Po prowizorycznym kluczu do błonkówek udało mi się dojść tylko do podrodziny. Może ktoś rozpozna i wie o nich coś więcej?
Zaciekawiły mnie te błonkówki ale niestety publikacji traktujących o nich jest nadal bardzo mało. Jeżeli posiadasz jakiekolwiek to byłbym bardzo wdzięczny za udostępnienie.Tomek Klejdysz pisze:To starego kotleta odgrzałeś Damianie. Sprawy z tymi błonkówkami posunęły się trochę na przód. Miałem dopisać coś do tego wątku dopiero po ukazaniu się publikacji. Może Jacek Wendzonka uchyli trochę rąbka tajemnicy
Super, ciesze się bardzoBrachytron pisze:Ujawnię 33,333...%
Zdjęcie nr 1 przedstawia Chalcis biguttata i jest to nowy dla Polski gatunek (właśnie kończymy z Tomkiem publikację). Drugie to Chalcis sispes, wykazany kilka lat temu przez Bogdana. Na zdjęciu nr 3 jest Brachymeria ale femorata, minuta nigdy nie ma plamy na początku uda, długi T1 no i całkowicie odmienny pokrój ciała. Pozostałe 66,666...% to jeszcze dwie nowe Brachymerie ale o tym na razie sza.
Korzystając z okazji. Przymierzam się do pracy przeglądowej Chalcididae ze swojego zbioru i okazów otrzymanych. Jeśli ktoś ma owady z tej rodziny to zapraszam do współpracy. Oczywiście w przypadku gatunku nowego wspólna publikacja wcześniej.
Zbieram też ogólnie Chalcidoidea... Grupa jest w Polsce straaasznie zaniedbana...
Czy byłaby możliwość zeskanowania tych stron ? Znalazłem książkę za 25zł. ale i tak zależałoby mi tylko na informacjach dotyczących tego rodzaju i rodziny, więc stąd moje pytanie i prośba.Brachytron pisze:Najwięcej w polskiej literaturze jest w Faunie Słodkowodnej Polski, Hymenoptera, 1974 Noskiewicz, Puławski całe 2,5 strony, tylko rodzaj Chalcis
Coś znalazłem w google booksBrachytron pisze:Guru światowym jest ciągle Zdenek Boucek i jego rewizja rodziny w Europie z 1951 roku. Jest gdzieś w sieci.
Dziękuje za cenne wskazówkiBrachytron pisze:Łapie się je niełatwo. Jak sprawdziłem swoje zbiory to ponad połowa okazów pochodzi z barberów, ok 30% z siatki a reszta to z merików albo znalezione trupki. Sporo można pozyskać z hodowli różnych grup, bo rodzina jest polifagiczna.
Brachytron pisze:Wspólna pracka z Tomkiem o jednym z gatunków już się ukazała.
No to pierwszy (okaz z pierwszego postu) doczekał się publikacji. Gratulacje!Brachytron pisze:Zdjęcie nr 1 przedstawia Chalcis biguttata i jest to nowy dla Polski gatunek (właśnie kończymy z Tomkiem publikację).
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |