Czy to Nonagria typhae? [Apamea syriaca]
-
Czy to Nonagria typhae? [Apamea syriaca]
Zdjęcie podłe ale może da się potwierdzić lub zweryfikować.
- Załączniki
-
- fot_16_07_09 005.jpg (22.54 KiB) Przejrzano 3101 razy
Ostatnio zmieniony czwartek, 27 sierpnia 2009, 00:17 przez Stefan Kozieł, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Podziękowano: 7 times
Czy masz może ujęcie z góry? Bo to nie jest Nonargia typhae. Z tego ujęcia w grę wchodzą dwa gatunki: pospolita Apamea monoglypha (tu pasuje czas pojawu), oraz Apamea syriaca (która kończy już lot). Rysunek bardziej mi pasuje do A syriaca, ale tu istotne różnice są nie wielkie i dobrze by to było zobaczyć innym ujęciu. Gatunek ten podał Janusz Nowacki jako nowy dla Polski chyba 3 lata temu. W ubiegłym roku na innym stanowisku złowiłem ich kilkanaście. W tym roku byłem tam raz i przyleciał jeden okaz. Czy mógłbyś podać dokładną lokalizację?
-
Marku!
Jedyne co mam oprócz zdjęcia zamieszczonego wczoraj to te dwie też nie najlepszej jakości foty. Trzy motyle przyleciały do światła (zwykła żarówka 100W).
Dokładna lokalizacja: Strzyżowice k/Będzina, UTM: CA68 (wg strony Krzysztofa Jonko).
Jedyne co mam oprócz zdjęcia zamieszczonego wczoraj to te dwie też nie najlepszej jakości foty. Trzy motyle przyleciały do światła (zwykła żarówka 100W).
Dokładna lokalizacja: Strzyżowice k/Będzina, UTM: CA68 (wg strony Krzysztofa Jonko).
- Załączniki
- fot_16_07_09 006a.jpg (138.77 KiB) Przejrzano 3007 razy
- 16_07_09 005a.JPG (99.63 KiB) Przejrzano 3013 razy
-
- Adam Larysz
- Podziękowano: 3 times
- Kontakt:
-
Dodam jeszcze że w miejscu gdzie u A monoglypha jest czarna kreska, u A syriaca znajduje się jasna łukowata, wygięta w dół linia przechodząca z zewnętrznej przepaski do wewnętrznej. Pole nad tą linią jest brunatne, ciemniejsze od tła skrzydła. Cechę tę lepiej widać na pierwszej, (pobierz) fotce, na prawym skrzydle.
-
- UTM: XR86
- Specjalność: Depressariidae
- Podziękowano: 1 time
-
-
Witam!
Anecie i Markowi dziękuję bardzo za oznaczenie motyla, Adamowi i Tomkowi za gratulacje.
Cieszę się,
że na stare lata udało mi się trafić coś ciekawego.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Anecie i Markowi dziękuję bardzo za oznaczenie motyla, Adamowi i Tomkowi za gratulacje.
Cieszę się,

Podobnie jest w moim przypadku. Miejsce w którym go trafiłem to wilgotna działka z gliniastym gruntem na której po większych deszczach woda potrafi utrzymywać się po kilka a nawet kilkanaście dni (a bywało, że zdążyła wyrosnąć pałka wodna).Gatunek niby kserotermiczny, ale na typowych obiektach dotychczas go nie spotkałem. Jego stanowisko to obrzeża i niewielkie wysepki pośród torfowiska.
Strzyżowice (bez "k" w środku) leżą w kotlinie (jeżeli tak to można nazwać) i od zachodu i północy otoczone są wapiennymi wzniesieniami. Ich zbocza porośnięte roślinnością murawową mają południową wystawę i mogą być potraktowane jako kserotermy ale czy "porządne" trudno mi powiedzieć bo nie wiem jakich użyć kryteriów do oceny czy już są "porządne" czy jeszcze "jako takie".Czy w najbliższej okolicy Strzyżkowic występują jakieś porządne kserotermy? Nie znam dobrze okolic Będzina.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
-
- UTM: XR86
- Specjalność: Depressariidae
- Podziękowano: 1 time
Niewykluczone, że stamtąd właśnie zaleciał. Data obserwacji jest późna jak na ten gatunek, a pod koniec pojawu nawet niektóre stenotopy rozpraszają się szerzej po okolicy.Stefan Kozieł pisze:od zachodu i północy otoczone są wapiennymi wzniesieniami. Ich zbocza porośnięte roślinnością murawową mają południową wystawę i mogą być potraktowane jako kserotermy
Praktycznym kryterium jest np. bogactwo entomofauny kserotermofilnejStefan Kozieł pisze:"porządne" trudno mi powiedzieć bo nie wiem jakich użyć kryteriów do oceny czy już są "porządne" czy jeszcze "jako takie".

Oczywiście tak, przedobrzyłemStefan Kozieł pisze:Strzyżowice (bez "k" w środku)

Interesujące obserwacje. Kto wie może właśnie wkracza do Polski (jak swego czasu E. virgo) i stąd takie rozstrzelenie ekologiczne i dynamizm pojawu.Marek Hołowiński pisze:Gatunek niby kserotermiczny, ale na typowych obiektach dotychczas go nie spotkałem. Jego stanowisko to obrzeża i niewielkie wysepki pośród torfowiska.
-