznać płeć motyla po wyglądzie poczwarki. W niczym by to Piotrkowi nie pomogło, nawet gdybyś to napisał w tym samym dniu co Piotrek, a napisałeś go 3 lata później....
Czy jak dostajesz pismo pocztą, to też odpisujesz po trzech latach, bo w międzyczasie nie było okazji? I na dodatek nie na temat?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hodowla”