Różne chrząszcze
Różne chrząszcze
Robię porządek w zbiorach moich fotek i znalazłem kilka, których nie potrafię oznaczyć lub mam wątpliwości. Proszę o pomoc.
- Załączniki
Czy nikt nie chce mi pomóc?:(
Dorzucam jeszcze trzy.
Czy te żuki to Protaetia sp? Może ktoś podpowie gatunek?
Czy kusak to Dinothenarus pubescens? Znalazłem kiedyś w necie mapkę rozmieszczenia w Europie tego chrząszcza i wg niej w Polsce nie występował, a w Europie środkowej jedynie na pn Czech. Ja sfotografowałem go w czeskim Skalnym Mieście. Czy rzeczywiście jest to rzadki gatunek w Europie środkowej?
Dorzucam jeszcze trzy.
Czy te żuki to Protaetia sp? Może ktoś podpowie gatunek?
Czy kusak to Dinothenarus pubescens? Znalazłem kiedyś w necie mapkę rozmieszczenia w Europie tego chrząszcza i wg niej w Polsce nie występował, a w Europie środkowej jedynie na pn Czech. Ja sfotografowałem go w czeskim Skalnym Mieście. Czy rzeczywiście jest to rzadki gatunek w Europie środkowej?
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- Has thanked: 2 times
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
-
Shadow(PL)
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
To kwestia opatrzenia, jeśli się już ich sporo widziało to można na pierwszy rzut oka odróżnić po połysku wierzchniej strony ciała.alon pisze:Wielkie dzięki, jestem pod wrażeniem. Dla mnie są właściwie identyczne. Czy można wiedzieć po czym je odróżniliście? Na innym forum przeczytałem, że dobrą cechą systematyczną jest wyrostek przedpiersia, ale mimo, iż mam kilka innych ujęć tych żuków, niestety żadnego od spodu.
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
Dziękuję wszystkim za oznaczenia!
Gdyby jeszcze udało się komuś potwierdzić lub skorygować dwie pierwsze stonki. Obie znalezione nad brzegiem jeziora w borach tucholskich (jedna wręcz w samym jeziorze). Wielkość odpowiednio 8-10mm i 6-8mm.
Dorzucam jeszcze jednego chrząszcza upolowanego w lesie w Wielkopolsce na początku maja (ok 5mm). Tu niestety nawet co do rodziny nie mam pewności.
Gdyby jeszcze udało się komuś potwierdzić lub skorygować dwie pierwsze stonki. Obie znalezione nad brzegiem jeziora w borach tucholskich (jedna wręcz w samym jeziorze). Wielkość odpowiednio 8-10mm i 6-8mm.
Dorzucam jeszcze jednego chrząszcza upolowanego w lesie w Wielkopolsce na początku maja (ok 5mm). Tu niestety nawet co do rodziny nie mam pewności.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2007:05:04 17:50:27Image taken on:04 maja 2007, 15:50 - ptFocus length:23.40625 mmShutter speed:1/500 SecF-number:f/8Camera-model:Canon PowerShot A80
- Marek Przewoźny
- Kontakt: