Przewodnik entomologa. Szarańczaki.

Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Przewodnik entomologa. Szarańczaki.

Post autor: Jacek Kalisiak »

To logo motylka już się pojawiało na jakichś książkach, ale nadtytuł "Przewodnik entomologa"? Ciekawe czy to jakaś seria będzie?
Załączniki
image001.jpg
image001.jpg (17.61 KiB) Przejrzano 6318 razy
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Post autor: Marek Przewoźny »

Wg mnie będzie to seria wystarczy wejść na stronę wydawnictwa
http://www.multicobooks.pl/przyroda/prz ... _8881.html
i w opisie książki po boku jest wyraźnie: Seria wydawnicza: Przewodnik entomologa
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

W każdym razie tomik kupię, a co będzie więcej nie wiadomo.
Taka to i na razie seria Marku :razz:
Awatar użytkownika
Malko

Post autor: Malko »

225 gatunków, 250 barwnych zdjęć. Turkucie podjadki, pasikoniki, łatczyny, świerszcze i koniki polne - szarańczaki należą do najpospolitszych, najbardziej charakterystycznych, a zarazem nadzwyczaj różnorodnych owadów naszego kraju. Ten przewodnik opisuje wszystkie gatunki występujące w Europie Środkowej, a także północnej części regionu śródziemnomorskiego - od Chorwacji po północną Hiszpanię.
. Wyjątkowy: wszystkie prostoskrzydłe Europy Środkowej
. Kompetentny: przystępne opisy cech charakterystycznych, zasięgów występowania i ciekawostek
. Przejrzysty: zbiorczy przegląd cech diagnostycznych
. Dodatkowo: diagramy głosów umożliwiające rozpoznanie gatunków na podstawie śpiewu
 Opis obiecujacy tez kupie;]
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Wczoraj właśnie zanabyłam sobie ten przewodnik i potwierdzam - warto kupić. Zwłaszcza zdjęcia - miodzio :grin:
Awatar użytkownika
Malko

Aneta a mogłabyś zeskanować jedną stronę z tabelami?
Awatar użytkownika
Aneta

Chodzi o diagramy głosów tak? Bo nic innego tabelopodobnego tam nie ma. Na razie dam fotę, skan może uda się wieczorem:
http://img19.-wstawianie-linkow-z-zewnetrznych-serwerow-zabronione-.us/img19/6992/diagram1.jpg
Awatar użytkownika
Przemek Żurawlew

Post autor: Przemek Żurawlew »

Polecam wszystkim zainteresowanym polską wersję książki Heiko Bellmanna o której tu wcześniej była mowa. Uważam, że jest to doskonałe uzupełnienie klucza W. Bazyluka (1956).
Więcej będę miał coś do powiedzenia o tej książce jak późną jesienią zacznę oznaczać zebrane w tym sezonie prostoskrzydłe.
Pozdrawiam
PS. Nie ma jednak wbrew reklamie opisów wszystkich prostoskrzydłych występujących w Europie Środkowej, w tym w Polsce (np. Poecilimon ukrainicuis).
Awatar użytkownika
Malko

Dzięki Aneta ja nie precyzyjnie się wyraziłem;) Myślałem że będą tam diagramy trochę jak przy opisach nietoperzy z Wykresami w Herzach:)
Awatar użytkownika
Przemek Żurawlew

Post autor: Przemek Żurawlew »

Jak kogoś interesuje to sporo nagrań prostoskrzydłych jest pod poniższym linkiem:

http://home.hccnet.nl/mp.van.veen/sprin ... ocket.html
Awatar użytkownika
Grzegorz Michoński

Post autor: Grzegorz Michoński »

Przemek Żurawlew pisze:Poecilimon ukrainicuis
Fauna Europaea nie wykazuje takiego gatunku - czy te dane są miarodajne? Kocarek & pozostali (2005) w Ortopterach Czech i Słowacji także go nie wykazują. Może został gdzieś zsynonimizowany? Czy w KFP figuruje? Na stronie IOP jest.
Awatar użytkownika
Aneta

Wg BioLib P. ukrainicus to synonim Poecilimon fussi:
http://www.biolib.cz/en/taxonnames/id107/
acz F. Europaea tego nie potwierdza.

A w przewodniku jest wzmianka o P. ukrainicus, tyle że króciutka (przy omówieniu P. ampliatus).
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
UTM: EB24, EC18
Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
Podziękował(-a): 2 times
Podziękowano: 1 time
Kontakt:

Post autor: Marcin Kutera »

Aneta pisze:Wg BioLib P. ukrainicus to synonim Poecilimon fussi:
http://www.biolib.cz/en/taxonnames/id107/
acz F. Europaea tego nie potwierdza.

A w przewodniku jest wzmianka o P. ukrainicus, tyle że króciutka (przy omówieniu P. ampliatus).
Poecilimon ukrainicus to oddzielny gatunek od P. fussi podobnie jak P. intermedius. P. ucrainicus opisał Bey Bieńko 1951, natomiast P. fussi Brunner von Wattenwyl, 1878. Prof. Liana w czerwonej księdze przy omówieniu tego gatunku podaje, ze do dziś niektórzy synonimizują te gatunki, gdyż kiedyś one nie były ze sobą rozróżniane.
Więcej o P. ucrainicus można się dowiedzieć w Katalogu Fauny Polski. 2000. Część XVII zeszyt 2.
Większość ortopterologów Europy oddziela juz poprawnie te gatunki (w tym nasza Pani prof. Anna Liana). Dosyć dokładne występowanie gatunków na Węgrzech w Aggtelek Parku Narodowym tj. P. fussi i P. intermedius opisuje - Nagy, Racz i Varga. 1999. Ortopteroid insect fauna of the Aggtelek Karst region (NE Hungary) referring to zoogeography and nature conservation. [In:] Mahunka (ed.) The Fauna of the Aggtelek National Park. Hungarian Natural History Museum. Budapest. 10. I: 83-102.
Fauna Europea też nie jest wiarygodna do końca. Brak w niej pokrewnego gatunku Osmoderma barabita od O. eremita.

Co do przewodnika w wersji polskiej to szkoda, że tłumacz i redaktor nie skorzystali z konsultacji jakiegoś polskiego ortopterologa a przynajmniej polskiego entomologa.
Jest w nim sporo galimatiasu, w wyniku dopisywanych informacji o polskich prostoskrzydłych. Przykładowo przy omówieniu Polysarcus denticauda - dopisana jest informacja, że gatunek ten prawdopodobnie występuję w Polsce. Jest to informacja przestarzała, gdyż był stwierdzony w Beskidzie Wschodnim z miejscowości Łuczyce. Poniżej cytuję autorów:

Wanat M., Białooki P, 1997. Polysarcus denticauda (Charpentier, 1825) - gatunek pasikonika (Orthoptera: Tettigonioidea: Phaneropteridae) nowy w faunie Polski. Wiad. Entomol., 16(2): 115-116.

Ta wiadomosc też jest zawarta w katalogu o czym nie doczytał tłumacz i redaktor. Zdecydowanie jest lepsza wersja niemiecka przewodnika o prostoskrzydłych ( mam juz obie wersje więc mogę porównać) . Autor dr Haiko Bellman jest specjalistą od prostoskrzydłych w Niemczech. Wiele danych przekazał do opracowań o prostoskrzydłych z landów: Baden -Wurtembergii i Beyernu.

Zdecydowanie przydałby się Atlas prostoskrzydłych Polski przedstawiajacy wszystkie spreparowane gatunki oraz zdjęcia okazów z przyrody z siedliskami tych gatunków wraz z orientacyjnym rozmieszceniem w Polsce i zasięgiem w skali Europy.
Ostatnio zmieniony 02 września 2009, 07:10 - śr przez Marcin Kutera, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Aneta

Marcin Kutera pisze:Zdecydowanie przydałby się Atlas prostoskrzydłych Polski przedstawiajacy wszystkie spreparowane gatunki oraz zdjęcia okazów z przyrody z siedliskami tych gatunków wraz z orientacyjnym rozmieszceniem w Polsce i zasięgiem w skali Europy.
Zdecydowanie - ale póki zostaje to w sferze marzeń, lepszy ten przewodnik niż nic.
BTW, fussi, nie fusci.
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
Kontakt:

Aneta pisze:
Marcin Kutera pisze:Zdecydowanie przydałby się Atlas prostoskrzydłych Polski przedstawiajacy wszystkie spreparowane gatunki oraz zdjęcia okazów z przyrody z siedliskami tych gatunków wraz z orientacyjnym rozmieszceniem w Polsce i zasięgiem w skali Europy.
Zdecydowanie - ale póki zostaje to w sferze marzeń, lepszy ten przewodnik niż nic.
BTW, fussi, nie fusci.
pisałem tekst dwukrotnie (rozłączył mi się internet) i stąd te błędy (faktycznie Poecilimon fussi a nie P. fusci już poprawiłem w poście

a nazwa landu po polsku to: Badenia Wirtenbergia :wink:

póki co przewodnik jest ok. Bardzo dobre zdjęcia pomimo, że są z końca lat 80-tych minionego stulecia.
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto
Podziękowano: 2 times

Post autor: PawełB »

Marek Przewoźny pisze:Wg mnie będzie to seria wystarczy wejść na stronę wydawnictwa
http://www.multicobooks.pl/przyroda/prz ... _8881.html
i w opisie książki po boku jest wyraźnie: Seria wydawnicza: Przewodnik entomologa
fajnie że multico wzięło się za tę serię. Ta książka Bellmana była w Niemczech wydawana w serii "naturbuch", na pewno są jeszcze podobne fotograficzne, dość szczegółowe atlasy poświęcone ważkom, biegaczowatym oraz błonkówkom - nie pamiętam czy też autorstwa bellmana, ale pewnie tak, to pracowity fotograf (może ktoś ma jego książkę "Owady")
Awatar użytkownika
Malko

PawełB pisze:dość szczegółowe atlasy poświęcone ważkom, biegaczowatym oraz błonkówkom
oj przydałby się takie atlasy.... chociaż Atlas ważek będzie już nie długo:)
Awatar użytkownika
Grzegorz Michoński

Post autor: Grzegorz Michoński »

Dawid_Masło pisze:chociaż Atlas ważek będzie już nie długo
Nie mylić atlasu rozmieszczenia (w przypadku ważek) z atlasem foto (Bellmana) :mrgreen:
Awatar użytkownika
Malko

Grześku chodziło Mi raczej że ogólnie wyjdzie publikacja polska o ważkach:) źle się wyraziłem :wink: zrównując obydwie pozycje.
Awatar użytkownika
palipa
UTM: CF 34

Post autor: palipa »

PawełB pisze:Ta książka Bellmana była w Niemczech wydawana w serii "naturbuch", na pewno są jeszcze podobne fotograficzne, dość szczegółowe atlasy poświęcone ważkom, biegaczowatym oraz błonkówkom - nie pamiętam czy też autorstwa bellmana, ale pewnie tak, to pracowity fotograf (może ktoś ma jego książkę "Owady")
Posiadam tę pozycję wyd multico
b. fajna rzecz duża różnorodność oczywiście w tak małym wydaniu nie może być dużo szczegółowych informacji i tylko pospolitsze lub ciekawsze gatunki
dla mnie była to bomba zwłaszcza że zdjęcia z natury bo ryciny czasem są mylące

Paweł
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto
Podziękowano: 2 times

Post autor: PawełB »

Dawid_Masło pisze:
PawełB pisze:dość szczegółowe atlasy poświęcone ważkom, biegaczowatym oraz błonkówkom
oj przydałby się takie atlasy.... chociaż Atlas ważek będzie już nie długo:)
wiesz coś bliższego, ciekawy jestem czy ktoś się zawziął na oryginalny atlas, czy tłumaczenie?
Awatar użytkownika
romanzamorski
UTM: EV19
profil zainteresowan: ciężki rock, astronomia

Post autor: romanzamorski »

Książkę "Szarańczaki" mam od 2 dni. Zauważyłem kilka błędów edytorskich. Nic wielkiego. Mała errata.
str. 44, punkt 17. Jest Leptophyes punctatissima str. 80 - winno być str. 88
str. 45, punkt 20. Jest Ruspolia nitidula str. 100 - winno być str. 108
str. 50, punkt 40. Jest Miramella alpina str. 200 - winno być str. 202
str. 51, punkt 45. Jest Sphigonotus caerulans str. 230 - winno być str. 232
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Malko

Dzięki wydrukuję to i wrzucę do książki;)
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
Kontakt:

romanzamorski pisze:Książkę "Szarańczaki" mam od 2 dni. Zauważyłem kilka błędów edytorskich. Nic wielkiego. Mała errata.
str. 44, punkt 17. Jest Leptophyes punctatissima str. 80 - winno być str. 88
str. 45, punkt 20. Jest Ruspolia nitidula str. 100 - winno być str. 108
str. 50, punkt 40. Jest Miramella alpina str. 200 - winno być str. 202
str. 51, punkt 45. Jest Sphigonotus caerulans str. 230 - winno być str. 232
Pozdrawiam.
Faktycznie jest błąd i jest on powielony z niemieckiej wersji - własnie sprawdziłem w obydwu wersjach (w niej pierwotnie ten błąd nie został wyeliminowany przy łamaniu i składaniu wersji polskiej)
Ostatnio zmieniony 17 kwietnia 2010, 21:09 - sob przez Marcin Kutera, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „LITERATURA”