Kozy z wczoraj
-
Rafał Ruta
- Kontakt:
>jaki to gat. jest metaliczo zielony
Pewnie jakieś naliściaki (Phyllobius spp.): http://www.colpolon.biol.uni.wroc.pl/phyllobius.htm
Małe czarne skaczące mają ryjki, bo też są ryjkowcami. Jest cała duża grupa małych skaczących ryjków, zobacz takie:
http://www.colpolon.biol.uni.wroc.pl/orchestes.htm
http://www.colpolon.biol.uni.wroc.pl/rh ... carius.htm
http://www.colpolon.biol.uni.wroc.pl/tachyerges.htm
Pewnie jakieś naliściaki (Phyllobius spp.): http://www.colpolon.biol.uni.wroc.pl/phyllobius.htm
Małe czarne skaczące mają ryjki, bo też są ryjkowcami. Jest cała duża grupa małych skaczących ryjków, zobacz takie:
http://www.colpolon.biol.uni.wroc.pl/orchestes.htm
http://www.colpolon.biol.uni.wroc.pl/rh ... carius.htm
http://www.colpolon.biol.uni.wroc.pl/tachyerges.htm
-
Rafał Ruta
- Kontakt:
Chyba nie do końca zrozumiałeś Anetę, Kacper
Nie chodziło o to, żebyś wolniej oglądał zdjęcia w Ikonografii. Chrząszczy nie oznacza się po obrazkach. Są do tego specjalne klucze i publikacje, w których można przeczytać, jakimi cechami różnią się od siebie poszczególne gatunki. Po obrazkach możesz jedynie dojść do wniosku, że to Phyllobius i to powinno Ci na razie wystarczyć. Gdybyś miał Katalog Fauny Polski (część dotycząca chrząszczy liczy 23 tomy i parę tysięcy stron), przeczytałbyś, że Ph. alpinus , jak zresztą sugeruje nazwa, to gatunek górski znany w Polsce z Sudetów i Karpat, zresztą rzadko znajdowany. Trudno podejrzewać, że nagle zawitał do Jeziorek 
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 9 times
- Kontakt:
Wczoraj pokręciłem się trochę po Puszczy Dulowskiej (CA 95) ,więc w końcu coś wygrzebałem
,oznaczeń raczej
jestem pewien ,więc po kolei:
na wałkach sosnowych :
Callidium violaceum-2 parki + samica
Rhagium inquisitor-kilka sztuk
na wiatrołomie osikowym:
Xylotrechus rusticus - 1 parka + 4 smczyki
Rhagium mordax -1 szt.
Na pniu dębu ściętego przez bobry:
Saperda scalaris-3 szt.w kolebkach poczwarkowych,jedna niewybarwiona
na leżącej gałęzi dębowej:
Plagionotus arcuatus,i z tego gatunku najbardziej się cieszę ,bo widziałem go pierwszy raz
Jak zwykle parę fotek...
na wałkach sosnowych :
Callidium violaceum-2 parki + samica
Rhagium inquisitor-kilka sztuk
na wiatrołomie osikowym:
Xylotrechus rusticus - 1 parka + 4 smczyki
Rhagium mordax -1 szt.
Na pniu dębu ściętego przez bobry:
Saperda scalaris-3 szt.w kolebkach poczwarkowych,jedna niewybarwiona
na leżącej gałęzi dębowej:
Plagionotus arcuatus,i z tego gatunku najbardziej się cieszę ,bo widziałem go pierwszy raz
Jak zwykle parę fotek...
- Załączniki
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
Przed chwilą wróciłem ze stanowiska ,które przeczesywałem pod kątem A.intermedia,Knautia sp. jeszcze nie kwitnie ,więc nic pewnego
nie mogę powiedzieć,ale za to trafiłem na bardzo "bogate" stanowisko M.affinis,w ciągu pół godziny widziałem około 60 ex. odłowiłem ok 20 exx .po obiedzie wracam zrobić foty stanowiska i robali,to będzie mój 3 nowy dla Krainy Krakowsko -Wieluńskiej gat. kózki
do 13.45 jestem w domu,potem ruszam jeśli ktoś chciałby jakieś okazy to pisać ,bo może być za póżno
.pozdrowki Rafał.
---------------------------------------------------------------------
dodaję fotę zrobioną na szybko żeby nie było wątpliwości co do poprawności oznaczenia
nie mogę powiedzieć,ale za to trafiłem na bardzo "bogate" stanowisko M.affinis,w ciągu pół godziny widziałem około 60 ex. odłowiłem ok 20 exx .po obiedzie wracam zrobić foty stanowiska i robali,to będzie mój 3 nowy dla Krainy Krakowsko -Wieluńskiej gat. kózki
---------------------------------------------------------------------
dodaję fotę zrobioną na szybko żeby nie było wątpliwości co do poprawności oznaczenia
-
Przemek Zięba
2 dni na Roztoczu, w sumie nic szczególnego
Oplosia cinerea, ten gatunek mnie nawet ucieszył
Musaria affinis
Agapanthia violacea
Leptura aethiops
Anaglyptus mysticus
Agapanthia villosoviridescens
Grammoptera ruficornis
deszczowo i nieprzyjemnie ale w czerpak to i owo wpadło, chociaż po 2 machnięciach opływał wodą. Oplosia o dziwo usiadła na moim polarze, pewnie by odetchnąć po deszczu, cóż źle trafiła
Oplosia cinerea, ten gatunek mnie nawet ucieszył
Musaria affinis
Agapanthia violacea
Leptura aethiops
Anaglyptus mysticus
Grammoptera ruficornis
deszczowo i nieprzyjemnie ale w czerpak to i owo wpadło, chociaż po 2 machnięciach opływał wodą. Oplosia o dziwo usiadła na moim polarze, pewnie by odetchnąć po deszczu, cóż źle trafiła
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
-
Rafał Ruta
- Kontakt:
- ptica
Witam. W końcu z mojej hodowlarki stacjonarnej zaczęło wychodzić to o czym pisałem w tamtym roku tzn. P. angusta. Wyszło na razie 5 szt. , ale wiem , że powinno ich wyjść znacznie więcej - sądząc po żerowiskach. Zapuściłem do dalszej hodowli ową piątkę i na razie wszystko zmierza w dobrym kierunku. Po zasiedlone drewno nie musiałem nigdzie wyjeżdżać - nazbierałem koło domu. Prócz tego wyszły gatunki towarzyszące Św. tzn. A. septentrionis, A. griseus, M. saltuarius, C.lama, C.aeneum, C. violaceum, O. brunneum.
Fotki słabej jakości... jestem na walizkach, a w zasadzie plecakach
i mam mało czasu na wszystko, gdyż w sobotę śmigam do Bułgarii na 3 tygodnie tylko na robactwo.
Pozdrawiam. ptica
Fotki słabej jakości... jestem na walizkach, a w zasadzie plecakach
Pozdrawiam. ptica
- Załączniki
-
- P.angusta.JPG (81.7 KiB) Przejrzano 18199 razy
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:05:24 12:53:14Image taken on:24 maja 2009, 10:53 - ndzFocus length:32.3 mmShutter speed:1/20 SecF-number:f/3.6ISO speed rating:200Camera-model:DMC-FZ30 -
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:05:24 10:46:09Image taken on:24 maja 2009, 08:46 - ndzFocus length:35 mmShutter speed:1/30 SecF-number:f/3.6ISO speed rating:80Camera-model:DMC-FZ30
-
Przemek Zięba
W okolicznościach pięknej przyrody, na roślinach zielnych, konkretnie na pokrzywie 1 ex a drugi niestety nie powiem ponieważ wpadł w czerpak. Kwiatów wokół nie widziałem, pewnie przysiadł po wyjściu z kolebki.Rafał Celadyn pisze:...a w jakich okolicznościachPrzemek Zięba pisze:Anaglyptus mysticus,bo ja oprócz "kadłubka' zimą nie spotkałem jeszcze tego gatunku ?
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
Pseudovadonia livida
...tego gatunku choć pospolity jeszcze nie było ,więc dodaję fotki .Zaobserwowałem wczoraj masowy pojaw ,na świeżo skoszonym trawniku koło domu.Latały na wysokosci 20-40cm od czasu do czasu przysiadając i kręcąc się na resztkach trawy pozostawionych przez kosiarkę.Reasumując: skoszenie trawnika jest najprostszym sposobem pozyskania tego gatunku i zdobycia szacunku u domowników nadszarpniętego weekendowymi "wypadami w teren"
,
A poważnie to mam pytanko
-w moim, znanym większości Przewodniku Jiri Zahradnika jest info że :"...z badań polskiego koleopterologa B.Burakowskiego wynika jednoznacznie,że larwy(..)odżywiają się szczątkami roslin,zwłaszcz kłączy i korzeni traw...",natomiast w Bazie danych-Kózkowate Polski pisze:"Larwa żyje w substracie głęboko rozłożonego i zaatakowanego przez grzyby drewna".A jak jest naprawdę (i skąd taka rozbieżność)?
Pozdrowki Rafał.
A poważnie to mam pytanko
Pozdrowki Rafał.
Owadom to tylko jedno w głowiemj pisze:fotka związku z występowaniem Agapanthia z Musaria
Ostatnio zmieniony 27 maja 2009, 21:14 - śr przez Rafał Celadyn, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
Re: Pseudovadonia livida
Oba stwierdzenia nie są do końca dokładne. Orginalna praca na temat tego gatunku ukazała się w 1979 roku w Annales Zoologici. Skrót tego w jakich warunkach odbywa sie rozwój jest podany w Katalogu Fauny Polski cytuję za nim:Rafał Celadyn pisze: Przewodniku Jiri Zahradnika jest info że :"...z badań polskiego koleopterologa B.Burakowskiego wynika jednoznacznie,że larwy(..)odżywiają się szczątkami roslin,zwłaszcz kłączy i korzeni traw...",natomiast w Bazie danych-Kózkowate Polski pisze:"Larwa żyje w substracie głęboko rozłożonego i zaatakowanego przez grzyby drewna".A jak jest naprawdę (i skąd taka rozbieżność)?![]()
Pozdrowki Rafał.
"Zapłodnione samice składaja jaja do próchnicznej, przegrzybiałej gleby muraw lub ściółki na boprzeżu lasu...W glebie larwy odżywiają się martwymi szczątkami roślin, głównie korzeniami i podziemnymi pędami traw, przerośniętymi strzępkami grzybni pospolitego gatunku grzyba saoprofitycznego, twardzioszka przydrożnego"
ważny jest tu ten składnik grzybowy, czyli rozwijaja sie w glebie ale odżywiają się grzybem.
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Has thanked: 41 times
- Been thanked: 16 times
- Kontakt:
Rozbieżność bierze się stąd, że Bolesław Burakowski odkrył to w latach 70tych. To dało początek dalszym badaniom tego gatunku. Jak się okazalo, larwy P.livida żyją nie tylko na grzybni jednego gatunku grzybka
lecz jej spektrum pokarmowe jest szersze. Jest tak, jak pisze Marek, że larwy potrzebują grzybni.
W Bazie Kozkowatych tekst wpisywal Jacek Doszyn i nie jestem w stanie teraz ustalić z jakiego źródła korzystał. Cala Baza ulegnie wkrótce przeróbce i uaktualnieniu, póki co nieścisłości mogą być. Warto o takie rzeczy pytać i uściślać niektóre kwestie
W Bazie Kozkowatych tekst wpisywal Jacek Doszyn i nie jestem w stanie teraz ustalić z jakiego źródła korzystał. Cala Baza ulegnie wkrótce przeróbce i uaktualnieniu, póki co nieścisłości mogą być. Warto o takie rzeczy pytać i uściślać niektóre kwestie
Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 - czw przez Jacek Kurzawa, łącznie zmieniany 1 raz.
- CARABUS12
- profil zainteresowan: WOT
obiecana fotka
tak jak wcześniej pisałem wrzucam fotke
tej fajnej kózki
Xylotrechus pantherinus (Savenius, 1825)
Pzdr
tej fajnej kózki
Xylotrechus pantherinus (Savenius, 1825)
Pzdr
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
-
Przemek Tokarski
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
-
Pascal
I think there are Leiopus femoratus to in the picture, it would be necessary to check...i g n pisze:przez ostatni tydzień: wszystkie na wałkach swierkowych i osikowych
Seperda perforata 1szt
Molorchus minor 2 szt
Tetropium castaneum 1 szt
Tetropium fuscum 1 szt
Callidium violaceum 1 szt
Cortodera femorata 1 szt
Rhagium mordax 2 szt
Rhagium inquisitor 64 szt
Leiopus nebulosus 20 szt - poczwarki spod kory, przepoczwarczenie jeszcze tego
samego dnia
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Has thanked: 41 times
- Been thanked: 16 times
- Kontakt:
viewtopic.php?p=68135#68135
Pascal, write please why you think that is Leiopus femoratus?
I think that on the picture is Leiopus linnaei or L.nebulosus - species widely and common distributed in Poland, but surely not L.femoratus - species in Poland not present. L.femoratus is distributed in Europe only meditarrean area, France, Belgium and SGermany. Not recorded in countries of central Europe: Hungary, Czech and Slovakia and in Poland.
L.femoratus photos:
http://www.cerambyx.uochb.cz/leiopfem.htm
http://www.galerie-insecte.org/galerie/ref-8821.htm
distribution:
http://www.cerambycidae.net/europe.html
Pascal, write please why you think that is Leiopus femoratus?
I think that on the picture is Leiopus linnaei or L.nebulosus - species widely and common distributed in Poland, but surely not L.femoratus - species in Poland not present. L.femoratus is distributed in Europe only meditarrean area, France, Belgium and SGermany. Not recorded in countries of central Europe: Hungary, Czech and Slovakia and in Poland.
L.femoratus photos:
http://www.cerambyx.uochb.cz/leiopfem.htm
http://www.galerie-insecte.org/galerie/ref-8821.htm
distribution:
http://www.cerambycidae.net/europe.html
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
U siebie spotkałem dzisiaj 1 okaz Oberea oculata,siedziała sobie piękność na iwie,wiem że to pospoliciak ,ale dla mnie i tak nowy gatunek
.Dołączam fotkę.pozdrowki Rafał.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dorzucę jeszcze Mussarie affinis(2) żeby można było sobie porównac i żeby nikomu się ,nigdy te gatunki nie pomyliły

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dorzucę jeszcze Mussarie affinis(2) żeby można było sobie porównac i żeby nikomu się ,nigdy te gatunki nie pomyliły
Ostatnio zmieniony 07 czerwca 2009, 20:25 - ndz przez Rafał Celadyn, łącznie zmieniany 3 razy.
- Przemek Żurawlew
Dziś nad rzeką Prosną pod Choczem w Wielkopolsce mnóstwo Pseudovadonia livida i 1 osobnik Clytus arietis
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:06:07 16:57:23Image taken on:07 czerwca 2009, 14:57 - ndzFocus length:4.6 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/4ISO speed rating:100Camera-model:DMC-FZ18
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:06:07 16:09:23Image taken on:07 czerwca 2009, 14:09 - ndzFocus length:4.6 mmShutter speed:1/100 SecF-number:f/4ISO speed rating:100Camera-model:DMC-FZ18
- CARABUS12
08.VI.2009 Warszawa Uroczysko - Las Bródno
Dziś mały spacer po Lasku Bródnowskim
i z ciekawszych Dinoptera collaris (Linnaeus, 1758)
Pzdr.
i z ciekawszych Dinoptera collaris (Linnaeus, 1758)
Pzdr.
-
Przemek Zięba
Re: 08.VI.2009 Warszawa Uroczysko - Las Bródno
Pytam bez podtekstów o tą D.collaris czy jest az tak rzadka u Was ?CARABUS12 pisze:z ciekawszych Dinoptera collaris (Linnaeus, 1758)
Pzdr.
Ja przyznam się że mam jej dosyć w tym roku. Praktycznie jest wszędzie obok A.tabasicolor, A.villosoviridescens i S.melanura. To rekordziści jak na okres do 5 czerwca. Pod względem ilości osobników. Jeżeli ktos ma ochotę na którykolwiek z tych gatunkow niech pisze śmiało
pozdr
- CARABUS12
Re: 08.VI.2009 Warszawa Uroczysko - Las Bródno
Nigdy jej na terenie Warszawy nie spotkałem więc był to dla mnie mały szokPrzemek Zięba pisze:Pytam bez podtekstów o tą D.collaris czy jest az tak rzadka u Was ?CARABUS12 pisze:z ciekawszych Dinoptera collaris (Linnaeus, 1758)
Pzdr.
Ja przyznam się że mam jej dosyć w tym roku. Praktycznie jest wszędzie obok A.tabasicolor, A.villosoviridescens i S.melanura. To rekordziści jak na okres do 5 czerwca. Pod względem ilości osobników. Jeżeli ktos ma ochotę na którykolwiek z tych gatunkow niech pisze śmiało![]()
pozdr
widywałem duże ilości w Bieszczadach, Przełęczy Dukielskiej
ale w Warszawie to moje pierwsze spotkanie
dlatego takie zdziwko
Pzdr.
- J. Tatur-Dytkowski
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
Foty z dzisiaj(strasznie wiało
),oprócz tego w ciągu tygodnia:
Mussaria affinis
Pseudovadonia livida
Oberea ocullata
Oberea erythrocephala
Xylotrechus rusticus
Clytus arietis
Leptura quadrifasciata
Dinoptera collaris
Pachytodes cerambyciformis
Molorchus umbellatarum
Grammoptera ruficornis
Wszystkie gatunki zaznaczone na oliwkowo,odłowiłem na krzaku parzydła leśnego,w ciągu kilkunastu minut
.Reszta w swoich biotopach
. Nadal nie mogę znależć Paracorymbia maculicornis
.Pozdrowki Rafał.
Mussaria affinis
Pseudovadonia livida
Oberea ocullata
Oberea erythrocephala
Xylotrechus rusticus
Clytus arietis
Leptura quadrifasciata
Dinoptera collaris
Pachytodes cerambyciformis
Molorchus umbellatarum
Grammoptera ruficornis
Wszystkie gatunki zaznaczone na oliwkowo,odłowiłem na krzaku parzydła leśnego,w ciągu kilkunastu minut
- Kacper
- UTM: XU29
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
- Rafał Celadyn
- Kontakt: