http://allegro.pl/mikroskop-stereoskopo ... ml#thumb/6
Jak na tej klasy sprzęt cena jest do przyjęcia (6900 zł). Takie okazje trafiają się bardzo rzadko (oczywiście pod warunkiem, że wszystko jest OK
Jacku, czy mógłbyś dać jakieś namiary na te "halogenowe wąsy"? Szukam czegoś co zastąpi moje dotychczasowe oświetlenie, owe wąsy brzmią obiecująco.Jacek Kalisiak pisze:Korzystałem z halogenowych wąsów, jak dla mnie światła nie brakowało. Żeby robić zdjęcia potrzebny jest osprzęt, ja go nie miałem (c-mount, przejściówki). W tym modelu można dać całe światło na okulary lub dzielić z trzecim torem.
Jaka jest wysokość od płaszczyzny ostrości do okularów lub jaka jest wysokość tego mikroskopu?Jacek Kalisiak pisze:Ten Nikon był dla mnie trochę za wysoki
Jeżeli jest zbliżony do IPOSa to powiem, ze wysoki. U nas w laboratorium przy wysokich stołach (90cm standardu laboratoryjnego) do wysokich mikroskopów trzeba było dokupować specjalne wysokie stołki, albo siadać na krześle na kolanachJacek Kurzawa pisze:3W to może być trochę za mało.
Jaka jest wysokość od płaszczyzny ostrości do okularów lub jaka jest wysokość tego mikroskopu?Jacek Kalisiak pisze:Ten Nikon był dla mnie trochę za wysoki
Ponieważ wysokość jest jednym z ważniejszych parametrów, podaję ją, bo może się przydać nie tylko mi. Odległość robocza "working distance" wynosi około 8,4 cm.Jacek Kurzawa pisze:Jaka jest wysokość od płaszczyzny ostrości do okularów lub jaka jest wysokość tego mikroskopu?Jacek Kalisiak pisze:Ten Nikon był dla mnie trochę za wysoki
Chyba że dołożysz moduły pośrednie, np. dzielnik toru optycznego z fotoportemJacek Kurzawa pisze:No tak, ale piszesz o podstawie fabrycznej, a ja jej nie mam i będę ją dorabiał. Będzie ona właśnie cienka i z miejscem roboczym (oś optyczna odsunięta od krawędzi stołu), o czym już rozmawialiśmy przez telefon. Generalnie SMZ-U jest niższy niż Wild M8 co rozwiązuje problem pracy z wyprostowanymi plecami.
Są, ale oczywiście nieprzyzwoicie drogo. Szukam od kilku miesięcy jakiejś okazji (np # 346910), aby obnizyć oś okularów o kilka cm, ale jak na razie taka modernizacja kosztuje co najmniej 1000 zł (i więcej, do 1200 USD włącznie, głowica obrotowa 360). 15stopniowe ukosy: Ergo Wedge W/15 Degree Incline, Leica Wild Ergokeil 15° Ergomodul 346910 Tubus Adapter itd..M. Stachowiak pisze: Do Wilda (i Leici) dostępne są moduły pośrednie umożliwiające pochylanie tub okularowych w zakresie 0 – 50 stopni, przez co można nieco obniżyć lub podwyższyć wysokość roboczą mikroskopu (odległość źrenic okularów od pulpitu). Są też moduły (kliny) stałe spełniające podobną rolę.