Skutki ataku mrozów

Ciekawostki, różności, inne sprawy.
Konto nieaktywne

Skutki ataku mrozów

Post autor: Konto nieaktywne »

Niestety wciąż czujemy oddech Rosji. Co tutaj komentować, gąsienice w siatkach na ogródku leżą pokotem, oczywiście martwe, poczwarki popękane, liście jak na załączonych obrazkach (przedwczoraj było tu zielono). Wyszedłem dzisiaj do lasu po liście dębu do hodowli i nie znalazłem ani jednego nie wymrożonego drzewa. Polski klimat, jak nie urok to sr... Zapewne prognozowane do niedawna ilości motyli na nadchodzący rok mozna sobie podzielić przez 3...

A jak tam u Was koledzy (i kolezanki? :P ).
Awatar użytkownika
Robert Rosa

Post autor: Robert Rosa »

No cóż, lekkie przymrozki... byłem dziś w lesie... wiatr pizgał jak Harnaś copką... znalazłem jedną poczwarkę, kilkanaście larw mikrusów na świeżych liściach dębu i brzozy, latały C.rubi, P.napi, P.rapae, E.atomaria, M.murinata, J.putata, G.rhamni, I.io, I.lathonia, L.phleas, L.tityrus, C.argiolus.... ale L.helle nie widziałem :D
może nie będzie aż tak źle :wink:
Awatar użytkownika
Dark
UTM: EC07
Specjalność: Coleoptera saproksyliczne
profil zainteresowan: Fotografia Mikrofotografia Podróże
Kontakt:

Post autor: Dark »

Siedzę nad Śniardwami od kilku dni. Pod Olsztynem padał śnieg.
Generalnie nie jest źle... tylko nie chce się wychodzić o piątej w teren bo zimnica okrutna. Jeden pozytyw. Jeśli owady już są, są tak mozolne, że nie ma problemu z ich fotografowaniem (taka "łyżka miodu w beczce dziegciu" ;) ).
W próchnie ciepło. Wyczaiłem kostrzenie i zaklińce w dużych ilościach. Mimo zimna lata już Epicometis hirta. Stada Meloe sp. łażą w trawie. Biegacze (wręgate i szykonie) biegają, trzyszcze (C. hybrida) trzeszczą w piasku, mrówki się mrowią... dzień jak codzień :mrgreen:
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

U mnie na południu Polski nie ma problemu, bo nie było mrozów. Najchłodniejsza była noc z 30 kwietnia na 1 maja - 0 stopni, a w tej chwili w cieniu już jest 19 stopni.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Dzisiaj w telewizji widziałem efekty mrozu w innych częściach Polski - głównie w sadach. Horror.
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Specjalność: Psychidae
Kontakt:

Post autor: Kamil Mazur »

Byłem przez te kilka nocy w Bieszczadach. Rano w butelkach leżących przy namiocie był lód, temp. spadła do około -6 st.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy entomologiczne”