zna ktos tego robala?

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
leehy

zna ktos tego robala?

Post autor: leehy »

witam

Zna ktos tego robala? Chcialbym sie dowiedziec cos o nim, bo nie wiem jaka kuchnie preferuje. Nie chcialbym, zeby sie czul nie swojo. Dopiero co niedawno goscilem karaluchy, ale zorganizowalem im raid i od tej pory czasem jakis pojedynczy tylko wpada. Ale wczesniej to doslownie co noc robily sobie impreze do rana, a raz nawet kilka zapilo sie na smierc po Martini.

pozdrawiam
Załączniki
robal.jpg
Przejrzano 3694 razy
Awatar użytkownika
Marek Wanat
UTM: XS36
Specjalność: ryjkowce
Been thanked: 12 times

Post autor: Marek Wanat »

Jeśli mnie wzrok nie myli (zdjęcie mało "przyjazne"), to ryjkowiec Otiorhynchus sulcatus. Jeśli był w domu, to najpewniej przyniesiony z jakimiś warzywami (chyba że masz ogród albo szklarnię za ścianą). Rzadki przypadek i trudny do powtórzenia, więc nie ma czego zwalczać (temu na zdjęciu na życie się już raczej nie ma). Ale nie jesteś pierwszy - mam w zbiorze jednego znalezionego kiedyś w lodówce w mieszkaniu na blokowisku.
Chrząszcze obgryzają w nocy liście przeróżnych roślin, a larwy żyją w glebie na korzeniach. Jeden z kilku typowo ogrodowych opuchlaków, raczej trudno go spotkać w lesie czy innym normalnym terenie, zawleczony zresztą z ogrodowymi roślinami w różne miejsca świata, m.in. do USA i Australii.
leehy

Dzieki za pomoc, to wlasnie ten robal. Skad sie wzial to nie mam pojecia, w poblizu nie mam zadnego ogrodu, ani jakos specjalnie nie przynosze warzyw do domu. Trzy dni temu dwa lezaly na podlodze, a wczoraj tez nie wiadomo skad trzeci sie pojawil. Z tych trzech tylko dwa zyja...w sumie to raczej konaja.
Andrzej J. Woźnica

Post autor: Andrzej J. Woźnica »

ten robal to owad ! Robale a w zasadzie robaki czy zwierzęta robakokształtne to nie stawonogi ! see at: http://pl.wikipedia.org/wiki/Robaki
pzdr :twisted:
Ostatnio zmieniony 02 lutego 2010, 12:16 - wt przez Andrzej J. Woźnica, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
Has thanked: 2 times

Post autor: Miłosz Mazur »

Jak mawiał kiedyś jeden Pan Profesor, jak jeden czy drugi student określił owada per Robak "Robaki to masz w dup..." :mrgreen:
Awatar użytkownika
Marek Wanat

Biorąc pod uwagę liczbę mnogą i cokolwiek dziwną porę roku na aktywność, jako ew. źródło "robali" zostaje chyba tylko ziemia w jakiejś większej doniczce z rośliną w mieszkaniu. Może coś cebulowego, regularnie obserwowałem ten gatunek na funkiach we wrocławskim Ogrodzie Botanicznym.
leehy

Nie mam pojecia skad sie wziely, w kazdym razie dzisiaj kolejnego znalazlem. Z wiekszych doniczek jest tylko jukka, znajac zycie pewnie sasiad mi podrzuca :) W sumie przeszkadzac mi nie przeszkadzaja, tylko dziwne, bo nie wiadomo o co im chodzi, ze akurat do mnie przyszly?
Awatar użytkownika
Marek Wanat

Dziś koleżanka z pracy przyniosła mi w buteleczce chrząszcza, który wylazł jej wczoraj na pokoje. Oczywiście Otiorhynchus sulcatus :smile: Rozglądajcie się zatem dookoła, bo chyba jakiś sygnał z góry dostały i coś się szykuje.
Awatar użytkownika
Tawulec

Post autor: Tawulec »

Wiosna, wiosna. Oby. Setki koszówek czekają :mrgreen:
Awatar użytkownika
Szkloney

Post autor: Szkloney »

U mnie w domu też pojawiły się owe ryjki. Spacerował sobie po stole w kuchni.
Załączniki
Przechwytywanie.jpg
Przejrzano 3667 razy
Awatar użytkownika
Dispar
UTM: FC18
Specjalność: Geometridae

Post autor: Dispar »

Xawery - jakby co to pod Tesco już możesz zacząć szukać koszyków :mrgreen: .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”