A.
geryon złowiłem na ciepłej łące bogato porośniętej roślinami zielnymi w P. Augustowskiej. Z jednej strony łąki znajdowało się spore obniżenie z torfowiskiem z którego wylatywały dość licznie B. aquilionaris. Z drugiej strony jest dość strome, zalesione zbocze na którego obrzeżach pojedynczo latały A. artaxerxes. Widziałem tam około 10 okazów A.
geryon - wszystkie siedziały na źdźbłach roślin. Złowiłem parkę tych motyli ze względu na dość niespotykaną u A. statices ciemnozieloną barwę skrzydeł.
W aparatach kopulacyjnych samców jest zdecydowana różnica w cierniu znajdującym się w edeagusie. Cierń u okazu samca "augustowskiego" A.
geryon jest długości 1/4 edeagusa, bardzo cienki i prosty - taka "kreska". Cierń u okazu samca A. statices jest długości 1/2 edeagusa, szeroki u podstawy i wyglada jak wydłużony szpon jastrzębia. Przemacerowałem niestety trochę aparat kopulacyjny samicy A.
geryon ale wejście torebki kopulacyjnej jak i sama torebka jest koloru ciemnego bursztynu, wejście dość wąskie, torebka wydłużona i wąska-wygląda jak "fiutek". Aparat kolulacyjny samicy A. statices wyszedł dośc dobrze-wejscie torebki szerokie i zesklerotyzowane, cała torebka mleczno-przeźroczysta, pofałdowana i dość długa.
Także koledzy-życzę owocnych poszukiwań tego gatunku w terenie

.