Prosba o oznaczenie
- kazeku
- UTM: DA26
Prosba o oznaczenie
kolejna ćma wpadła mi do domu. Nie potrafię jej rozpoznać. Będę się cieszył, jeśli kto mi powie co to.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:06:08 20:34:39Image taken on:08 czerwca 2013, 18:34 - sobFocus length:5 mmShutter speed:1/30 SecF-number:f/4ISO speed rating:125Camera-model:DSC-HX1
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:06:08 20:34:23Image taken on:08 czerwca 2013, 18:34 - sobFocus length:5 mmShutter speed:1/30 SecF-number:f/4ISO speed rating:125Camera-model:DSC-HX1
-
Ramidon
- kazeku
Re: Prosba o oznaczenie
Zatem pewnie Diachrysia chrysitisRamidon pisze:Bardzo charakterystyczny gatunek. Poszukaj Noctuidae, Plusiinae.
Dziękuję.
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 12 times
Pewnie tak, ale nie na pewno. Jest też Diachrysia stenochrysis i choć status jest wątpliwy, nadal obowiązuje.kazeku pisze:Zatem pewnie Diachrysia chrysitisRamidon pisze:Bardzo charakterystyczny gatunek. Poszukaj Noctuidae, Plusiinae.
Dziękuję.
Więc na pewno jest to Diachrysia sp.
- kazeku
Rozumiem, zgoda.Marek Hołowiński pisze:Pewnie tak, ale nie na pewno. Jest też Diachrysia stenochrysis i choć status jest wątpliwy, nadal obowiązuje.kazeku pisze:Zatem pewnie Diachrysia chrysitisRamidon pisze:Bardzo charakterystyczny gatunek. Poszukaj Noctuidae, Plusiinae.
Dziękuję.
Więc na pewno jest to Diachrysia sp.
Małe prawdopodobieństwo, by to była D. stenochrysis, skoro nie była obserwowana w moich stronach, a D. chrysitis była. Niemniej prawdopodobieństwo to za mało.
-
ricosz
- UTM: EC95
Swoją oznaczyłem jako Diachrysia chrysitis, ale po przeczytaniu tematu wynika że błędnie. Zdjęcie z 18 sierpnia 2009 r.
-
Ramidon
Biorąc środkową przepaskę za cechę odróżniającą oba gatunki, to można śmiało stwierdzić, że stenochrysis jest znacznie pospolitsza od chrysitis. Przynajmniej u mnie. A ciekawe jak ma się sprawa z osobnikami mającymi cechy przejściowe.
-
Marek Hołowiński
No właśnie. Z tą przerwaną - lub nie, przepaską środkową jest nie do końca tak. Kiedyś u Krzyśka Mazura miałem w ręku atlas (czeski), nie pamiętam tytułu. Z tego co pamiętam chodzi o zewnętrzny brzeg górnej części przepaski (ostro zarysowany u D chrysitis i rozmyty u D stenochrysis), ale trudno orzec czy to dobra cecha. Poza tym połysk D stenochrysis trochę podchodzi pod D zosimi. Nie wiem czy istnieją jakieś różnice w budowie aparatów genitalnych, bądź genetyczne.Ramidon pisze:Biorąc środkową przepaskę za cechę odróżniającą oba gatunki, to można śmiało stwierdzić, że stenochrysis jest znacznie pospolitsza od chrysitis. Przynajmniej u mnie. A ciekawe jak ma się sprawa z osobnikami mającymi cechy przejściowe.
-
Monia
- Kontakt:
To mnie też zaskoczyliście.Ja swoją z 25.05(gogolin) też oznaczyłam jako chrysitis ale w tym wypadku chyba dobrze?Mam fotki od góry i od przodu jakby co.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:05:25 09:46:55Image taken on:25 maja 2014, 07:46 - ndzFocus length:6 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/3.5ISO speed rating:125Camera-model:DSC-H5
-
Marek Hołowiński
Jest tu bardzo interesujący tekst autorstwa Axel Steiner, który bardzo wiele wyjaśnia:
http://www.lepiforum.de/forum.pl?md=read;id=61912
http://www.lepiforum.de/forum.pl?md=read;id=61912
- krzysztof570630
- UTM: Umieszcz EA30
- Been thanked: 2 times
Witam. Atlas, o którym wspomniał Marek, to Nocni motyli autorstwa czterech autorów - Jana Macka, Josefa Dvoraka, Ladislava Traxlera i Vaclava Cervenka. Wynika z niego, że wsystkie tu pokazane, D.chrystis.Ważne jest też podanie wymiarów, a także seria porównawcza. U D.stenochrysis pole środkowe jest mocno rozerwane i jego część w " dolnej części" skrzydła słabo zaznaczona, podczas gdy
u D.chrystis pole jest połączone lub rozerwane, ale dolna część jest dużo większa. Zresztą obrazują to poniższe fotografie. Jest jeszcze trzeci gatunek, D.nadeja, pokazana również na tych zdjęciach o zabarwieniu zielonkawym.
u D.chrystis pole jest połączone lub rozerwane, ale dolna część jest dużo większa. Zresztą obrazują to poniższe fotografie. Jest jeszcze trzeci gatunek, D.nadeja, pokazana również na tych zdjęciach o zabarwieniu zielonkawym.
-