A jak tam u Was koledzy (i kolezanki?
Skutki ataku mrozów
-
Konto nieaktywne
Skutki ataku mrozów
Niestety wciąż czujemy oddech Rosji. Co tutaj komentować, gąsienice w siatkach na ogródku leżą pokotem, oczywiście martwe, poczwarki popękane, liście jak na załączonych obrazkach (przedwczoraj było tu zielono). Wyszedłem dzisiaj do lasu po liście dębu do hodowli i nie znalazłem ani jednego nie wymrożonego drzewa. Polski klimat, jak nie urok to sr... Zapewne prognozowane do niedawna ilości motyli na nadchodzący rok mozna sobie podzielić przez 3...
).
- Robert Rosa
No cóż, lekkie przymrozki... byłem dziś w lesie... wiatr pizgał jak Harnaś copką... znalazłem jedną poczwarkę, kilkanaście larw mikrusów na świeżych liściach dębu i brzozy, latały C.rubi, P.napi, P.rapae, E.atomaria, M.murinata, J.putata, G.rhamni, I.io, I.lathonia, L.phleas, L.tityrus, C.argiolus.... ale L.helle nie widziałem
może nie będzie aż tak źle
może nie będzie aż tak źle
- Dark
- UTM: EC07
- Specjalność: Coleoptera saproksyliczne
- profil zainteresowan: Fotografia Mikrofotografia Podróże
- Kontakt:
Siedzę nad Śniardwami od kilku dni. Pod Olsztynem padał śnieg.
Generalnie nie jest źle... tylko nie chce się wychodzić o piątej w teren bo zimnica okrutna. Jeden pozytyw. Jeśli owady już są, są tak mozolne, że nie ma problemu z ich fotografowaniem (taka "łyżka miodu w beczce dziegciu"
).
W próchnie ciepło. Wyczaiłem kostrzenie i zaklińce w dużych ilościach. Mimo zimna lata już Epicometis hirta. Stada Meloe sp. łażą w trawie. Biegacze (wręgate i szykonie) biegają, trzyszcze (C. hybrida) trzeszczą w piasku, mrówki się mrowią... dzień jak codzień
Generalnie nie jest źle... tylko nie chce się wychodzić o piątej w teren bo zimnica okrutna. Jeden pozytyw. Jeśli owady już są, są tak mozolne, że nie ma problemu z ich fotografowaniem (taka "łyżka miodu w beczce dziegciu"
W próchnie ciepło. Wyczaiłem kostrzenie i zaklińce w dużych ilościach. Mimo zimna lata już Epicometis hirta. Stada Meloe sp. łażą w trawie. Biegacze (wręgate i szykonie) biegają, trzyszcze (C. hybrida) trzeszczą w piasku, mrówki się mrowią... dzień jak codzień
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
- Kamil Mazur
- Specjalność: Psychidae
- Kontakt: