Leiopus linnei vs. nebulosus - samice
-
Filipk
Leiopus linnei vs. nebulosus - samice
Właśnie wykluł mi się Leiopus z osiki i za nic nie wygląda na L.punctulatus. Nie mogę nigdzie znależć informacji czy osika jest rośliną żywicielską dla L.nebulosus/linnei. A tak w ogóle czy może mi ktoś powiedzieć jak powinien wyglądać u samic obu osobników ostatni sternit odwłoka?
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Has thanked: 40 times
- Been thanked: 16 times
- Kontakt:
Re: Leiopus
L.linnei hodowalem z osiki (P.tremula) i to z tych samych gałęzi co L.punctulatus. Okazy były też nieco ciemniejsze, wydlużone i też się trochę nad tym zastanawiałem kiedyś.....
Zajrzyj do pracy:
GUTOWSKI J.M. et all., 2010. Distribution and host plants of Leiopus nebulosus (L.) and L. linnei WALLIN, NYLANDER et KVAMME (Coleoptera: Cerambycidae) in Poland and neighbouring countries. PPE, 79: 271-282.
https://entomo.pl/checklist/species.php?id=1289
U samic ostatni sternit jest wydłużony jak u tycza (jak "lejek"), to są bliscy krewniacy (Acanthocinini), zazwyczaj nieco wystaje poza pokrywy.
Zajrzyj do pracy:
GUTOWSKI J.M. et all., 2010. Distribution and host plants of Leiopus nebulosus (L.) and L. linnei WALLIN, NYLANDER et KVAMME (Coleoptera: Cerambycidae) in Poland and neighbouring countries. PPE, 79: 271-282.
https://entomo.pl/checklist/species.php?id=1289
U samic ostatni sternit jest wydłużony jak u tycza (jak "lejek"), to są bliscy krewniacy (Acanthocinini), zazwyczaj nieco wystaje poza pokrywy.
-
Filipk
Przejrzałem cały internet i nigdzie nie zauważyłem opisu jak wyglądają i czym się różnią u obu gatunków ostatnie sternity odwłoka.Wiem tylko że u samic różnią się pokrywą z włosków.Może po prostu coś przeoczyłem.
- Jacek Kurzawa
- Kontakt:
Leiopus - sternit samicy (female)
Sternit samicy wygląda jak na obrazkach ponizej.
- Załączniki
-
- sternit_leiopus_nebulosus_samica_fem.jpg (32.72 KiB) Przejrzano 3337 razy
-
- leiopus_sternit_female.jpg (12.27 KiB) Przejrzano 3337 razy
-
Filipk
Jak wygląda sternit to ja wiem chodzi mi o różnicę w wyglądzie sternitów obu gatunków. Z podanych mi odnośników nic nie mogę wywnioskować. Może mój komputer nie chce czegoś otworzyć albo ze mną jest coś nie tak.W każdym bądż razie lepiej już zakończyć ten temat.
- Jacek Kurzawa
- Kontakt:
Charakterystyczną cechą u samic L.linnei są czarne włoski (dłuższe, szczecinowate), wystające ponad szarymi, widoczne najlepiej od spodu. L.nebulosus nie posiada takich włosków, zakończenie sternitu jest owłosione jednakowymi włoskami.
Ponieważ L.linnei jest o wiele częstszym gatunkiem to szansa na zobaczeniem tychże włosków jest większa
Ponieważ L.linnei jest o wiele częstszym gatunkiem to szansa na zobaczeniem tychże włosków jest większa
-
Filipk
- Jacek Kurzawa
- Kontakt:
Re: Leiopus linnei vs. nebulosus - samice
Tu najlepiej widać różnicę między samicami tych dwóch gatunków. Oznaczanie wg tej cechy nie powinno stwarzać większych kłopotów.