Zawisaki (1 pokolenie)

Awatar użytkownika
Grzegorz G

Zawisaki (1 pokolenie)

Post autor: Grzegorz G »

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, kiedy można łapać zawisaki, które dają 2 pokolenia, żeby samica zniosła jaja i były motyle jeszcze w tym roku :?:
Konto_usuniete

Post autor: Konto_usuniete »

Grzegorzu - zawisaki które dają drugie pokolenie łapie się wtedy kiedy lata pierwsze :mrgreen:
A tak napoważnie - po pierwsze musisz umieć odrózniać samca od samicy - umiesz?
po drugie - umieć stworzyć warunki do rozwoju jajka, gąsienicy, poczwarki - umiesz?
po trzecie motyle to nie kury więc jaj nie znoszą tylko składają :mrgreen:
po trzecie czy masz tyle wytrwałości by dostarczać hodowanym owadom świeżego pokarmu ?
jeśli na któres z pytan 1,2,4 odpowiedziałeś sobie NIE - to nie zabieraj się za hodowlę.
Jeśli już to poczekaj do czerwca - jak zacznie latac zawisak borowiec - jest łatwy w hodowli - co prawda na efekt poczekasz rok - ale za to jaka satysfakcja!!!!
Awatar użytkownika
Grzegorz G

Motylami zajmuję się już dosyć długo. Samca od samicy uniem rozrużnić, warunki umiem stworzyć, A żarcie mogę im dostarczać, już to robiłem wielokrotnie. Mi najbardziej chodzi o wilczomleczka i te, co żerują ma przytuli, ale borowiec też fajny :D
Awatar użytkownika
Grzegorz G

A na wyniki z jego hodowli nie trzeba czekać cały rok, wystarczy przenieść do ciepłych warunków trochę wcześniej, przecież iglaki są zielone przez cały rok :mrgreen:
I jeszcaze jedno pytanie, jak to jest z tymi gąsienicami borowca, one podobno w hodowli bardzo często zdychają, czy mógłby mi ktoś powiedzieć, dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiegać :?:
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Piszesz Grzegorzu:
A na wyniki z jego hodowli nie trzeba czekać cały rok, wystarczy przenieść do ciepłych warunków trochę wcześniej, przecież iglaki są zielone przez cały rok
Niestety, nie masz racji. Zawisak borowiec zimuje jako poczwarka. Długość diapauzy zimowej jest uwarunkowana pewnymi procesami hormonalnymi, i nie uda Ci się zmusić motyla do zbyt wczesnego wylęgu ( np. w listopadzie czy grudniu). Jeśli mu w tym czasie przerwiesz zimowanie, to będzie chciał zimować kolejny raz, i wylęgnie się za rok. Można go nieco przyspieszyć (np. by się wylągł w lutym, bądź marcu), ale nie zawsze to się udaje.
Kolejne Twoje pytanie dotyczy zdychających gąsienic. Otóż gasienice giną w hodowli, gdy się im nie zapewni odpowiednich warunków. Pisał Ci o tym grzegorzb. Niewłaściwa temperatura, wilgotność, nieświeży pokarm, wreszcie zawleczone z pokarmem pasożytnicze grzyby powodują choroby gąsienic i ich zdychanie. Jest o tym literatura. Zapoznaj się z nią zanim rozpoczniesz hodowanie motyli.
Awatar użytkownika
Grzegorz G

A gdzie można znależć taką literaturę :?:
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Najpewniej w księgarniach i antykwariatach :) . Tobie polecam książeczkę W.Niesiołowskiego "Praktyczne wskazówki dla zbieraczy motyli". Niestety książka ukazała się bardzo dawno, ale słyszałem, że istnieje w internecie jako plik pdf. Poszukaj, może znajdziesz.
Awatar użytkownika
Piotr Pawlikiewicz
UTM: CC71
Kontakt:

Post autor: Piotr Pawlikiewicz »

Uczestnicy warsztatów mają tą pozycje również na płytkach dostarczonych na początku warsztatów :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawisaki (Sphingidae)”