Hodowla żuków (Scarabaeidae)
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 11 times
- Kontakt:
Hodowla żuków (Scarabaeidae)
Jakie macie doświadczenia z hodowlą żuków krajowych i tropikalnych? Te które u nas żyją w próchnie, w dziuplowiskach (próchnojady blaszkorożne (Lamellicornia) hoduje się stosunkowo łatwo. Interesuje mnie aspekt zamiany materiału żywicielskiego z naturalnego na inny zamiennik.
Larwy: Zamiast próchna można podawać ściółkę z dna lasu dębowego, suche liście, patyczki etc - larwy to jedzą. Jakie gatunki drzew (prochnoi wchodzą w grę? (stawiam na dąb, wierzbę jako najłatwiej dostępne i odpowiednie). Podobno larwy też jedzą jabłka - pisał mi niedawno kolega. Co jeszcze można dawać larwom naszych żuków oraz żuków tropikalnych?
Dorosłe owady można karmić podając plasterki jabłka, banany. Co jeszcze?
Rozmnażanie: No i temat dla hodowców - jakie warunki są najlepsze dla parzenia żuków - temperatura, ilość owadów w terrarium (akwarium, pudło?). Ile trwa kopulacja, w jakich godzinach, jaka temperatura, po jakim czasie składane są jajka.
I pytanie ostatnie - czy gdyby ustawić żuczka - samicę w klatce w lesie na wabika, to czy samiec przyleciałby zwabiony widokiem (feromonami) samicy? Mam na myśli głównie duże żuki, ale czemu by nie spróbować tego na kózkach oraz innych chrząszczach? ...
Larwy: Zamiast próchna można podawać ściółkę z dna lasu dębowego, suche liście, patyczki etc - larwy to jedzą. Jakie gatunki drzew (prochnoi wchodzą w grę? (stawiam na dąb, wierzbę jako najłatwiej dostępne i odpowiednie). Podobno larwy też jedzą jabłka - pisał mi niedawno kolega. Co jeszcze można dawać larwom naszych żuków oraz żuków tropikalnych?
Dorosłe owady można karmić podając plasterki jabłka, banany. Co jeszcze?
Rozmnażanie: No i temat dla hodowców - jakie warunki są najlepsze dla parzenia żuków - temperatura, ilość owadów w terrarium (akwarium, pudło?). Ile trwa kopulacja, w jakich godzinach, jaka temperatura, po jakim czasie składane są jajka.
I pytanie ostatnie - czy gdyby ustawić żuczka - samicę w klatce w lesie na wabika, to czy samiec przyleciałby zwabiony widokiem (feromonami) samicy? Mam na myśli głównie duże żuki, ale czemu by nie spróbować tego na kózkach oraz innych chrząszczach? ...
-
Przemek Zięba
ja karmilem kruszczyce bananami, jadly, larwy ponoc mozna karmic platkami owsianymi, u mnie niestety padly wszystkie ale mialem z niejasnego pochodzenia....
natomiast mam fajna przygode poniewaz w opuszczonym insektarium wyszly mlode kruszczyce.....obrzezone, czyli poprzednicy zlozyli jaja.....:)))))
natomiast mam fajna przygode poniewaz w opuszczonym insektarium wyszly mlode kruszczyce.....obrzezone, czyli poprzednicy zlozyli jaja.....:)))))
- Krzysztof Szumlak
chrząszcze
Ja hoduje larwy Dynastes hercules na próchnie dębowym zmieszanym z dębowymi liśćmi w stanie rozkładu.Larwiątkom chyba smakuje bo strasznie szybko rosna i pochłaniaja duże ilośći substartu.Imago karmi sie owocami.Najlepiej wrzucić banana,powinno wystarczyc im na 2 dni.
Myśle że u kruszczyc i innych Scarabidae przebieg hodowli bedzie podobny do tych Wielkich Dynastidae
Myśle że u kruszczyc i innych Scarabidae przebieg hodowli bedzie podobny do tych Wielkich Dynastidae
- M. Dworakowski
- UTM: FD94
Słyszałóem, że coś takiego (zostawianie owadów w pułapkach) można stosować z monochamusami, ale nie pamiętam, czy nie stawiało się przypadkiem samca, żeby zwabił innego do walki (w Białowieży są teraz masy żerdzianek, wele jest świerzych, ale bez nóżek lub pazurków utraconych w bojach), wczoraj widziałem jak walczą ze sobą na dłużycy (ktoś już chyba wspominał o tym).
- GrzegorzT.
- UTM: EC08
Dynastes hercules
Witam, u mnie właśnie przepoczwarzyła się samiczka. Mam pytanie, czy tylko bananami, jabłkami się karmi, czy również innymi owocami, czy także imago żywi się próchnem (cały czas siedzi w próchnie)?
Pozdrawiam Grzegorz
Pozdrawiam Grzegorz