Piędzik
- alps
Piędzik
Witam,
w sobotę wpadł mi przez okno taki oto motylek. Domyslam się, że to Operophtera. Mam jednak dylemat: brumata czy fagata - bardziej podchodzi mi ten drugi. Da się oznaczyć z całą pewnością co to za gatunek.
Pozdrawiam
Roman
w sobotę wpadł mi przez okno taki oto motylek. Domyslam się, że to Operophtera. Mam jednak dylemat: brumata czy fagata - bardziej podchodzi mi ten drugi. Da się oznaczyć z całą pewnością co to za gatunek.
Pozdrawiam
Roman
-
Peter Senn
Spróbuję. O. brumata, ponieważ wierzchołek i kąt tylny przedniego skrzydła są zaokrąglone. U fagata są bardziej kanciaste. Taki wniosek nasuwa się po obejrzeniu zdjęcia zbiorów Marka Hołowińskiego pokazanego niedawno w innym poście. Czy można jednoznacznie oznaczać piędziki po tej cesze? Ponadto, tylne skrzydło ma brązowy odcień, więc stawiam na brumata. Piotr
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 12 times
kształt skrzydeł nie jest dobrą cechą, zwłaszcza przy oznaczaniu z fotografii. Ulega zmianie w zależności od kąta fotografowaniaPeter Senn pisze:O. brumata, ponieważ wierzchołek i kąt tylny przedniego skrzydła są zaokrąglone. U fagata są bardziej kanciaste.
tak, różnice są w wyglądzie tylnych skrzydeł.Peter Senn pisze:tylne skrzydło ma brązowy odcień,
Świeże okazy O brummata mają tylne skrzydła w podobnej tonacji jak przednie tylko nieco jaśniejsze i mogą mieć dwie przepaski.
O fagata ma tylne skrzydła białe z jedną przepaską, najintensywniej opyloną w tylnym końcu skrzydła
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 12 times
Oznaczanie tych gatunków z fotek jest trochę ryzykowne. Zdarza się że barwy odbiegają od rzeczywistych, trudno jest ocenić wielkość itp. Dlatego przy oznaczeniu raczej pewnego okazu O brumata viewtopic.php?t=11914 postawiłem na końcu ...?
Okazy żywe i spreparowane obu gatunków jest zdecydowanie łatwiej oznaczyć.
Okazy żywe i spreparowane obu gatunków jest zdecydowanie łatwiej oznaczyć.
-
Peter Senn