Zielonkawa, garbata ćma
- vitya74
- UTM: DC77
Zielonkawa, garbata ćma
Witam,
motylek mam nadzieję charakterystyczny ale nic o nim nie wiedząc nie znalazłem podobnego u K. Jonko.
Obserwacja z 03-06-2012, UTM DC56, Puszcza Wiskicka za Żyrardowem, polanka na skraju lasu przy szosie. Oczywiście mam prośbę o oznaczenie.
motylek mam nadzieję charakterystyczny ale nic o nim nie wiedząc nie znalazłem podobnego u K. Jonko.
Obserwacja z 03-06-2012, UTM DC56, Puszcza Wiskicka za Żyrardowem, polanka na skraju lasu przy szosie. Oczywiście mam prośbę o oznaczenie.
-
Radek W.
- Specjalność: Scolytinae
Re: Zielonkawa, garbata ćma
Obstawiam Diachrysia chrysitis. Chociaż gdybym nie znał zasięgu Diachrysia stenochrysis to postawiłbym na ten właśnie gatunek. Ale niech ktoś bardziej obeznany się wypowie.
- vitya74
Dzięki za typ,
ja na fotkach nie dostrzegam różnic między tymi dwoma gatunkami Diachrysia sp., a Ty czemu chciałbyś stawiać na D. stenochrysis? I gdzie ta ostatnia występuje?
ja na fotkach nie dostrzegam różnic między tymi dwoma gatunkami Diachrysia sp., a Ty czemu chciałbyś stawiać na D. stenochrysis? I gdzie ta ostatnia występuje?
-
Radek W.
Gdzieś czytałem, że Diachrysia stenochrysis jest dla Polski bardzo rzadka do tego stopnia, że nie znalazłem jej na liście gatunków występujących w Polsce.
http://data.gbif.org/species/1785895/ - link do mapy występowania
Ponoć są jakieś prace, w których została wykazana, ale to tylko "wieści" z internetu więc ręki uciąć sobie nie dam.
Jak już pisałem nie jestem specjalistą i nie posiadam fachowej literatury z tej dziedziny.
Pozdrawiam.
http://data.gbif.org/species/1785895/ - link do mapy występowania
Ponoć są jakieś prace, w których została wykazana, ale to tylko "wieści" z internetu więc ręki uciąć sobie nie dam.
Jak już pisałem nie jestem specjalistą i nie posiadam fachowej literatury z tej dziedziny.
Pozdrawiam.
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 12 times
Diachrysia stenochrysis (syn. D tutti) wcale nie jest rzadka. Póki co nie jest uważana za dobry gatunek. W Polsce obecnie jest tylko Diachrysia chrysitis, - gatunek traktujący wszystkie formy barwne tych motyli.
-
Witas
Wszystko fajnie, pięknie, ale http://www.faunaeur.org/full_results.php?id=449546 Nie mam zamiaru kruszyć kopii, jednak na czymś się trzeba oprzeć.Marek Hołowiński pisze:Diachrysia stenochrysis (syn. D tutti) wcale nie jest rzadka. Póki co nie jest uważana za dobry gatunek. W Polsce obecnie jest tylko Diachrysia chrysitis, - gatunek traktujący wszystkie formy barwne tych motyli.
-
Marek Hołowiński
- Almandyn
- Been thanked: 1 time
Przypomniałam sobie, że w zeszłym roku sfotografowałam podobnego motyla. Nie ma on przepaski przechodzącej przez całe skrzydło, tak jak u Diachrysia chrysitis, tylko tak jak u Diachrysia stenochrysis przepaska jest rozerwana. Z porównania zdjęć na lepiforum.de pasuje mi tu ten drugi gatunek
Diachrysia chrysitis http://www.lepiforum.de/cgi-bin/lepiwik ... _Chrysitis,
Diachrysia stenochrysis http://www.lepiforum.de/cgi-bin/lepiwik ... enochrysis
U K. Jonko, Polska jako kraj, też jest zaznaczona jako obszar występowania gatunku.
To w końcu jak z tym jest?
Ala
Diachrysia chrysitis http://www.lepiforum.de/cgi-bin/lepiwik ... _Chrysitis,
Diachrysia stenochrysis http://www.lepiforum.de/cgi-bin/lepiwik ... enochrysis
U K. Jonko, Polska jako kraj, też jest zaznaczona jako obszar występowania gatunku.
To w końcu jak z tym jest?
Ala
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:08:06 14:25:30Image taken on:06 sierpnia 2011, 12:25 - sobFocus length:60 mmShutter speed:1/100 SecF-number:f/8ISO speed rating:200Camera-model:Canon EOS 1000D
-
Marek Hołowiński
Nie zaglądam zbyt często na stronę "Motyle Europy", opieram się raczej na innych źródłach. W tym jednak przypadku lista gatunków jest bardziej aktualna niż checklist 2000. gatunek został wreszcie uznany i wprowadzony do listy polskich sówek. Mamy więc nowy gatunek. Jest on pospolity i można wprowadzać rekordy na "Lepidoptera pl"
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 9 times
- Kontakt:
...jak masz na fotogrfii dawną D.chrysitis f.juncta to znaczy ,że jesteś jednym z setek ,a moze tysięcy odkrywców nowego gatunku
Pozdrawiam
Rafał.
Pozdrawiam
Rafał.
-
Marek Hołowiński
D chrisitis ma przepaskę środkowąWojtek M pisze:A może ktoś podać silne cechy odróżniające te dwa gatunki?
D stenochrysis ma tylko plamy przy przednim i tylnym brzegu skrzydła
-
Radek W.
Wczorajszy odłów w kwadracie XV18
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:06:12 09:22:38Image taken on:12 czerwca 2012, 07:22 - wtFocus length:10.276794433594 mmShutter speed:1/30 SecF-number:f/3.2ISO speed rating:160Camera-model:DiMAGE Z6
- vitya74
Czyli moja to już dobra Diachrysia stenochrysis? I rozumiem , że na stronie K. Jonko http://www.lepidoptera.eu/show.php?ID=268&country=PL w galerii D. chrisitis tylko 2 pierwsze górne zdjęcia imago to ten gatunek, a 4 poniżej to D. stenochrysis?
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i wyjaśnienia
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i wyjaśnienia
- Dispar
- UTM: FC18
- Specjalność: Geometridae
Po tym jak zobaczyłem, że do rodziny Erebidae zamiast E. medusa trafiła np. P. matronula i H. humidalis to najnowszą systematykę mam w ... - nie powiem gdzie
.
Czy aż tak trudno ustalić status obu tych gatunków??? Dwa lata hodowli i wszystko prawie wiadomo. Nikt jakoś nie bawił się w krzyżowanie L. sinapis z L. reali, A. lutulenta z A. luneburgensis itd. Jak tak dalej pójdzie to będziemy mieli też Homo africanicus i Homo asiaticus bo podobno ich narządy płciowe są różne
.
Czy aż tak trudno ustalić status obu tych gatunków??? Dwa lata hodowli i wszystko prawie wiadomo. Nikt jakoś nie bawił się w krzyżowanie L. sinapis z L. reali, A. lutulenta z A. luneburgensis itd. Jak tak dalej pójdzie to będziemy mieli też Homo africanicus i Homo asiaticus bo podobno ich narządy płciowe są różne
-
Witas
Kolego... - możesz ją mieć w ... głębokim poważaniu, ale inne buce robią punkty (i kasoirkęDispar pisze:Po tym jak zobaczyłem, że do rodziny Erebidae zamiast E. medusa trafiła np. P. matronula i H. humidalis to najnowszą systematykę mam w ... - nie powiem gdzie.
- Almandyn
- Been thanked: 1 time
Wracam do tematu, bo wczoraj na moskitierze usiadła mi ta ćma - podejrzewam, że to Diachrysia stenochrysis. Obfotografowałam ją a potem pomyślałam, że ją złapię.
Jeżeli kogoś interesuje motyl ze zdjęcia i chce go mieć to mogę go podesłać kontakt przez PW
Ala
PS. Ćma jest jeszcze żywa, jeśli więc do jutra do 22.00 nikt się nie zgłosi to ją wypuszczam
Jeżeli kogoś interesuje motyl ze zdjęcia i chce go mieć to mogę go podesłać kontakt przez PW
Ala
PS. Ćma jest jeszcze żywa, jeśli więc do jutra do 22.00 nikt się nie zgłosi to ją wypuszczam
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:08:05 22:25:36Image taken on:05 sierpnia 2012, 20:25 - ndzFocus length:60 mmShutter speed:1/200 SecF-number:f/16ISO speed rating:400Camera-model:Canon EOS 1000D