"Tłuste" odwłoki [odtłuszczanie]
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 32 times
"Tłuste" odwłoki [odtłuszczanie]
Mam pewien problem z zasuszonymi ćmami. Na odwłokach niektórych masywniejszych okazów pojawia się tłustawa substancja i brzydko je brudzi. Czym najlepiej można to usunąć?
- Krzysztof Szumlak
Re.
Ja tez mam taki sam problem i A.atropos.Motyl wyglada z tym bardzo brzydko. CZy wie ktoś jak to usunąć??/
[ Dodano: 19-06-2004, 17:28 ]
https://entomo.pl/lepidoptera/sphinx_ligustri.jpg
[ Dodano: 19-06-2004, 17:28 ]
https://entomo.pl/lepidoptera/sphinx_ligustri.jpg
- Paweł Bojar (†)
Tłuste" odwłoki
Witajcie,sposób jest prosty:odwłok należy ostrożnie oderwać i wrzucić na dobę małego słoiczka z benzyną ekstakcyjną(ok.4 zł w sklepie z farbami),po dobie odwłok ostrożnie wyjmujemy,najlepiej pęsetą i wykładamy na ligninę,ręcznik papierowy albo papier toaletowy i czekamy aż wyschnie(ok.pół godz.),po czym z powrotem doklejamy klejem entomo,chociaż kleje typu "Super Glu" też się sprawdzają.Lepiej to zrobić zanim tłuszcz rozejdzie się na skrzydła,bo wtedy cały motyl wymaga "kąpieli",pozdrawiam.
- ZbyszekZalewski
- UTM: CA45
- Kontakt:
Witam
już kiedyś na starym forum była o tym dyskusja i ja kompałem moje barczatki w octanie etylu (około 30 minut) calutkie ze skszydłami i szpilką i wyglądają rewelacyjnie zaraz po wyjęciu trzeba troszkę poobracać w palcach szpilkę tak żeby nadmiar octanu skapał
po wyschnięciu okazu, pędzelkiem miękkim wystarczy porozdzielać zlepione włoski i gotowe :)
już kiedyś na starym forum była o tym dyskusja i ja kompałem moje barczatki w octanie etylu (około 30 minut) calutkie ze skszydłami i szpilką i wyglądają rewelacyjnie zaraz po wyjęciu trzeba troszkę poobracać w palcach szpilkę tak żeby nadmiar octanu skapał
po wyschnięciu okazu, pędzelkiem miękkim wystarczy porozdzielać zlepione włoski i gotowe :)
- Krzysztof Szumlak
- ZbyszekZalewski
- UTM: CA45
- Kontakt:
- Krzysztof Szumlak
To naprawde działa.
Ludzie!!To naprawde działa.Jak tylko dowiedziałem sie o tym na forum to wziąłem gablote i namaczałem i jak sie okazało działa,substancjas zniknęła.
-
michal
-