.:Strefa11:. CIEKAWOSTKA ENTOMOLOGICZNA DLA SPOSTRZEGAWCZYCH
-
M. Sapiejewski
.:Strefa11:. CIEKAWOSTKA ENTOMOLOGICZNA DLA SPOSTRZEGAWCZYCH
Tym postem chciałbym rozpocząć nową rubrykę - ENTOMOLOGICZNA STREFA 11 - Zjawiska niemożliwe do racjonalnego wytłumaczenia
[center] Coś na tych zdjęciach jest nie tak, jak powinno być normalnie Cóż to takego? Zdjęcia są prawdziwe, pochodzą z pewnego polskiego muzeum... Wykonane zostały przeze mnie pod wpływem emocji wywołanych, no właśnie czym... tym co zobaczyłem, a co zobaczyłem...? Może ktoś potrafi odpowiedzieć skąd się biorą takie dziwy...[/center]
Brawo dla Tych z was, którzy najlepiej zinterpretują to zjawisko...
[center] Coś na tych zdjęciach jest nie tak, jak powinno być normalnie Cóż to takego? Zdjęcia są prawdziwe, pochodzą z pewnego polskiego muzeum... Wykonane zostały przeze mnie pod wpływem emocji wywołanych, no właśnie czym... tym co zobaczyłem, a co zobaczyłem...? Może ktoś potrafi odpowiedzieć skąd się biorą takie dziwy...[/center]
Brawo dla Tych z was, którzy najlepiej zinterpretują to zjawisko...
- Załączniki
-
IMGP0951.JPG- Fot. M. Sapiejewski - 28.11.03
- (61.56 KiB) Pobrany 5661 razy
-
IMGP0950.JPG- Fot. M. Sapiejewski - 28.11.03
- (50.41 KiB) Pobrany 5689 razy
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
Zdarzają się też przypadki iż niektórzy doklejają czułki i odnuża oderwane od okazów i nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie to iż często pochodzą od zupełnie innych gatunków - takie składaki :-) Można się z tym czasami spotkać u okazów kupnych w gablotkach (jakie często można nabyć w pamiątkarskich sklepach). Raz widziałem w ten sposób naprawionego Morpho - miał dokompletowany czułe zrobiony z drucika! z daleka wyglądało nieźle ale z bliska widać było iż to nie czułek.
- Damian Bruder
- UTM: WT43
Tajny okaz motyla
Ten czarny motylek pewnie został zmodyfikowany genetycznie i dlatego jest kartonowy.
Może jest inne wytłumaczenie tego zjawiska :-)
Ten kto je zmodyfikował musiał byś niezłym genetykiem ;-)
Pozdrawiam go
Damian
Może jest inne wytłumaczenie tego zjawiska :-)
Ten kto je zmodyfikował musiał byś niezłym genetykiem ;-)
Pozdrawiam go
Damian
-
Konto_usuniete
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
-
M. Sapiejewski
:)
Egzekwo wszyscy wykazali dużą spostrzegawczość - widzicie warto mieć zawsze przy sobie aparat, jak się trafi coś takiego. Na słowo na pewno nikt by mi nie uwierzył, chociażby przez internet!
Pozdrowienia dla Radka S. z Wrocławia - to on znalazł te dziwaki. Ja rzadko zaglądam do motyli, a na zdjęcie chrząszcza w zbiorze jeszcze nie trafiłem:)
Znowu duży RESPECT dla wszystkich motylarzy!
Pozdrowienia dla Radka S. z Wrocławia - to on znalazł te dziwaki. Ja rzadko zaglądam do motyli, a na zdjęcie chrząszcza w zbiorze jeszcze nie trafiłem:)
Znowu duży RESPECT dla wszystkich motylarzy!
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
-
M. Sapiejewski
Swoją drogą ciekawe, od kiedy 1.IV jest dniem, kiedy wszycy robią sobie głupie żarty, a potem za nie przepraszają za pieniądze podatników, jak np. w Wiadomościach TVP :))Marek Przewoźny pisze:Maćku a może zwróciłeś uwagę na datę zbioru tych "okazów" jeśli jest 1.IV - to wtedy wiele by wyjaśniało :-)
Może w latach pięćdziesiątych, bo chyba z tego okresu są te okazy, już był zwyczaj "primaaprilis"...kto wie...
Pozdrawiam, Maciek
-
Wojciech Kubiak
- Specjalność: Rhopalocera_Polski_Buprestidae
- Robert Rosa
-
Wojciech Kubiak
- Dispar
- UTM: FC18
- Specjalność: Geometridae
Ja nie spotkałem się jeszcze z takim okazem B. tibiale choć czasami podobno się takie zdarzają.
Ci co na Sympozjum się nastawiali na ten gatunek to go nie złowili ale w Pieninach ten gatunek występuje bo sam widziałem okazy złowione trzy lata temu przez mojego kolegę.
Nie rozumiem trochę tytułu tego tematu - co autor miał na myśli pisząc o Strefie 11
? Motyl jak motyl - w innych gatunkach też często się zdarzają różne formy ubarwienia.
Ci co na Sympozjum się nastawiali na ten gatunek to go nie złowili ale w Pieninach ten gatunek występuje bo sam widziałem okazy złowione trzy lata temu przez mojego kolegę.
Nie rozumiem trochę tytułu tego tematu - co autor miał na myśli pisząc o Strefie 11
- Piotr Pawlikiewicz
- UTM: CC71
- Kontakt:
-
Wojciech Kubiak
No ja bym raczej nie powiedział. Może ktoś wpisze w wyszukiwarkę tego motyla i da znac. Dokładniej o nim mogę powiedzieć tyle, że należy do rodziny geometridae i do podrodziny Larentiinae. Nazwa polska to Baptria zakonnica. Imago występują w czerwcu i lipcu. Motyl ten występuje w województwie: Podlaskim, Mazowieckim, Kujawsko-pomorskim, świętokrzyskim, małopolskim i podkarpackim.
- Piotr Pawlikiewicz
- Kontakt:
- Dispar
- UTM: FC18
- Specjalność: Geometridae
Jeśli ten motyl rzeczywiście jest wyciety z papieru to ktoś rzeczywiście musiał się na tym znać i bardzo musiało mu zależeć żeby mieć ten ,,gatunek" w swoim zbiorze
. Zdziwiła mnie tylko trochę wielkość tego motyla. Ale widziałem już ,,okaz" P. apollo zrobiony z P.brassicae i nawet ładnie wyglądał
. Tylko jakim cudem taki ,,okaz" znalazł się w muzeum????
W powiększeniu też nie bardzo widać, że jest z papieru
W powiększeniu też nie bardzo widać, że jest z papieru
- Piotr Pawlikiewicz
- Kontakt:
- M. Dworakowski
- UTM: FD94
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 32 times
Może podmalowany?M. Dworakowski pisze:Darku, jak mogę rozumieć "zrobiony" ??Ale widziałem już ,,okaz" P. apollo zrobiony z P.brassicae i nawet ładnie wyglądał
Ja też mam na sumieniu podobne tuningowanie - dwa razy trafiły mi się sowy z solidnie naderwanymi skrzydłami, w zasadzie urwanymi w połowie. Nie były to żadne rarytasy, żeby trzeba było zachować je nienaruszone jako okaz dowodowy itp., a wyrzucić też szkoda, bo druga strona ciała niezniszczona. Zatem tu się trochę dokleiło, tam podmalowało akwarelą - no i siedzą do tej pory w gablotce prezentując się bardzo porządnie
- M. Dworakowski
- UTM: FD94
-
Marek Miłkowski
- Been thanked: 2 times
Słyszałem już też o takich stworach... i raz widziałemDispar pisze:Wyciął odpowiednio skrzydła dla P. brassicae, starł łuski z obrzeża skrzydeł a resztę domalował farbami. Wyszedł mu bardzo ładny miniaturowy ,,P. apollo"