Zagadka
- M. Stachowiak
- Been thanked: 1 time
- Marcin Szewczyk
- UTM: DD12
- Specjalność: Cerambycidae
- M. Stachowiak
- Robert Zoralski
- Specjalność: Syrphidae
- Kontakt:
- M. Stachowiak
-
Bartek Pacuk
- Has thanked: 3 times
O tak, to na pewno. Nawet jak się nie uda, to samo kombinowanie może być fajne. No cóż, tym razem się spóźniłem, ale faktycznie zagadka trudna nie byłaM. Stachowiak pisze:Wydaje mi się, że rozwiązywanie takich zagadek może znakomicie przyczynić się do doskonalenia umiejętności rozpoznawania chrząszczy.
PS. Teraz widzę już odpowiedź Roberta - przyznam, że nie wiem, skąd taki pomysł
- Robert Zoralski
- Specjalność: Syrphidae
- Kontakt:
Heh. Nie wiem czemu ale skojarzyłem te niebiesko-żółto-zielone plamy na zdjęciu z jakąś nową techniką robienia zdjęć, które trzeba oglądać w trójwymiarowych okularachPS. Teraz widzę już odpowiedź Roberta - przyznam, że nie wiem, skąd taki pomysł
Mieczysław wrzucał ostatnio jakieś nowinki (przynajmniej dla mnie) jeśli chodzi o techniki fotografowania.
Pewno gdybym miał C. campestris w zbiorze to bym od razu skojarzył. Jeszcze tego gatunku na oczy nie widziałem
Pozdrowienia
Robert
- M. Stachowiak
-
Bartek Pacuk
Nie przejmuj się, dla mnie to też same nowości - ja nie mam nawet zwykłego fotoaparatu, nie znam się w ogóle na fotografii, a co dopiero robienie zdjęć warstwowych spod stereomikroskopuRobert Zoralski pisze:Mieczysław wrzucał ostatnio jakieś nowinki (przynajmniej dla mnie) jeśli chodzi o techniki fotografowania.
Nic straconego, nie jest to rzadki gatunekRobert Zoralski pisze:Pewno gdybym miał C. campestris w zbiorze to bym od razu skojarzył. Jeszcze tego gatunku na oczy nie widziałem
- M. Stachowiak
-
Bartek Pacuk
No, Raciąż to już jednak kawał drogi... To ja bym jeszcze dorzucił Zbocza Płutowskie, w tym roku w kwietniu widziałem tam sporo osobników, jednego nawet złowiłem.
Myślałem, że może na toruńskim poligonie jest na niego szansa, ale to jednak duży teren i ciągle brak mi czasu, żeby jakoś częściej tam pojeździć, połowić...
Myślałem, że może na toruńskim poligonie jest na niego szansa, ale to jednak duży teren i ciągle brak mi czasu, żeby jakoś częściej tam pojeździć, połowić...
- M. Stachowiak
-
Bartek Pacuk
-
M.Nietupski
- M. Stachowiak
-
Bartek Pacuk
- Wujek Adam [†]
- UTM: DC98
Ech, taka fajna zagadeczka i się na nią spóźniłem... :sad:
No trudno.
W nagrodę mam za to 2 następne, oczywiście tyczące się jak najbardziej tego działu.
Może moje fotki (a raczej skany) nie są tak dobre jak Mietka, ale i tak nie powinniście mieć trudności z rozpoznaniem o jakie gatunki chodzi?
Dla pierwszego, który poda prawidłowe, pełne nazwy obu gatunków oferuję okaz Carabus (Chrysocarabus) splendens OLIVIER, 1790.
(Bardzo proszę o ukrywanie odpowiedzi!)
Pozdrowienia i powodzenia przy rozpoznawaniu!
Wujek Adam
No trudno.
W nagrodę mam za to 2 następne, oczywiście tyczące się jak najbardziej tego działu.
Może moje fotki (a raczej skany) nie są tak dobre jak Mietka, ale i tak nie powinniście mieć trudności z rozpoznaniem o jakie gatunki chodzi?
Dla pierwszego, który poda prawidłowe, pełne nazwy obu gatunków oferuję okaz Carabus (Chrysocarabus) splendens OLIVIER, 1790.
(Bardzo proszę o ukrywanie odpowiedzi!)
Pozdrowienia i powodzenia przy rozpoznawaniu!
Wujek Adam
- M. Stachowiak
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
- Marcin Szewczyk
- UTM: DD12
-
Bartek Pacuk
- Wujek Adam [†]
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 35 times
W takim razie ja się jeszcze pobawięWujek Adam pisze:W sumie racja, tylko że...
do tej pory nie padła żadna pełna i zupełnie poprawna nazwa przedstawionych gatunków...!![]()
![]()
[hide]1 - Carabus (Limnocarabus) clathratus clathratus Linnaeus, 1761
2 - Carabus (Hygrocarabus) variolosus variolosus Fabricius, 1787[/hide]
- M. Stachowiak
Aneta, za rokiem opublikowania nazwy stawia się kropkę
. Ponadto podałaś nazwy podgatunków, a nie gatunków. Wbrew twierdzeniom Adama te w pełnej postaci podano wcześniej. Oczywiście można się spierać odnośnie statusu podrodzajów (niektórzy karabidolodzy uznają je za odrębne rodzaje), ale to już filatelistyka
.
-
Bartek Pacuk
[hide]
Pozatym chyba powinno być clatratus, a nie clathratus
Dobra, to jedziemy jeszcze raz od początku
1. Carabus (Limnocarabus) clatratus Linnaeus, 1761.
2. Carabus (Hygrocarabus) variolosus Fabricius, 1787.[/hide]
Hehe, jak się już tak czepiamy, to nazwy łacińskie pisze się kursywąM. Stachowiak pisze:Aneta, za rokiem opublikowania nazwy stawia się kropkę .
Pozatym chyba powinno być clatratus, a nie clathratus
Dobra, to jedziemy jeszcze raz od początku
2. Carabus (Hygrocarabus) variolosus Fabricius, 1787.[/hide]
- Wujek Adam [†]
Czepiał się - nie czepiał, ale:Bartek Pacuk pisze: (...) powinno być clatratus, a nie clathratus![]()
Dobra, to jedziemy jeszcze raz od początku![]()
2. Carabus (Hygrocarabus) variolosus Fabricius, 1787.
TĄ ODPOWIEDŹ UZNAJĘ!
Mietku, "rozwaliłbyś" rzecz całą swym pierwszym postem, ale przez drobną nieuwagę pomyliłeś datę opisania clatratusa...
Tak więc Bartku - gratuluję!
I proszę o Twój adres na priva, abym mógł Ci wysłać nagrodę!
Wszystkim dziękuję za zabawę!
Oczywiście - pomijając moje czepialstwo co do szczegółów pisowni nazw - w ogromnej większości prawidłowo rozpoznaliście te biegacze!
Wujek Adam
- Jacek Kalisiak
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 9 times
- Jacek Kalisiak
To ja poproszę o obszerne i szczegółowe wyjaśnienie, dlaczego "clatratus", a nie "clathratus". Najlepiej z cytowaniem odpowiednich publikacji źródłowych i artykułów kodeksu.
I nie jest to złośliwość, ale ostatnio kilkukrotnie mieliśmy takie wymiany zdań, w których powoływano się na taki argument "bo u Ziutka tak jest". A takie zdanie oznacza tylko, że Ziutek tak uważa, a nie, że tak jest i nie odwołuje się do konkretnej argumentacji. Przyznaję, że sam ad hoc nie umiałbym tego w sposób pewny uzasadnić. Może przy tej okazji wszyscy się czegoś nauczymy?
To co Adam, ty zaczynasz?
I nie jest to złośliwość, ale ostatnio kilkukrotnie mieliśmy takie wymiany zdań, w których powoływano się na taki argument "bo u Ziutka tak jest". A takie zdanie oznacza tylko, że Ziutek tak uważa, a nie, że tak jest i nie odwołuje się do konkretnej argumentacji. Przyznaję, że sam ad hoc nie umiałbym tego w sposób pewny uzasadnić. Może przy tej okazji wszyscy się czegoś nauczymy?
To co Adam, ty zaczynasz?
-
Bartek Pacuk
Dzięki, mogę to chyba uznać za sukces, biorąc pod uwagę, ile się wczoraj namęczyłem, próbując wysłać posta z odpowiedzią. Internet mi coś szwankował, a może coś z forum się działo nie tak - w każdym razie chyba za 7 podejściem mi wysłałoWujek Adam pisze:Tak więc Bartku - gratuluję!
I proszę o Twój adres na priva, abym mógł Ci wysłać nagrodę!![]()
Adres na priva zaraz wyślę
Jacek Kalisiak pisze:To ja poproszę o obszerne i szczegółowe wyjaśnienie, dlaczego "clatratus", a nie "clathratus".
Jak najbardziej uzasadnione pytanie, prawdę mówiąc ja też nie wiem, czemu tak. Sugerowałem się po prostu checklistą Pana Mietka, gdzie jest "clatratus", zakładając, że na jakiejś konkretnej podstawie jest to oparte.Jacek Kalisiak pisze:Przyznaję, że sam ad hoc nie umiałbym tego w sposób pewny uzasadnić.
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
Własnie dlaczego Pan "Wujek Adam" sobie arbitralnie uznał iz tylko słusznie prawidłowa jest nazwa C. clatratus szczegolnie iz popatrzyłem i mam aż trzy powazne publikacje gdzie jedynie słuszna jest nazwa clathratus. Tez prosze o dowody i popieram jacka Kalisika by rozwiązać tą sprawę.
Moje źródła:
Lobl i Smatana: Catalogue Of Plaearctic Coleoptera
Brezina: Checklist Of The Genus Carabus
Imura i Mizusawa The Carabus Of The World
Moje źródła:
Lobl i Smatana: Catalogue Of Plaearctic Coleoptera
Brezina: Checklist Of The Genus Carabus
Imura i Mizusawa The Carabus Of The World
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
I jeszcze jedno co już mnie zupełnie wytrąciło z równowagi:
link który podał Mietek http://www.carabus.eu/lng_FR_srub_12-Li ... Monde.html
Tam jest następująco, pogubiłem to co mnie zamurowało, jakim cudem type secies może mieć h a potem nagle to h znika:
LIMNOCARABUS Géhin, 1876 : sp.type = clathratus L.
clatratus Linné, 1761
ssp. clatratus Linné, 1761
n. clatratus Linné, 1761
n. jansoni Kraatz, 1890
n. foveolatoseriatus Reitter, 1896
n. jacutensis Obydov, 2006 [Sibérie, Iakoutie]
ssp. stygius Ganglbauer, 1890
n. stygius Ganglbauer, 1890
n. laccophilus Reitter, 1896
n. auraniensis Müller, 1902
n. antonelli Luigioni, 1921
n. arelatensis Lapouge, 1903
ssp. narymicus Obydov, 2006 [Sibérie, Narym]
link który podał Mietek http://www.carabus.eu/lng_FR_srub_12-Li ... Monde.html
Tam jest następująco, pogubiłem to co mnie zamurowało, jakim cudem type secies może mieć h a potem nagle to h znika:
LIMNOCARABUS Géhin, 1876 : sp.type = clathratus L.
clatratus Linné, 1761
ssp. clatratus Linné, 1761
n. clatratus Linné, 1761
n. jansoni Kraatz, 1890
n. foveolatoseriatus Reitter, 1896
n. jacutensis Obydov, 2006 [Sibérie, Iakoutie]
ssp. stygius Ganglbauer, 1890
n. stygius Ganglbauer, 1890
n. laccophilus Reitter, 1896
n. auraniensis Müller, 1902
n. antonelli Luigioni, 1921
n. arelatensis Lapouge, 1903
ssp. narymicus Obydov, 2006 [Sibérie, Narym]
- Jacek Kalisiak
Marku,
Ja też widziałem cześć tych publikacji. Ale zajrzałem też do KFP. Burakowski i Mroczkowski deklarowali, że sprawdzali wszystkie nazwy i u nich jest "clatratus" i kombinacja "clathratus Linnaeus" nie występuje. To w połączeniu z przytaczanym przez ciebie fragmentem z linku podanego przez Mietka może sugerować, że cała sprawa dotyczy pisowni pierwotnej i jej poprawiania. Nie mam jednak dostępu do publikacji Linneusza, ani przesłanek do odnalezienia innych prac, w których być może nazwę pierwotną poprawiano (lub nie ?).
Dlatego też nie uważam, aby Adam coś "arbitralnie uznał" jak piszesz. Chciałbym tylko abyśmy tą sprawę sobie wyjaśnili i czegoś wszyscy się nauczyli.
A przy okazji, jedną z tych ostatnio poruszonych spraw było pytanie o nawę Anthribus albinus
Moim zdaniem twoja odpowiedź nie jest odpowiedzią na zadane pytanie i równocześnie nie wyjaśnia sprawy 
Ja też widziałem cześć tych publikacji. Ale zajrzałem też do KFP. Burakowski i Mroczkowski deklarowali, że sprawdzali wszystkie nazwy i u nich jest "clatratus" i kombinacja "clathratus Linnaeus" nie występuje. To w połączeniu z przytaczanym przez ciebie fragmentem z linku podanego przez Mietka może sugerować, że cała sprawa dotyczy pisowni pierwotnej i jej poprawiania. Nie mam jednak dostępu do publikacji Linneusza, ani przesłanek do odnalezienia innych prac, w których być może nazwę pierwotną poprawiano (lub nie ?).
Dlatego też nie uważam, aby Adam coś "arbitralnie uznał" jak piszesz. Chciałbym tylko abyśmy tą sprawę sobie wyjaśnili i czegoś wszyscy się nauczyli.
A przy okazji, jedną z tych ostatnio poruszonych spraw było pytanie o nawę Anthribus albinus
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
- M. Stachowiak
No cóż, daje znać o sobie rutyna...Wujek Adam pisze:Mietku, "rozwaliłbyś" rzecz całą swym pierwszym postem, ale przez drobną nieuwagę pomyliłeś datę opisania clatratusa...
Odnośnie pisowni nazwy — w dziele Linneusza jest clatratus. Sprawdzałem osobiście
Innym ciekawym przypadkiem ciągłego mylenia pisowni nazwy jest Carabus arvensis. W oryginale u Herbsta jest „arcensis”. Później kilkakrotnie dokonywano formalnej emendacji do „arvensis”, ostatnio przez B. Brezinę (2003), ale nazwa w oryginalnym brzemieniu ciągle w publikacjach jest stosowana. Interesujący artykuł na ten temat w 1977 r. opublikował K. Mandl (Ztschr. der Arbeitsgem. Oesterr. Entom., 29 Jg., 1/2, p. 49 - 62). Zainteresowanym mogę przesłać jego kopię w formacie pdf.